Zo handig zijn kranten in de tuin: bekijk 8 toepassingen
Publicatiedatum: 5 juli 2020
Krant uitgelezen? In plaats van hem in de papier- of kattenbak te deponeren, kunt u hem ook voor veel zaken hergebruiken in de tuin. Van het bestrijden van onkruid tot vorstbescherming.
Kranten-inkt giftig?
Een krant lijkt misschien op het eerste oog niet zo’n duurzaam product voor in de tuin, want is de inkt ervan niet schadelijk? In vroeger tijden is er inderdaad nogal eens inkt met zware metalen erin gebruikt. Tegenwoordig is dat echter niet meer het geval. Krantenpapier is daarom niet schadelijk voor de bodem. Dit kunt u er allemaal mee doen:
Vocht vasthouden
Planten die buiten in potten staan drogen tijdens warmte snel uit. Om dit proces te vertragen kunt u een cirkel krantenpapier uitknippen en deze op de bodem van de plantenpot leggen. Bij potten van poreus materiaal, zoals terracotta werkt het daarnaast goed om de binnenkant van de pot te bekleden met krantenpapier. Hierdoor wordt water langer vastgehouden, zodat de plant minder snel uitdroogt. Deze werkwijze is overigens niet aan te raden bij kamerplanten in huis, aangezien er dan eerder wortelrot optreedt.
Onkruid bestrijden
Er zijn verschillende manieren om onkruid te bestrijden en ook kranten kunnen effectief zijn in de strijd tegen ongewenste plantjes in de tuin. Door krantenpapier nat te maken en op de plekken te leggen die u onkruidvrij wilt maken. Laat het papier drogen en bedek het vervolgens met aarde. Door het krantenpapier krijgt het onkruid geen licht en zuurstof, waardoor het zal verstikken. Hierna kunt u nieuwe bloemen en planten op de onkruidvrije plekken zetten.
Ongedierte vangen
Wilt u af van slakken en ander ongedierte, maar ze liever niet bestrijden, dan kunt u ze lokken met natte kranten. Leg rond schemertijd een paar vochtige kranten rond uw (moestuin)planten. Zo lokt u insecten zoals slakken en oorwormen in plaats van naar uw planten, omdat ze graag vochtige plekken opzoeken. De volgende ochtend kunt u de ongewenste beestjes van de krant verwijderen.
Geurtjes in de composthoop bestrijden
Een composthoop kan soms erg sterk ruiken. Dit wordt veroorzaakt door stikstofhoudende materialen zoals grasmaaisel of groenteresten. Door krantenpapier door de composthoop te mengen kunt u dit tegengaan. Krantenpapier bevat namelijk koolstof wat ervoor zorgt dat onaangename geurtjes worden bestreden.
Voer voor compostwormen
Wormen zijn dol op vochtig, versnipperd keukenpapier in de wormenbak of compostbak. Ze eten het samen met de groene afvalresten op en geven u er goede mest voor terug.
Recyclen tot zaaibakjes
In plaats van plastic of kartonnen zaaibakjes te kopen, kunt u ze ook zelf maken van krantenpapier. Plaats ze eventueel op een schaal of op een bord, want ze zijn vanzelfsprekend niet waterdicht. Zijn de plantjes klaar om uit te planten, dan kan dat ook met papieren potje en al. Mits u niet meerdere zaailingen bij elkaar gezaaid heeft, want dan kunt u ze beter apart verplaatsen. Om ze genoeg ruimte te geven.
Bescherming tegen vorst
Kranten kunnen planten tegen de ergste vrieskou beschermen. Bedek daarvoor de grond rondom de planten met een laag krantenpapier. U kunt ook plantenbakken in bijvoorbeeld de moestuin aan de buitenzijde bedekken met krantenpapier. Dat heeft een isolerende werking. Ook kunt u er vorstgevoelige plantenpotten mee omwikkelen.
Bloembollen bewaren
Vorstgevoelige bloembollen, zoals dahlia’s, moeten op een droge plaats bewaard worden in de winter. Leg ze in kistjes met krantenpapier en controleer regelmatig of de bollen niet rotten. Ook groenten uit de moestuin kunt u in krantenpapier wikkelen om ze langer te bewaren.
(Bron: Eigen Huis & Tuin, Tips en Weetjes, Libelle)