herfst

Zo geniet u in de herfst langer van uw tuin en balkon

De nazomer is in volle gang. Hoewel het echt herfst is en de tuin al bladverkleuring laat zien, bloeien sommige bloemen en planten nog gewoon door. Wilt u nog langer genieten van uw tuin of balkon? Dan kunnen onderstaande tips van pas komen.

Potplanten

Van sommige potplanten zijn de bloemen uitgebloeid en zijn de bladeren verdord en vergeeld. Knip de stengels van de uitgebloede bloemen af en verwijder de verdorde en vergeelde bladeren. Dat ziet er direct een stuk leuker uit. Zet de mooiste exemplaren vooraan in het zicht en de planten die het door de warmte wat zwaarder te verduren hebben gehad, naar achter. Sommige meerjarige potplanten hebben in het najaar voeding nodig. Dit is een goed moment om dat te geven. En aangezien de temperaturen in de nacht soms al onder de 10 graden komen, is het tijd om de kamerplanten die deze zomer buiten hebben gestaan, weer naar binnen te halen. Anders overleven ze het niet.

Ook voor de (vaste) bloemen in de tuin geldt dat het goed is om de dorre en uitgebloede bloemen te verwijderen. In de gaten die ontstaan kunt u eventueel nieuwe planten zetten en de bestaande voorzien van wat extra voeding. Bind planten eventueel op zodat u er nog langer van kunt genieten en schoffel de grond lichtjes.

Opfrissen

Heeft het terras of uw balkon nog wat aankleding nodig? Haal dan een mooie herfstbloeier in huis voor op de tafel of op een prominente plek op uw balkon. Vooral de esdoorns zijn dan prachtig. Maar ook de herfstanemoon staat dan rijkelijk te bloeien. Kweker en hovenier Krijn Spaan vertelt u alles over anemonen.

Knippen en snoeien

Wie een haag in of om de tuin heeft doet er goed aan deze bij te knippen. Hierdoor toont de tuin ook direct een stuk netter. Krijn vertelt waarom u sommige planten juist niet moet snoeien, met het oog op de vorstgevoeligheid van deze planten. De takken die op de grond onder de haag vallen kunt u gerust laten liggen. Ze beschermen de wortels van de haag tegen droogte en warmte. Dit is ook het moment om wintergroene hagen te voorzien van extra bladvoeding. Onder andere de paplaurier, Portugese laurierkers en de taxus zullen u dankbaar zijn. De voeding zorgt er niet alleen voor dat zij klaar zijn voor de winter, ze geven ook een extra boost als de hagen die last hebben gehad van de droogte. Laat u goed adviseren wat de beste voeding voor uw haag is en wanneer u dit het beste kunt geven.

Voorbereiden op het voorjaar

Om in het vroege voorjaar verzekerd te zijn van een bloeiende tuin kunnen de vroegbloeiende bloembollen nu al geplant worden. Krijn vertelt u welke soorten daarvoor geschikt zijn, zoals het sneeuwklokje en kleinbloemige narcissen.

Slakken in de herfst

Wie denkt dat de slakken zich niet meer laten zien, heeft het mis. Juist het vochtige weer zorgen ervoor dat ze opnieuw hun slag slaan. Vooral de moestuin kan daar onder te leiden hebben, want ze gaan rechtstreeks af op de (jonge) slakroppen en kolen. Begrijpelijk wilt u af van deze glibberige vrienden. Gebruik voor de bestrijding alleen ecologisch verantwoord product. Dan doodt u de slak, maar niet de dieren die de slak eten. Op MAX Vandaag vindt u nog meer tips over het bestrijden van slakken en ander ongedierte.

De moestuin winterklaar

Wie ook in de winter groenten uit de moestuin wil halen doet er goed aan de paksoi, boerenkool, winterpostelijn en de veldsla te planten. Vergeet ook de knoflook niet. Kijk voor meer tips in het artikel over moestuin in de winter en de cursus moestuin. En heeft u nog pompoenen in de tuin staan, knip dan de bladeren weg zodat de zon er maximaal bij kan. Dan worden ze nog groter. Op onze receptenpagina staan verschillende recepten waar de pompoen in is verwerkt.
Krijn heeft nog meer groentips voor september. Maar het hele jaar door is er genoeg te doen in de tuin. Kijk hier voor alle groentips van Krijn.
(Bron: Groentips MAX Vandaag/AD)

Geef een reactie

Reactie

    Ellenoor says:

    Jammer dat er zo weinig aandacht voor het balkon is.
    Genoeg info over tuinen. De titel in de nieuwsbrief van 29-05-2020 staan tips voor tuin& balkon.
    Ook in de kop van deze publicatie (17/9-2019) staat amper iets over balkonplanten, kruiden enz, te lezen.Ik zou heel graag wat meer tips voor een balkon willen hebben. Ik heb eerst een grote tuin gehad, nu sinds een paar jaar een balkon op het zuiden. Dat is toch heel wat anders. Ben aan het uitproberen wat lukt. Er mislukt veel en ik weet niet waarom. Heb nu o.a clematis, framboos, komkommer, sperzieboon, vlinderstruik, kronkelwilgje, geraniums en campanula staan. Last van allerlei beestjes. Luizen, insecten waarvan ik geen idee heb wat het is.
    Kan er een keer misschien wat uitgebreider balkontips worden gegeven? Alvast hartelijk dank.