verwarming

Zo blijven kamerplanten gezond als de verwarming weer aangaat

Als in het najaar de hoeveelheid licht afneemt en de verwarming aangaat, betekent dat een grote omschakeling voor kamerplanten. Hun waterbehoefte verandert hierdoor en vaak krijgen ze ook te maken met drogere lucht. Door uw verzorging hierop aan te passen blijven ze gezond en krijgt u niet te maken met kwakkelende planten.

Watergift aanpassen

De waterbehoefte van de meeste kamerplanten vermindert vanaf het najaar tot de lente. Dit komt doordat zij door het mindere licht in ruststand gaan en dan minder hard of zelfs helemaal ophouden met groeien. U moet uw gietbeurten hierop aanpassen. Dat betekent dat u minder vaak en/of minder water hoeft te geven. Dit is wel afhankelijk van de warmte in het vertrek waar de plant staat. Controleer daarom regelmatig met uw vingers de grond. Is die nog erg nat, wacht dan nog even met gieten. Sommige planten, zoals vetplanten, hebben tijdens de winter nog maar zeer sporadisch water nodig en daarbij mag de grond zelfs compleet opdrogen tussen de gietbeurten. Voor de meeste andere kamerplanten is dat teveel van het goede, dus bekijk ons kamerplantenoverzicht om te zien wat voor welke plant geldt.

plant afstoffen
Lees ook: Stof bij kamerplanten verwijderen: zo kunt u afstoffen zonder schade

Verwarming en lage luchtvochtigheid

Door de verwarming daalt de luchtvochtigheid in huis over het algemeen flink. Planten die hier gevoelig voor zijn hebben er baat bij als u ze nu regelmatig sproeit. Planten met behaarde bladeren, cactussen en vetplanten hebben daarentegen geen probleem met droge lucht of hebben er juist last van als u ze sproeit. U doet er goed aan uw gevoelige planten niet te dicht in de buurt van de warmtebronnen te zetten, zodat de warme, droge luchtstromen in elk geval niet direct met de bladeren in contact komen.

verwarming

Heeft u vloerverwarming, dan is er voor uw planten geen ontsnappen aan. Warmte van onderaf is voor hen zeer onnatuurlijk. Geen plek op de vensterbank of meubelen en wel op de vloer? Wat dan kan helpen is ze in elk geval op een kleine verhoging te zetten, zodat hun kluit niet opwarmt. Of plaats ze in een bak met vochtig grind. De warme lucht die opstijgt is dan in elk geval geen droge lucht, maar vochtige lucht, wat voor de plant al aangenamer is.

Waterbakjes aan de verwarming zijn niet altijd een goed idee. Ze zijn een bron van schimmels en bacteriën en verhogen de luchtvochtigheid nauwelijks. Goed ventileren of een luchtbevochtiger verbetert de luchtkwaliteit in huis effectiever.

Door verschillende planten dicht bij elkaar te zetten, profiteren zij enigszins van elkaar, door het verdampende water dat van hun bladeren komt.

Kwakkelende pannenkoekplant

De pannenkoekplant is zo’n plant die het in het najaar opeens minder kan gaan doen. Dat is van veel factoren afhankelijk. Heeft u te maken met geel verkleurend blad of wordt de stam kaal? Dat is zeker geen uitzondering. In een eerder artikel vertellen waar het door kan komen en wat u eraan kunt doen.

Geef een reactie