Zo blijven gladiolen langer mooi in een vaas
Publicatiedatum: 22 juli 2022
Gladiolen staan prachtig met een aantal bij elkaar in een vaas, maar ook wanneer u 1 enkele bloem toevoegt aan een gemengd boeket. Door ze goed te verzorgen kunt u er zo lang mogelijk van genieten.
De dood of de gladiolen
Gladiolen hebben een lange geschiedenis en qua symboliek staan zij voor overwinning, strijd, kracht en trots. In de Romeinse tijd zijn ze gebruikt om overwinnende gladiatoren te eren. Na een strijd op leven en dood is het de winnaar die wordt bedolven onder de gladiolen. Daar stamt ook de uitdrukking ‘de dood of de gladiolen’ vanaf. Ook in het Nederland van nu wordt de gladiool nog gebruikt om een ‘overwinning’ te vieren. In dit geval het behalen van de eindstreep van de Nijmeegse 4Daagse. Daarnaast wordt de uitdrukking ‘de dood of de gladiolen’ nog in de wielersport gebruikt.
Gladiolen op vaas verzorgen
Gladiolen zijn vrij sterke snijbloemen. Gemiddeld kunt u er zeker 10 dagen van genieten. Afhankelijk van de temperatuur in huis en de verzorging van de bloemen. Zet om te beginnen de bloemen zo snel mogelijk nadat u ze krijgt of koopt in water. Een schone glazen vaas is daarbij de beste keuze, aangezien er dan zo min mogelijk bacteriën op de wanden achterblijven. Wat bijvoorbeeld wel meer het geval is bij een aardewerk vaas. In een eerder artikel vertellen we hoe u een glazen vaas stralend schoon krijgt. Aangezien de bloemen vrij zwaar zijn, is een hoge vaas aan te raden.
Tijdens het transport drogen de stelen wat in en door ze opnieuw af te snijden kunnen ze weer optimaal van het water gebruik maken. Door ze schuin af te snijden vergroot u daarnaast het oppervlak waarmee water opgenomen kan worden. Naast het afsnijden van de stengels moet u ook het blad aan de onderkant van de stelen verwijderen dat anders onder water komt te staan in de vaas. Anders vervuilt dit blad het water. In een eerder artikel geven we meer tips over de hoeveelheid water in de vaas en de temperatuur daarvan.
Niet teveel bloemenvoeding
Gladiolen hebben niet zoveel snijbloemenvoedsel nodig, maar bloemenvoedsel voedt niet alleen, het zorgt er ook voor dat het water schoner blijft. Daarom is het absoluut de moeite waard om het toe te voegen, maar niet teveel. Bij een te hoge concentratie kan het blad namelijk geel worden. Vul de vaas vervolgens regelmatig bij met wat vers water. Hoe vaak dit nodig is, is afhankelijk van de temperatuur en hoeveel water de bloemen verbruiken. Soms is dit dagelijks nodig. Ververs daarnaast al het water wanneer u ziet dat dit vuil is en snijd de stelen dan ook meteen weer schuin af.
De plek van de vaas
Des te warmer het is, des te sneller bloemen verwelken. Een plekje in direct zonlicht is daarom niet aan te bevelen. Kies bij voorkeur een koele plek, niet in de buurt van de verwarming of op de vloer als u vloerverwarming heeft. Ook tocht wordt niet goed verdragen. Zorg er daarnaast voor dat de gladiolen niet in de buurt van fruit staan. Fruit scheidt namelijk een gas af (ethyleengas) dat ervoor zorgt dat bloemen sneller verwelken.
Wel of niet de top afbreken?
Er wordt weleens geadviseerd om de toppen van de stelen van de gladiolen te breken, zodat alle knoppen uitkomen. Echt nodig is dit echter niet. Ook zonder dat u dit doet komen meestal alle knoppen uit. Wel voorkomt het dat de bovenste gedeeltes van de stelen omknakken, wat nogal eens het geval is bij gladiolen.
(Bron: Bloemen bureau Holland, Bloomon, Denissen Gladiolenkwekerij, Margriet, Fleurop, archief. Foto: Shutterstock)