Zo blijft u beter warm tijdens thuiswerken of stilzitten
Publicatiedatum: 13 januari 2021
Als u langere tijd stil zit, bijvoorbeeld tijdens thuiswerken, een boek lezen of tv kijken, krijgt u het eerder koud dan wanneer u actief bezig bent. Natuurlijk kunt u de verwarming hoger zetten, maar er zijn ook andere manieren om warm te blijven.
Houd afkoelende lichaamsdelen warm
Bij kou vermindert het lichaam de bloedtoevoer naar uitstekende delen, zoals de handen en voeten. Hierdoor wordt de algehele lichaamswarmte beter in stand gehouden, maar u ervaart dus wel een afkoeling van bepaalde lichaamsdelen. Door de voeten warm te houden met warme sokken en eventueel pantoffels of gevoerde schoenen te dragen loopt u minder kans op warmteverlies. Let er bij een trui, jasje of dergelijke daarnaast op dat de mouwen lang genoeg zijn, zodat de huid van uw armen goed bedekt is. Wol heeft als pluspunt dat het de lucht tussen het lijf en de wol warm houdt. Het heeft dan weer wel als minpunt dat het soms kriebelt. Meerdere laagjes dragen heeft ook een extra verwarmend effect.
Drink regelmatig iets warms
Door regelmatig een warme drank te drinken als (cafeïnevrije) koffie, thee of boullion houdt u een behaaglijk, warm gevoel. Het kopje of de beker kan daarnaast ook nog als opwarmer dienen als u het in uw handen houdt.
Eet voldoende
Tijdens een koude periode flink lijnen kan ertoe leiden dat er extra kou ervaren wordt. De lichaamstemperatuur daalt namelijk bij wie trek heeft. Sommige mensen ervaren bij bepaalde voedingsmiddelen een verwarmend effect. Het kan nooit kwaad om uit te proberen of dat ook voor u geldt. Dergelijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld rode peper, gember, kaneel en groenten als boerenkool en pompoen.
Ga warmteverlies door koude oppervlakken tegen
Een muismat kan de invloed van een koud bureaublad verminderen. Hetzelfde geldt voor een vloerkleed op de plek waar u zit.
Voorkom tocht
Het is belangrijk om ook bij koud weer te blijven ventileren. Als u in de buurt zit van een raam dat op een kier staat of waarvan het ventilatierooster geopend is, dan kunt u tocht ervaren. Ga als het mogelijk is wat verder van het raam uit de buurt zitten en sluit eventueel een dichtstbijzijnde deur en deuren van ruimtes die u op dat moment niet gebruikt. Heeft u gordijnen, dan kunt u overwegen die een stukje te sluiten, zodat ze de ergste tocht wegnemen, maar u niet uw daglicht ontnemen. Komt er veel kou bij de voor- of achterdeur vandaan, breng dan tochtstrips aan of hang er ook een dik gordijn voor.
Beweeg toch af en toe
Beweging stimuleert de bloedsomloop. Onderbreek het stilzitten daarom zoveel mogelijk elk uur door even kort op te staan of te bewegen. Als u elk uur gedurende de tijd die u wakker bent ongeveer 7,5 minuut beweegt, vervangt u a snel 2 uur zitten door bewegen. Is veel lopen voor u zwaar, dan kunt u ook op een stoel zelf bewegen. Beweeg bijvoorbeeld uw armen even intensief, bijvoorbeeld met een zak rijst of een boek in de handen. Staat u wel op, blijf dan elke keer als u gaat zitten 5 seconden boven de zitting hangen. Dat verstevigt ook meteen de beenspieren. Tijdens lezen helpt het om elke keer als u een bladzijde omslaat even uw benen op te tillen. Drink verder voldoende, zodat ook uw blaas u eraan herinnert regelmatig van uw plek te komen.
Lees ook: altijd koude handen en voeten? Dit kan er aan de hand zijn.
Heeft het lichaam meer energie nodig in koudere maanden?
Zo kunt u de nadelige gevolgen van veel zitten verminderen en verhoogt u uw weerstand.
De verwarming hoger zetten? Dit is wat het kost.
(Bron: Margriet, AD, RTL Nieuws, archief)