Zijn goedkope kamerplanten minder sterk?
Publicatiedatum: 6 januari 2023
Kamerplanten zijn er in allerlei prijsklassen. Er kan een behoorlijk verschil zitten in de prijs tussen bijvoorbeeld het tuincentrum, bouwmarkt of supermarkt. Betekent dat ook dat de duurdere plant gezonder is en de goedkope minder sterk?
Duurdere planten sterker?
De prijs van kamerplanten wordt door verschillende factoren bepaald. Ten 1e het soort plant. De ene variëteit is zeldzamer verkrijgbaar dan de andere. Des te zeldzamer een kamerplant is, des te duurder die wordt. Dat is bijvoorbeeld te zien bij de pannenkoekplant, die een poos niet tot nauwelijks te koop geweest is. De 1e exemplaren die toen weer in de verkoop gegaan zijn, zijn nog behoorlijk prijzig, maar al gauw zijn ze weer overal te koop en door het grote aanbod is de prijs flink naar beneden gegaan. Tot de spotprijzen die er nu soms voor gevraagd worden.
Buiten het soort plant is ook de grootte, de groeikracht en de moeilijkheid van een plant bepalend. Des te groter de plant is, des te meer tijd (en dus geld) is erin gestoken om die te laten groeien. Sommige planten groeien echter erg snel, zodat ze toch relatief goedkoop opgekweekt kunnen worden. Terwijl andere planten veel langzamer groeien en die ziet u dan waarschijnlijk alleen in kleinere versie voor een lagere prijs. Ook zijn sommige planten wat moeilijker te kweken, wat u dan ook weer terug ziet in de prijs.
Voor een unieke kamerplant betaalt u daarom meestal wat meer dan een plant die in grote massa’s gekweekt wordt. Zo’n goedkope kamerplant is daar – meestal – niet minder sterk door. Met een goede verzorging kunnen beide soorten lange tijd voor veel groeiplezier zorgen.
Aandachtspunten bij het kopen van kamerplanten
De prijs is dus niet de bepalende factor of een plant na aankoop gezond verder groeit. Door tijdens het uitzoeken van uw nieuwe kamerplant op een paar zaken te letten kunt u de kans op succes vergroten. Zoals de plek waar het groen uitgestald staat. Is het buiten erg koud of warm en staan de planten buiten, sla ze dan liever even over. De kans dat ze daar een tik van meekrijgen en zich moeilijk kunnen aanpassen aan de omstandigheden bij u thuis is groot. Ga daarnaast voor een exemplaar dat er fris uitziet en niet compleet uitgedroogd is of juist een veel te natte kluit heeft.
Check op beschadigingen en ongedierte en zo mogelijk of de plant een gezonde kluit heeft. Daarmee bedoelen we dat die genoeg wortels heeft en ook weer niet zoveel wortels dat de pot veel te krap geworden is. In het laatste geval kunt u de plant thuis overigens wel meteen verpotten als de plant zelf er verder wel gezond uitziet. De nieuwe aarde zal er dan voor zorgen dat hij weer vrolijk verder groeit.
Kies liefst een moment uit dat het niet te koud, maar ook niet te warm. Is het buiten flink kouder dan kamertemperatuur, bescherm de plant dan tijdens het vervoeren.
In ons kamerplantenoverzicht vindt u alles over de verzorging van de meest populaire en wat minder bekende planten. Ook onderverdeeld in groene kamerplanten en bloeiende kamerplanten.
(Bron: Roomed, Libelle, RTL Nieuws, archief. Foto: Shutterstock)