Zelf zaai- of kweekpotjes maken: voordelig en duurzaam
Publicatiedatum: 6 april 2022
Er zijn natuurlijk kant-en-klare zaai- of kweekpotjes te koop, maar ze zijn ook heel eenvoudig zelf te maken. Dit bespaart niet alleen geld, maar hergebruiken van materialen is ook beter voor het milieu.
Kweekpotjes van wc-rollen maken
Iedereen heeft wc-rollen in huis en daarmee in potentie ook meteen vele kweekpotjes. Geef daarvoor aan de onderkant op 4 plekken een knip tot halverwege het rolletje. Vouw de stroken die zo ontstaan vervolgens dicht en het potje is al klaar voor gebruik. Vul met zaaigrond of potgrond met wat zand en plaats de potjes eventueel op een waterdichte schaal, of in een kweekkasje om waterschade te voorkomen. U kunt de zaailingen als ze daar aan toe zijn buiten uitplanten en ze in de toiletrol laten zitten. Dit materiaal verteert namelijk vanzelf. Heeft u meerdere zaailingen bij elkaar gezaaid, verplaats ze dan wel elk apart.
Van kranten
Met stroken kranten kunt u ook heel voordelige kweekpotjes maken. Het makkelijkste is er een speciale potjesmaker of klosje voor aan te schaffen. Die kunt u vervolgens telkens hergebruiken. Maar u kunt in plaats daarvan bijvoorbeeld ook een smalle fles gebruiken. Rol een strook papier rond de potjesmaker of fles en vouw aan de onderkant het stukje dat uitsteekt naar binnen. Druk met het klosje of de fles het papieren potje goed aan. Haal het potje van de potjesmaker of fles en vul het met zaaigrond of potgrond met wat zand. Plaats ze eventueel op een waterdichte schaal of in een kweekkasje, om waterschade te voorkomen. Wanneer de zaailingen buiten uitgeplant kunnen worden, kunt u dat inclusief het potje van krantenpapier doen, aangezien dit in de grond verteert. Mits u niet meerdere zaailingen bij elkaar gezaaid heeft, want dan kunt u ze beter apart verplaatsen.
Van een eierdoos
Een eierdoos heeft meteen al de geschikte vorm om zaden in op te kweken en is dus een ideale zaaibak. Plaats hem desgewenst op een waterdichte ondergrond. Als de doos niet teveel verf bevat kunt u hem uiteindelijk ook in zijn geheel in de tuin planten, zonder de zaailingen te storen.
Van een eierschaal
Ook de schalen van eieren zijn geschikt om kleine gewassen in op te kweken, tot ze verspeend moeten worden. Pel uw gekookte eitjes een klein stukje en was de eierschalen voorzichtig uit voor u ze met zaaigrond of wat potgrond met zand vult. Omdat ze niet uit zichzelf blijven staan, moet u ze ergens in plaatsen. Ook de eierdoos kunt u hiervoor bijvoorbeeld weer hergebruiken.
Plastic verpakkingsmaterialen hergebruiken tot kweekpotjes
Veel verpakkingsmaterialen lenen zich uitstekend om kweekpotjes van te maken. Zo geeft u ze een 2e of zelfs meer levens, voordat u ze weggooit. Upcyclen wordt het geven van een nieuwe functie aan voorwerpen ook wel genoemd. Erg geschikt zijn bijvoorbeeld de plastic bakjes waarin druiven, aardbeien of champignons verkocht worden. Die zijn al voorzien van gaatjes, waardoor overtollig water kan ontsnappen. Maar ook bijvoorbeeld het bakje van de boter, ijs of yoghurt is geschikt. Of lege conservenblikken. Maak er dan wel zelf wat gaten in aan de onderkant.
Zaden oogsten
Het zaaien wordt nog voordeliger als u van geschikte zaadvormende planten zaden oogst. Vaste planten zijn daar bijvoorbeeld heel geschikt voor. Als plantenlabels kunt u bijvoorbeeld ijsstokjes hergebruiken.
(Bron: Dille & Kamille, Home & Garden, VT Wonen, ivn, tuinen.nl, De tuin op tafel, archief. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Kweekpotjes van krantenpapier lijkt me geen goed idee i.v.m. de drukinkt, die komt dan in de bodem.
Beste Droppie, bedankt voor uw reactie. Een krant lijkt misschien niet zo’n duurzaam product voor in de tuin. In vroeger tijden is er inderdaad nogal eens inkt met zware metalen erin gebruikt. Tegenwoordig is dat echter niet meer het geval. Krantenpapier is daarom niet schadelijk voor de bodem.