vloerkleed

Zelf vlekken en geuren verwijderen van het vloerkleed, zo doet u dat

Ook al oogt een vloerkleed misschien nog fris, met de jaren stapelen zich er toch vuil en geurtjes in op. We leggen uit hoe u die zelf op een eenvoudige manier verwijdert en hoe u omgaat met vlekken die acuut ontstaan.

Behandel nieuwe vlekken zo snel mogelijk

Voor alle nieuwe vlekken geldt: behandel deze zo spoedig mogelijk en in het geval van vloeibare vlekken voordat ze opgedroogt zijn. Veeg nooit over de vlek (in de meeste gevallen vergroot u de vlek dan juist), maar dep voorzichtig, zodat u het vuil niet dieper het kleed in drukt. U kunt verschillende methodes gebruiken om de vlek vervolgens weg te halen. Niet elke methode is voor elke soort vloerkleed even geschikt, dus voorzichtigheid is geboden.

Lauw water /prikwater

Maak de vlek goed vochtig met lauw water of prikwater en dep voorzichtig met een schone doek. Werk daarbij van buiten naar binnen, om de vlek niet groter te maken. Is de vlek nog niet helemaal weg, herhaal de werkwijze dan. Verwijdert dit de vlek niet helemaal, dan zal hoogstwaarschijnlijk toch een schoonmaakmiddel soelaas moeten bieden. Deze methode kan bijvoorbeeld gebruikt worden als u een glas rode wijn heeft laten vallen. Dep in dat geval eerst het grootste gedeelte op met keukenpapier en besprenkel de vlek dan met kraanwater of prikwater. Vervolgens weer deppen met keukenpapier. Het gebruiken van zout, wat vaak wordt aangeraden, is riskant, doordat de rode kleur dan in het tapijt gefixeerd wordt en de vlek juist lastiger te verwijderen is.

vloerkleed

Tapijtpoeder

Door een laagje tapijtpoeder aan te brengen en dit genoeg tijd te geven om in te werken (bijvoorbeeld een hele nacht), worden vlekken en geuren geabsorbeerd. U kunt het poeder vervolgens met de stofzuiger weer opzuigen. Doe dit grondig, want als er poeder achterblijft wordt het vloerkleed dof en daarnaast zal het eerder opnieuw vies worden.

Tapijtshampoo

Is het tapijt erg vies of wilt u een specifiek gedeelte reinigen, dan kunt u hiervoor ook speciale tapijtshampoo gebruiken. Doordrenk het tapijt er echter niet mee, want het zal dan erg lang duren voor het weer droogt en de werkzaamheid wordt er niet groter door. Aangezien de meeste vlekken in water oplosbaar zijn, is vaak maar een klein beetje reinigingsmiddel nodig. Hardnekkige vlekken kunt u (voorzichtig) met een borstel behandelen. Als het tapijt geheel droog is kunt u de opgedroogde shampoo met de stofzuiger opzuigen. Net als in het geval van poeder moet dit om dezelfde redenen zeer grondig gebeuren.

Citroensap

Meng gelijke delen water, citroen en wasmiddel en behandel de plek ermee. Doe dit alleen bij een (lichtgekleurde) ondergrond, die hier niet door aangetast wordt. Aangezien citroen niet alleen reinigende, maar ook blekende eigenschappen heeft.

IJsklontje bij kauwgom

Kauwgum in een tapijt kan een behoorlijke uitdaging zijn, maar een ijsklontje kan redding brengen. Door de plek goed met het klontje in te wrijven wordt de kauwgom harder en met een beetje geluk kunt u het vervolgens eenvoudig verwijderen.

Stofzuigen

Door verse, droge vlekken, van bijvoorbeeld kruiden of potgrond meteen te stofzuigen, voorkomt u dat die stoffen diep in het vloerkleed terecht komen en hun kleur achterlaten.

Stoomapparaat

Met een goed stoomapparaat haalt u doeltreffend vlekken weg. Dit kan echter alleen als de ondergrond die u heeft hiervoor geschikt is. Voor sommige soorten vloerkleden, bijvoorbeeld wollen, is de temperatuur van de stoom te hoog. Voor de speciale tapijtreinigers die met het stoomapparaat gebruikt kunnen worden geldt ook dat ze niet voor elke ondergrond geschikt zijn. Heeft u geen stoomapparaat, dan is die eventueel vaak wel voor enkele uren te huren bij bijvoorbeeld een bouwmarkt.

Geurtjes neutraliseren

Ruikt uw vloerkleed niet zo fris meer, giet dan in 10 delen warm water 1 deel witte azijn en breng dit met een schone doek aan op het kleed. Ventileer de ruimte vervolgens, zodat het goed kan drogen. Ook soda (zuiveringszout) kan effectief werken als luchtverfrisser. Bestrooi het tapijt er ’s avonds lichtjes mee en laat het een nacht inwerken, zonder erop te lopen. Stofzuig het tapijt vervolgens grondig. Probeer eerst uit op een klein, onopvallend stukje, om er zeker van te zijn dat het de kleur of structuur van het tapijt niet aantast. Zoals bijvoorbeeld onder een bank.

Impregneren

Wilt u uw vloerkleed beschermen tegen nieuwe vlekken, dan kunt u overwegen het kleed te behandelen met een (milieuvriendelijke) coating of impregneermiddel. Vlekken komen dan óp het vloerkleed te liggen en kunnen niet meer in de stof trekken.

(Bron: Cleanpedia, Helpling, Kwantum, Interiorguard)

Geef een reactie

Reacties (3)

    oosterwijck says:

    Een wollen tapijt kan met Lanoline onderhouden worden en beschermd worden tegen dofheid en heeft een anti aantrekkingseigenschap voor vuil. Om lanoline makkelijk aan te brengen, mengt U deze met louw/warm water in en plantenspuit en spray het tapijt, vlak voor dat U gaat slapen. De volgende ochtend is het water verdampt en de lanoline geabsorbeerd door de wol. Vooraf is het tapijt grondig gestofzuigd en eventueel extra schoongewreven met schone handdoek en een azijnoplossing. Rode wijn en bloed kan verwijderd worden met een waterstofoplossing van 1%. Op de vlek aanbrengen en weer droog wrijven met een schone handdoek.

    Lizart says:

    Mijn rode wijnvlek (van een heel glas) in mijn splinternieuwe witte tapijt liet zich voor 100 procent verwijderen met een paar jonge jenevers.

    PatAnn says:

    Met spuitbus HG extra vlekken een paar keer en de vlek is helemaal weg.
    Niet met water gaan zitten knoeien.