Zelf droogbloemen maken: met deze methoden geniet u lang van uw favoriete bloemen
Publicatiedatum: 21 juni 2020
Van een boeket verse bloemen heeft u al enkele weken plezier. Door bloemen te drogen kunt u er zelfs tot wel jaren van genieten. Kies mooie exemplaren uit de tuin of stel een boeket met uw favoriete bloemen samen bij bijvoorbeeld de bloemist. Er zijn vervolgens verschillende methoden voor het drogen, waar we hieronder op ingaan.
Welke bloemen zijn geschikt?
Lang niet alle bloemsoorten zijn even geschikt om te drogen. Sommige bloemen bevatten vrij zachte stelen en erg veel vocht, waardoor ze niet goed te drogen zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor tulpen, narcissen en amaryllissen. Bloemen met houtachtige stelen zijn ideaal om te drogen. Denk daarbij aan rozen, zonnebloemen, korenbloemen, gele Craspedia-bolletjes, gipskruid, Limonium, ridderspoor, zonnebloemen, Achillea, papaver, chrysanten en fluitekruid. Grassoorten zijn ook zeer geschikt en zijn mooi met de bloemen te combineren.
Methode 1: te drogen hangen
Verwijder overtollig blad, vooral net onder het bloemhoofd, zodat de steel daar niet zal breken. Bind een touwtje aan de uiteindes van de stelen, zodat u ze ondersteboven kunt ophangen. Zorg ervoor dat de bloemen elkaar zo min mogelijk raken, om schimmelen tegen te gaan. U kunt ze daarvoor ook bijvoorbeeld aan een tak met zijtakken ophangen, zodat ze gespreid uithangen. Door eventueel elastiekjes te gebruiken voorkomt u dat krimpende stengels tijdens het drogen vallen. Kies voor een warme, droge, goed geventileerde en donkere plek. Dit zorgt ervoor dat het droogproces versneld wordt en dat de kleuren zo min mogelijk vervagen. Hoe dikker de steel, des te langer het proces duurt, maar over het algemeen neemt het drogen 1 tot 8 weken in beslag. De bloemen zijn droog als ze wat knisperig en bros aanvoelen.
Methode 2: gebruik silicagel of rijst
Doe een laagje silicagel (onder andere te koop in de hobbywinkel) of droge rijst van zo’n 5 centimeter in een platte, luchtdicht afsluitbare bak. Prik er vervolgens kort afgesneden bloemen in en strooi nog wat silicagel of rijst rond de bloemen. Zodat ze net aan bedekt zijn. De bloemen mogen elkaar daarbij niet raken. Sluit de bak goed af, zodat er geen lucht bij kan komen en controleer na een paar dagen tot een week of de bloemen gedroogd zijn. Wacht hier niet te lang mee, want dan kunnen ze broos en donker worden. Nadat de silicagel of rijst opgedroogd is, kunt u het desgewenst hergebruiken bij het drogen.
Methode 3: in de heteluchtoven drogen
Stel de heteluchtoven in op een hele lage temperatuur, maximaal 40 graden. Knip wat kippengaas op grootte en steek hier de stengels doorheen. Leg het gaas op de ovenplaat en controleer na een aantal uur of de bloemen droog zijn. Onder andere chrysanten zijn hier geschikt voor. Laat de bloemen als ze gedroogd zijn eerst goed afkoelen voor u ze aanraakt.
Methode 4: zonder water in een vaas zetten
Sommig groen, met stevige stelen zoals gipskruid, Craspedia bolletjes, lavendel, uitgebloeide hortensia bloemhoofden of allium en eucalyptus-takken kunt u zonder water in een vaas te drogen zetten. Bij te zware bloemhoofden, zoals rozen, zullen de bloemen gaan hangen. Het handigste is om kippengaas over een vaas te spannen. U kunt de stengels dan er doorheen steken. Hebben de stelen eerst wel in water gestaan, knip de natte delen dan weg om rotten te voorkomen of laat de stelen eerst los van elkaar opdrogen.
Zo blijven droogbloemen lang mooi
Bind de gedroogde bloemen bij elkaar of zet ze in 1 of meerdere vaasjes. Zet de bloemen vervolgens op een plek waar de luchtvochtigheid niet al te hoog is. Een badkamer is bijvoorbeeld niet geschikt. Droogbloemen nemen het vocht namelijk op, wat hun levensduur niet ten goede komt. Door wat haarlak over de bloemen te spuiten behouden ze beter hun vorm en zijn ze minder breekbaar. Verwijder af en toe voorzichtig eventueel stof, zodat de bloemen niet dof worden.
Bloemen persen
Wilt u bloemen of mooie bladeren liever in een lijstje kwijt, dan kunt u ze ook drogen door ze te persen. Hiervoor zijn veel bloemen geschikt, al lenen bloemen met heel dikke stelen of besjes zich er net wat minder voor. Er zijn speciale bloemenpersen voor in de handel, maar u kunt het ook zonder professionele pers doen. Leg de bloem of het blad daarvoor op een stuk keukenpapier op of in een groot, zwaar boek of dik notitieboek. Leg er nog een stuk keukenpapier overheen en sluit voorzichtig het boek en leg er zo nodig nog een aantal zware boeken op. Kies een droge plaats voor het drogen. Wacht een dag en vernieuw dan het keukenpapier. Herhaal dit afhankelijk van de vochtigheid van de bloemen enkele keren. In het begin dagelijks en vervolgens elke 2 weken. Pas op: het sap kan vlekken geven, gebruik er dus niet uw meest geliefde boeken voor. Of voeg bijvoorbeeld extra lagen krantenpapier toe om lekken te voorkomen. Na ongeveer 4 weken is het droogproces voltooid, of iets langer als de bloemen of bladeren nog niet droog voelen. Haal het gedroogde groen voorzichtig los, plak op al dan niet gekleurd papier en lijst ze desgewenst in, in een mooie (foto)lijst.
(Bron: Seasons, Bloomon, Roomed, Natuurmonumenten, Bloemen voor beginners, Tuinadvies, wikiHow)