Naar cookieinstellingen
droogbloemen

Zelf droogbloemen maken: met deze methoden geniet u lang van uw favoriete bloemen

Van een boeket verse bloemen heeft u al enkele weken plezier. Door bloemen te drogen kunt u er zelfs tot wel jaren van genieten. Kies mooie exemplaren uit de tuin of stel een boeket met uw favoriete bloemen samen bij bijvoorbeeld de bloemist. Er zijn vervolgens verschillende methoden voor het drogen, waar we hieronder op ingaan.

Welke bloemen zijn geschikt?

Lang niet alle bloemsoorten zijn even geschikt om te drogen. Sommige bloemen bevatten vrij zachte stelen en erg veel vocht, waardoor ze niet goed te drogen zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor tulpen, narcissen en amaryllissen. Bloemen met houtachtige stelen zijn ideaal om te drogen. Denk daarbij aan rozen, zonnebloemen, korenbloemen, gele Craspedia-bolletjes, gipskruid, Limonium, ridderspoor, zonnebloemen, Achillea, papaver, chrysanten en fluitekruid. Grassoorten zijn ook zeer geschikt en zijn mooi met de bloemen te combineren.

droogbloemen

Methode 1: te drogen hangen

Verwijder overtollig blad, vooral net onder het bloemhoofd, zodat de steel daar niet zal breken. Bind een touwtje aan de uiteindes van de stelen, zodat u ze ondersteboven kunt ophangen. Zorg ervoor dat de bloemen elkaar zo min mogelijk raken, om schimmelen tegen te gaan. U kunt ze daarvoor ook bijvoorbeeld aan een tak met zijtakken ophangen, zodat ze gespreid uithangen. Door eventueel elastiekjes te gebruiken voorkomt u dat krimpende stengels tijdens het drogen vallen. Kies voor een warme, droge, goed geventileerde en donkere plek. Dit zorgt ervoor dat het droogproces versneld wordt en dat de kleuren zo min mogelijk vervagen. Hoe dikker de steel, des te langer het proces duurt, maar over het algemeen neemt het drogen 1 tot 8 weken in beslag. De bloemen zijn droog als ze wat knisperig en bros aanvoelen.

droogbloemen

Methode 2: gebruik silicagel of rijst

Doe een laagje silicagel (onder andere te koop in de hobbywinkel) of droge rijst van zo’n 5 centimeter in een platte, luchtdicht afsluitbare bak. Prik er vervolgens kort afgesneden bloemen in en strooi nog wat silicagel of rijst rond de bloemen. Zodat ze net aan bedekt zijn. De bloemen mogen elkaar daarbij niet raken. Sluit de bak goed af, zodat er geen lucht bij kan komen en controleer na een paar dagen tot een week of de bloemen gedroogd zijn. Wacht hier niet te lang mee, want dan kunnen ze broos en donker worden. Nadat de silicagel of rijst opgedroogd is, kunt u het desgewenst hergebruiken bij het drogen.

Methode 3: in de heteluchtoven drogen

Stel de heteluchtoven in op een hele lage temperatuur, maximaal 40 graden. Knip wat kippengaas op grootte en steek hier de stengels doorheen. Leg het gaas op de ovenplaat en controleer na een aantal uur of de bloemen droog zijn. Onder andere chrysanten zijn hier geschikt voor. Laat de bloemen als ze gedroogd zijn eerst goed afkoelen voor u ze aanraakt.

Methode 4: zonder water in een vaas zetten

Sommig groen, met stevige stelen zoals gipskruid, Craspedia bolletjes, lavendel, uitgebloeide hortensia bloemhoofden of allium en eucalyptus-takken kunt u zonder water in een vaas te drogen zetten. Bij te zware bloemhoofden, zoals rozen, zullen de bloemen gaan hangen. Het handigste is om kippengaas over een vaas te spannen. U kunt de stengels dan er doorheen steken.  Hebben de stelen eerst wel in water gestaan, knip de natte delen dan weg om rotten te voorkomen of laat de stelen eerst los van elkaar opdrogen.

droogbloemen

Craspedia-bolletjes blijven prachtig geel.

Zo blijven droogbloemen lang mooi

Bind de gedroogde bloemen bij elkaar of zet ze in 1 of meerdere vaasjes. Zet de bloemen vervolgens op een plek waar de luchtvochtigheid niet al te hoog is. Een badkamer is bijvoorbeeld niet geschikt. Droogbloemen nemen het vocht namelijk op, wat hun levensduur niet ten goede komt. Door wat haarlak over de bloemen te spuiten behouden ze beter hun vorm en zijn ze minder breekbaar. Verwijder af en toe voorzichtig eventueel stof, zodat de bloemen niet dof worden.

Bloemen persen

Wilt u bloemen of mooie bladeren liever in een lijstje kwijt, dan kunt u ze ook drogen door ze te persen. Hiervoor zijn veel bloemen geschikt, al lenen bloemen met heel dikke stelen of besjes zich er net wat minder voor. Er zijn speciale bloemenpersen voor in de handel, maar u kunt het ook zonder professionele pers doen. Leg de bloem of het blad daarvoor op een stuk keukenpapier op of in een groot, zwaar boek of dik notitieboek. Leg er nog een stuk keukenpapier overheen en sluit voorzichtig het boek en leg er zo nodig nog een aantal zware boeken op. Kies een droge plaats voor het drogen. Wacht een dag en vernieuw dan het keukenpapier. Herhaal dit afhankelijk van de vochtigheid van de bloemen enkele keren. In het begin dagelijks en vervolgens elke 2 weken. Pas op: het sap kan vlekken geven, gebruik er dus niet uw meest geliefde boeken voor. Of voeg bijvoorbeeld extra lagen krantenpapier toe om lekken te voorkomen. Na ongeveer 4 weken is het droogproces voltooid, of iets langer als de bloemen of bladeren nog niet droog voelen. Haal het gedroogde groen voorzichtig los, plak op al dan niet gekleurd papier en lijst ze desgewenst in, in een mooie (foto)lijst.

droogbloemen

(Bron: Seasons, Bloomon, Roomed, Natuurmonumenten, Bloemen voor beginners, Tuinadvies, wikiHow)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.