Zaagcactus: Epiphyllum anguliger
Publicatiedatum: 12 januari 2019
Ziet hij er niet grappig uit? De zaagcactus (Epiphyllum anguliger) wordt vanwege de golvende vorm van zijn blad ook wel de zigzagcactus genoemd.
Standplaats
Geef de zaagcactus een lichte plek, maar niet in de volle zon. Ondanks dat hij tot de cactussen behoort kan hij namelijk niet tegen teveel zonlicht. Zorg dat de wintertemperatuur van zijn standplaats niet onder de 10 graden komt.
De zaagcactus is zeer geschikt als hangplant, aangezien zijn hangende bladeren tot wel een meter lang kunnen worden. In eerste instantie groeien de bladeren rechtop, maar eenmaal langer gaan zij hangen.
Water geven
De zaagcactus houdt niet van grote droogte en heeft regelmatig water nodig, zonder dat zijn kluit te nat wordt. Geef daarvoor ongeveer eens per week een scheutje water en laat de grond tussentijds steeds weer licht opdrogen. ’s Winters is zijn waterbehoefte wel wat lager, zeker als hij dan wat koeler staat.
Geef in de lente en zomer eens per maand plantenvoeding tijdens het gieten.
Bloei
Bij gunstige groeiomstandigheden kan de zaagcactus tot bloei komen, met grote, crèmekleurige bloemen. Helaas is hun bloei als zij eenmaal bloeien van zeer korte duur, dus lang zult u er niet van kunnen genieten. Het is daarnaast een nachtbloeier, die in de avond tot bloei komt. De dag erna is het al weer over.
Snoeien
Wordt de zaagcactus teveel uit de kluiten gewassen, dan kunt u zijn te lang geworden bladeren wat inkorten, door ze af te knippen op de gewenste lengte. De afgeknipte delen kunt u eventueel stekken. Steek daarvoor stukken van een centimeter of 10 in een potje met potgrond en geef regelmatig water. Het kan tot een jaar duren voordat hij nieuwe scheuten maakt, maar uiteindelijk groeit er weer een voltallig nieuw plantje uit uw stek.
Verpotten
Voorzie de zaagcactus elke 2 jaar van nieuwe potgrond en een grotere maat pot, of vaker, als de plant erg snel gegroeid is.