woestijnroos

Woestijnroos: Adenium obesum

De woestijnroos (Adenium obesum) is een bijzondere verschijning. Hij combineert een grillig uiterlijk met de meest prachtige bloemen en is in tegenstelling tot wat u misschien zou verwachten gemakkelijk te verzorgen.

Maagdenpalmfamilie

De woestijnroos komt uit de maagdenpalmfamilie (Apocynaceae). In de natuur kan hij uitgroeien tot een flinke struik, maar in de Nederlandse tuincentra zijn ze vooral als kleine exemplaren te koop en zelfs als bonsai.

Adenium obesum

De woestijnroos in de natuur

Standplaats

Doordat de woestijnroos zoals de naam al zegt uit extreem droge gebieden uit Afrika afkomstig is en een vetplant is, kan hij met weinig water af. Daarnaast slaat hij water op in de dikke stam, waar lang op geteerd kan worden. Als er naast spaarzaam water geven een warme en lichte standplaats gegeven wordt, dan kan er eigenlijk vrij weinig mis gaan. Bij jonge exemplaren moet u nog wel oppassen met direct zonlicht, maar eenmaal gewend kan de plant veel zon aan. Bij te weinig licht zal het blad daarentegen spits worden.

Water

Het belangrijkste is de woestijnroos pas weer water te geven als de grond vrijwel uitgedroogd is. Met uitzondering tot de zomer, wanneer iets meer gegoten mag worden. Qua temperatuur houdt de woestijnroos van warme omstandigheden. Langere tijd onder de 18 graden wordt wel verdragen (zelfs korte tijd enkele graden vorst overleeft hij), maar de groei zal tot stilstand komen en hij zal al zijn blad laten vallen. Nadat u hem op een warmere plek gezet heeft zal de bladgroei herstellen. Mits ‘ie in combinatie met de te koude omstandigheden niet ook nog te nat gehouden is, want die omstandigheden worden ook deze sterke plant fataal.

Bloei

In tegenstelling tot andere woestijnplanten heeft de woestijnroos geen regen nodig om tot bloei te komen. Omdat ie tijdens de bloei vaak al zijn blad laat vallen en de bloemen aan de toppen van de plant zitten, komen die heel goed tot hun recht. In onze huiskamers zijn de omstandigheden niet zo erbarmelijk als hij gewend is en blijft er meestal (meer) blad aan de plant. Bij een goede verzorging bloeit hij soms zelfs meerdere keren per jaar. In de natuur komen er na de bloei meestal peulen aan de plant, maar in de huiskamer gebeurt dat zeer zeldzaam. Qua plantenvoeding kunt u te werk gaan als bij een cactus en deze voeding is ook meteen de juiste.

adenium_in_pot_shutterstock

Verpotten

De woestijnroos ontwikkelt veel en sterke wortels. Elk jaar verpotten is dus aan te raden. Tenzij u vindt dat de plant wat erg snel groeit of groot genoeg geworden is. Dan kunt u ervoor kiezen hem niet langer elk jaar een steeds wat grotere pot te geven, maar ‘m in dezelfde pot te houden en alleen elk jaar wat nieuwe aarde toe te voegen. Doe dit dan wel in een stevige pot, want de wortels hebben genoeg kracht om een zwakke pot te breken. Potgrond houdt voor deze soort plant wat teveel vocht vast. Beter kunt u deze grond met wat zand of grind mengen of cactussengrond gebruiken.

Melksap

Zoals meestal het geval is als een plant melksap heeft, zoals ook de woestijnroos, is dit zeer giftig en irriterend voor de huid. Klusjes als verpotten of snoeien moeten dus voorzichtig uitgevoerd worden. Snoeien is niet echt nodig, maar kunt u wel doen als de plant te groot wordt naar uw zin of in een vorm uitgroeit die u niet mooi vindt. De snoeiplekken groeien uiteindelijk vanzelf weer dicht en de snoeisels kunt u eventueel stekken. Laat die snoeisels eerst een paar dagen drogen en zet ze dan in zanderige grond of cactussengrond. Over het algemeen zullen ze na een paar weken wortelen.

Geef een reactie