Wintersnoei

Wintersnoei in februari, deze tuinplanten moeten nu gesnoeid worden

In februari kan het nog volop winter zijn, maar ook al flink lenteachtig. Er zijn een aantal tuinplanten die specifiek in deze periode wintersnoei nodig hebben. We zetten snoeitips voor een aantal veelvoorkomende planten op een rij.

Tips vooraf bij wintersnoei

Snoei tijdens een droge winterse dag en niet tijdens vorst. Snoeit u om te verkleinen, weet dan dat snoeien juist doet groeien. In veel gevallen groeit een tuinplant na forse groei net zo hard weer terug. Dek grote wonden na het snoeien bij bomen af met wondbalsem.

Blauweregen

Naast de zomersnoei heeft de blauweregen ook een wintersnoei nodig, dit is de hoofdsnoei. Knip de takken terug tot 2 of 3 knoppen (ongeveer 10-15 centimeter). Het snoeien van de blauweregen bevordert het zetten van bloemknoppen.

Wintersnoei bladverliezende heesters en bomen

Verwijder dode en zieke takken en takken die tegen elkaar schuren. Snoei ook eventueel takken weg om een mooie vorm te behouden. Houd het bij voorjaarsbloeiende heesters echt bij deze opfrissing, meer snoeien op dit moment gaat anders ten koste van de bloei. Bij hazelaars die zijn uitgebloeid, kunt u zo nodig enkele oudere takken tot bij de grond wegsnoeien. Het is meestal niet nodig hazelaars elk jaar te snoeien. Verwijder wel jaarlijks takken die elkaar hinderen of kruisen.

snoeien
Lees ook: Snoeien in maart: deze tuinplanten moeten nu gesnoeid worden

Klimop

Als u nu het teveel aan oud blad wegsnoeit, stimuleert dit de vorming van nieuw, fris blad. Verwijder ook te lang geworden takken. Hetzelfde geldt voor de klimmers bruidssluier (Fallopia), wilde wingerd (Parthenocissus) en trompetklimmer (Campsis).

Vijg

Tijdens de wintersnoei moet u de vijg zo uitdunnen, dat zon en licht vrij spel krijgen. Takken die verkeerd groeien of tegen andere schuren worden hierbij weggesnoeid. Wilt u flink terugsnoeien, behoud dan de sterkste takken en zorg ervoor dat ze redelijk gelijkmatig rond de hoofdstam verdeeld zijn. Deze takken moeten voldoende afstand van elkaar hebben om flink in diameter te kunnen groeien zonder elkaar te raken. Het sap van vijgen kan irriteren op de huid (en ogen) dus trek beschermende kleding aan. Bij te sterke groei kunt u de vijg in toom houden, door de wortels op een halve tot 1 meter vanaf de stam af te steken.

Peer en appel

Wanneer het blad dan van de bomen is, is de structuur van de takken beter zichtbaar, wat het snoeien vergemakkelijkt. Nu moet u zorgen dat het hart van de kroon voldoende licht krijgt. Knip dunne, sliertige takken eraf. Dit stimuleert sterke, gezonde groei in het jaar erop. Verwijder ook gescheurde of gebroken takken en concurrerende takken. Wanneer een tak in 2 takken splitst (vergaffeling), verwijder dan 1 van de 2 takken. Ook naar beneden of naar binnen groeiende takken kunt u wegknippen. Knip hoofdtakken met 1 derde terug. Lange zijtakken tot 2 of 3 knoppen. Hierdoor wordt vruchthout gevormd. Als reactie op de winterse snoei, maken appel- en perenbomen veel waterlot. Dit zijn snelgroeiende, recht omhoog schietende takken. Die kunt u in juni wegsnoeien.

groentips februari
Lees ook: Krijns groentips voor februari

Kiwi

Is de kiwi nog niet gesnoeid, doe dat dan nog zo snel mogelijk. Als het gebeurt wanneer de sapstroom al op gang is, kan de kiwi flink gaan bloeden. Snoei kiwi’s elk jaar, anders groeien ze uit tot warrige takkenbossen. Leid ze naar 1 verticale hoofdtak, met links en rechts horizontale zijtakken. Kort die zijtakken in na de 5e of 6e twijg. Knip de twijgen terug tot op 1 tot 2 knoppen of ‘ogen’.

Wintersnoei bij de plataan

Om zijn mooie vorm te behouden wordt de plataan (Platanus x acerifolia) over het algemeen 2 keer per jaar gesnoeid. De zomer- en wintersnoei. Dat laatste kan in de periode oktober – maart. Knip alles tot op de leitakken terug. Houd wel rekening met het stof dat hierbij vrij komt, want dat kan flink irriterend werken. De plataan kan te maken krijgen met bladvlekkenziekte, veroorzaakt door een schimmel. Hierbij verschrompelt het blad aan het uiteinde van de tak. Het wegknippen van de aangetaste bladeren en takken kan dit verhelpen. Haal in de herfst ook het afgevallen blad weg. De schimmel overleeft de winter namelijk anders op het aangetaste blad en zorgt het jaar erop dan opnieuw voor problemen. Oudere platanen kunnen daarnaast aangetast worden door de schimmel Massaria. Ook deze schimmel kan het beste bestreden worden door aangetaste takken te verwijderen.

Winterjasmijn

Wanneer twijgen van de winterjasmijn op de grond blijven liggen kunnen deze uitlopers gaan wortelen. Bij uitgebloeide winterjasmijn kunt u nu de takken inkorten. Knip ook alle dode en beschadigde takken weg. Enkele jongere takken mogen blijven. Die zorgen voor groei en bloei in het komende seizoen. Is er een drastische snoei gewenst, knip de takken dan terug tot ongeveer 50 à 60 cm boven de grond. Hierna kan het soms 1 of 2 jaar duren voordat de plant weer bloeit.

(Bron: Krijns groentips, AD, Tuinseizoen, MijnTuin.org, VT Wonen, Tuinen van Appeltern, wikiHow, Hovenier.nl)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Aurora says:

    Beste Krijn,
    Kunt u mij ook vertellen hoe ik pruimenbomen moet snoeien of is dat het zelfde als bij appels en perenbomen? Met vriendelijke groet, Aurora

      MAX Vandaag says:

      Beste Aurora, bedankt voor uw reactie. Op deze pagina vertelt Krijn daar meer over: https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/tip-5-steenvruchten/

    Aurora says:

    Beste Krijn,
    Mijn hartelijke dank voor de instructies om pruimenbomen te snoeien. Ik heb hier echt veel aan. Ik heb 1 Reine Victoria, 2 Pruimpje Kroos en nog een waarvan ik de naam niet weet maar wel lekker is. Ik zie nu dat ik eigenlijk al te laat ben met snoeien maar als de sneeuwval voorbij is waag ik het er toch maar op. Anders worden de boompjes veel te groot. Ook heb ik nog 4 perenbomen, Bon Louis. Die heb ik altijd op goedgeluk zelf gesnoeid en er kwam altijd wel aardig wat af, maar met uw instructies zal het nu vast beter gaan. Nogmaals mijn hartelijke dank.