Duur 03:59
Gepubliceerd op 17 oktober 2016

Winterkonijn en vuurwerktraining

Met het kouder worden trekken wij om ons te verwarmen een dikke jas aan. Konijnen doen dat ook. Geen jas, maar een lekkere dikke vacht. Maar kan een konijn tegen vorst? En hoe verzorgen we hem het beste in de winter?

Wintervacht

Konijnen kunnen goed tegen de kou. Hun vacht past zich vanzelf aan. Naarmate het kouder wordt, krijgen ze een dikker vachtje. Staat uw konijn buiten, haal hem dan ook niet als het koud wordt ineens naar binnen. Daar kan hij niet tegen. Deze overgang is te groot. Dat is net alsof u met een dikke winterjas in een warme kamer gaat zit. Wilt u het konijn naar binnen halen, zorg dan voor een overgang. Zet hem bijvoorbeeld eerst in de garage of de bijkeuken waar het iets minder warm is.

Een konijn kan de hele winter buiten staan. Zorg er wel voor dat het hok niet in de Noordenwind staat en dat er een plek is om te schuilen. Als het vriest, let dan op dat het water niet bevriest. Een konijn moet altijd beschikking hebben over water en stro. Haalt u het konijn in de winter toch naar binnen, zet hem dan in de zomer niet meer alleen buiten. Een konijn is een sociaal dier en geniet van uw gezelschap.  Als hij alleen in het hok binnen zit, ziet hij u als zijn gezelschap. Alleen in een buitenhok in de zomer is een grote overgang. Aangezien een konijn een sociaal dier is, is helemaal alleen zonder een ander konijn of dicht bij mensen niet verstandig om te doen.

Gezonde keutels

Een konijn produceert 2 soorten keutels. De ronde bekende en platte plakkerige keutels. Die laatste worden gemaakt in de blindedarm. Een gezond konijn eet deze weer op, want ze zitten vol belangrijke voedingsstoffen die het konijn nodig heeft. Vindt u deze keutels in het hok, dan kan het zijn dat het konijn te veel eten krijgt of dat het ziek is. Ook als de normale keutels er anders uitzien dan u gewend bent, kan het konijn ziek zijn. Zieke konijnen stoppen ook vaak met eten. Als uw konijn anders eet/ontlast dan u gewend bent, neem dan direct contact op met uw dierenarts.

Laat uw konijn vaccineren. In 2015 ontstond een variant van een bekende virusziekte waar konijnen standaard voor gevaccineerd kunnen worden. Tegen deze variant is het vaccin nu volop verkrijgbaar in Nederland. Met een goede verzorging kan een konijn wel 7-10 jaar oud worden.

Vuurwerktraining

Het lijkt nog ver weg, maar de jaarwisseling met het nodig vuurwerk is al over 2 maanden. Dit is het moment om te starten met een training waardoor uw dier minder bang is voor vuurwerk. Doet u dit pas in december dan helpt alleen medicatie, maar doet u niets meer aan de angst. Het lijkt misschien niet nodig, maar het is erg belangrijk. Dieren kunnen de angst voor vuurwerk omzetten in een angst tegen alles wat knalt, zoals ballonnen. Ze schrikken dan bij elk plofje of knalletjes en associëren dat met vuurwerk. Door op zoek te gaan naar een training tegen vuurwerkangst bij een hondenschool bij u in de buurt kunt u onder deskundige leiding trainen en hopelijk de angst in een positief gevoel omzetten bij uw dier.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 17 oktober 2016.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer