groenblijvers

Wintergroene planten: met deze groenblijvers heeft u ook ’s winters kleur in de tuin

Lang niet al het groen verliest in de winter zijn blad. Kijkt u liever niet maandenlang tegen een kale tuin aan, dan kunt u uit een breed scala aan beplanting kiezen, die ook in de winter bladhoudend is. ’s Winters groen in de tuin is al mooi, maar er zijn ook genoeg opties voor als u groen wilt en daarnaast bloei of bessen.

Laagblijvende haagjes

Met (een combinatie van) groenblijvende struikjes kunt u haagjes vormen in uw tuin. Buxus sempervirens, Taxus baccata (op de foto), hulst (Ilex), Japanse kardinaalsmuts (Euonymus japonicus) en Chinese kamperfoelie (Lonicera nitida ‘Elegant’) zijn hier goede opties voor. De genoemde struikjes kunt u overigens ook prima als solitair toepassen in uw tuin als u geen ruimte heeft voor haagjes ervan. Of u kunt enkele grotere exemplaren planten en deze in een gewenste vorm snoeien.

Taxus baccata

In plaats van een schutting

Tuinen met schuttingen, waar bladverliezende beplanting voor staat kunnen erg kaal ogen tijdens de wintermaanden. U kunt dit oplossen door in plaats van schuttingen (kant en klare) groenblijvende hagen te planten. Denk bijvoorbeeld aan klimop (Hedera), laurierkers (Prunus laurocerasus, op de foto) of Portugese laurier (Prunus l. ‘Angustifolia’), niet woekerende bamboe (Fargesia), conifeer (Thuja) of vuurdoorn (Pycrantha).

laurierkers

Voor een mediterrane sfeer

Planten uit het Middellandse zeegebied, die bij ons inmiddels winterhard zijn en planten die vanwege hun bladvormen een mediterrane sfeer geven zijn ook zeer geschikt om ’s winters meer kleur te brengen in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan de Chinese waaierpalm (Trachycarpus fortunei), de cypres (Cupressus sempervirens), beverboom (Magnolia grandiflora), olijfboom (Olea europea), palmlelie (Yucca filamentosa, op de foto) en vingerplant: Fatsia japonica.

Yucca

Bloeiende groenblijvers

Sommige planten behouden niet alleen hun blad, zij hebben daarnaast hun bloeitijd in de winter. Wat hen een extra aantrekkelijke keuze maakt voor de kleurrijke wintertuin. Kerstrozen bijvoorbeeld. Helleborus niger is de vroegst bloeiende, die inderdaad al rondom de kerst in bloei staat. Daarnaast zijn er verschillende soorten die verspreid over de winter tot bloei komen. Helleborus orientalis bloeit bijvoorbeeld vanaf februari. Daarnaast kunt u denken aan Camelia (Camellia japonica) met een bloeitijd vanaf februari, mahoniestruik (Mahonia japonica, op de foto) met een bloeitijd van december-februari en (de in strenge winters half groenblijvende) sneeuwbal (Viburnum burkwoodii), die vanaf maart in bloei komt.

winterbloeiers

Met besjes

Buiten planten met bloemen, zijn er ook wintergroene tuinplanten die tijdens de winter bessen dragen. Bergthee (Gaultheria, op de foto) en parelbes (Pernettya mucronata) zijn voorbeelden van struikjes die vrij klein blijven. Daarnaast kun u hulst (Ilex) of dwergmispel (Cotoneaster) gebruiken. Bij Skimmia japonica krijgen de vrouwelijke cultivars bessen. De mannelijke versie mist deze bessen, maar door de bloemknoppen die al vroeg verschijnen hebben ze echter net zo goed een grote sierwaarde tijdens de wintermaanden en in het voorjaar gaan de bloemknoppen tenslotte ook nog open.

Gaultheria

Naaldbomen

Net zoals bij loofbomen zijn er bij naaldbomen bladverliezende en bladhoudende exemplaren. Met hun vele groeivormen brengen naaldbomen veel variatie in de tuin. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor bonsai-vormen, treurvormen, pilaarvormen of meerstammige naaldbomen. Zoals bijvoorbeeld Bosnische pijnboom (Pinus heldreichii), grove den (Pinus sylvestris), himalayaceder (Cedrus deodara), apenboom (Araucaria araucana), nootkacipres (Chamaecyparis nootkatensis ‘Green Arrow’), sparsoorten (Picea) en Canadese hemlockspar (Tsuga canadensis).

Tsuga canadensis

Met bont of gekleurd blad

Tenslotte kunt u nog kiezen voor bladhoudende tuinplanten met bont gekleurd blad. Goede opties zijn onder andere druifheide (Leucothoe), broodboom (Aucuba japonica, op de foto), kardinaalshoed (Euonymus), purperklokje (Heuchera) en maagdenpalm (Vinca major ‘Variegata’). Bij glansmispel (Photinia fraseri ‘Red Robin’) en rotsheide (Pieris japonica) moet u er wel wat langer op wachten, maar als ze uitlopen, dan heeft dat blad in eerste instantie een vlammend rode kleur.

Aucuba japonica

Lees ook: 11 winterbloeiers voor een vroege bloei in de tuin.
11 herfstbloeiers.
Nieuwe planten aanplanten in de tuin: dit is waarom het najaar de beste tijd is.
De buxus of juist buxusvervangers in de tuin.

Geef een reactie

Reactie

    Johan den Heuvel says:

    De natuur is gewoon prachtig. Ik wist wel van enkele planten of bloemen die groen blijven tijdens winter, maar nooit verwacht dat er zoveel groenblijvers bestaan. Leuk dat ik een blog tegenkwam, waar ik iets nieuw leer. Uitstekend dat je zulke informatie met lezers deelt. Ga zo door!