Wilt u uw Mandevilla overhouden? Zo kunt u hem overwinteren
Publicatiedatum: 15 oktober 2023
De Mandevilla is een sterke en zeer rijkbloeiende zomerbloeier. Tot de 1e nachtvorst blijft hij onvermoeibaar doorbloeien. Of het nou regent of langere tijd heet en zonnig is. Helaas overleeft hij onze winters niet, dus het jaar erop zult u een nieuwe moeten kopen. Maar u kunt hem ook overhouden. We vertellen hoe u hem binnen kunt laten overwinteren.
Mandevilla overwinteren kleine uitdaging
De Mandevilla (ook wel bekend als Dipladenia en Sundevilla) is niet de meest makkelijke plant om te laten overwinteren. Wanneer u hem na de IJsheiligen weer buiten zet, zal hij er niet meer op zijn fraaist uitzien. En het kan dan nog een poosje duren tot hij weer helemaal mooi in bloei staat. Maar het is zeker mogelijk, voor wie er de moeite voor wil nemen. En uiteindelijk beloont hij u weer met zijn zee aan klokvormige bloemen.
Zo lukt het om een Mandevilla over te houden
Over het algemeen geldt: hoe meer licht de plant tijdens de wintermaanden krijgt, hoe groter de kans van slagen. Haal hem naar binnen wanneer de nachten kouder worden, in elk geval ruim voor de 1e nachtvorst. Zo eind september of in oktober. Snoei hem flink terug, maar zorg dat er nog wat groene bladeren blijven zitten. Doe dit bij voorkeur op een droge dag, in de ochtend, zodat de snoeiwonden goed kunnen drogen. Het melksap is giftig, dus draag handschoenen of was uw handen naderhand grondig.
Plaats hem vervolgens in een lichte ruimte, bij een temperatuur tussen de 10 en 12 graden. Een onverwarmde zolderkamer bijvoorbeeld, maar dan wel direct bij het raam. Een kouder vertrek mag ook, zolang die maar wel vorstvrij blijft. Als de temperatuur onder de 5 graden komt, zal hij zijn blad laten vallen, maar over het algemeen overleeft hij dat wel gewoon.
Zorg dat de kluit niet te nat wordt, want dan gaan de wortels rotten. Geef tijdens het overwinteren daarom beperkt water. Zo eens per 1 à 2 weken een kleine hoeveelheid.
In april mag de Mandevilla weer wat warmer staan en naar buiten, als er geen nachtvorst meer is tenminste. Plaats hem dan in verse aarde, in een wat grotere pot. Is er tijdens de winter nog wat sprieterige groei verschenen, snoei dat dan terug. De plant bloeit op zijn nieuwe groeischeuten, dus dat kan geen kwaad. Voor die bloei moet u wel wat geduld hebben, want het kan tot eind juni, begin juli duren tot het zover is.
Verzorging van de Mandevilla buiten
Geef de Mandevilla een zonnige plek, maar waar hij ook enkele uren uit de zon staat. Hoeveel water hij nodig heeft, is afhankelijk van het weer. Zijn waterbehoefte is niet heel groot, dus bij koele omstandigheden heeft hij over het algemeen maar eens per week water nodig. Bij heet en zonnig weer zult u echter merken dat u de Mandevilla vrijwel dagelijks water moet geven. Geef steeds pas water wanneer de kluit licht opgedroogd is en zorg dat hij niet in een laag water komt te staan. Geef hem wekelijks plantenvoeding voor bloeiende planten. Richting de herfst heeft hij steeds minder water nodig en geeft u geen plantenvoeding meer. Een pluspunt is dat u de uitgebloeide bloemen niet hoeft te verwijderen, die vallen vanzelf uit. Het is een flinke groeier, dus geef hem zo nodig ondersteuning.
Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u daarnaast nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.
(Bron: Archief, mandevillashop.com, Intratuin, mijntuin,org. Foto’s: Shutterstock)