Hierop moet u letten als u een airco wil laten plaatsen in uw huurwoning

Wilt u een airco plaatsen in uw huurwoning? Hier moet u op letten

De zomers worden steeds warmer en dat merken we ook in huis. Een airco laten plaatsen kan dan voor de nodige verkoeling zorgen. Maar wat zijn de mogelijkheden hiervoor als u een huurwoning heeft? In dit artikel leggen we u uit waar u op moet letten.

Vraag toestemming aan de verhuurder

Wilt u als huurder een vaste airco laten plaatsen, dan heeft u altijd schriftelijke toestemming nodig van de verhuurder. Dit komt namelijk doordat het plaatsen van een airco-unit invloed heeft op de constructie van een pand. Met een particuliere verhuurder zou u het gesprek aan kunnen gaan, woningbouwverenigingen hebben voor dit soort vraagstukken vaak een vast beleid waar u naar kunt vragen.

Toestemming van de verhuurder onder voorwaarden

Wanneer de verhuurder toestemming geeft, kan het zijn dat hier wel nog extra voorwaarden aan zitten. Bijvoorbeeld dat een erkend installateur de airco installeert, u zelf verantwoordelijk bent voor eventuele schade of dat het apparaat geen overlast mag veroorzaken voor buren. Ook kan het zijn dat de airco niet geplaatst mag worden aan de gevel of op een plat dak, maar wel op de grond of aan de binnenkant van een balkon.

Vergeet ook niet uw gemeente te raadplegen

In de woningwet staat dat er voor het plaatsen van een airco-unit vaak ook een reguliere bouwvergunning nodig is, tenzij het gaat om ‘een verandering van niet-ingrijpende aard bij een pand dat geen monumentstatus heeft’. Maar ook voor een zichtbare unit aan de voorgevel is meestal een omgevingsvergunning nodig. Sommige gemeenten daarentegen houden het alleen bij een meldingsplicht.

Ga dus altijd na wat bij uw gemeente van toepassing is. Via het omgevingsloket kunt u alvast een eerste check doen of er een vergunning nodig is voor uw airco en wat uw gemeente nodig heeft voor de eventuele aanvraag.

Een mobiele airco als alternatief

Is een airco plaatsen niet mogelijk, dan kunt u altijd nog een mobiele airco overwegen. Hier is geen toestemming voor nodig, mits er geen gat in de buitengevel wordt geboord voor de afvoerslang. Deze slang mag wel uit het raam hangen. Met speciale raamafdichting kunt u de kier van het raam zoveel mogelijk afsluiten, zodat de warme lucht buiten blijft. Wat de verschillen in kosten zijn van een vaste en mobiele airco, leggen we uit in dit artikel.

Ventilator airco
Lees ook: Ventilator of airco ’s nachts laten draaien: hoeveel betaalt u daarvoor?

(Bron: AD, vtwonen, Laurentius foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Dirck says:

    De Mobiele is gezien de kosten voor de Vakman met F gassen Certificaat flink duurdere!
    En de losse?

    Vele huurders en ik als koper hebben vaak kattenluikje ergens gemaakt!
    Naast deuren heb ik die in de gevel gezet.
    Daar kan welke zomer een slang doorheen en dat is vrijwel zelfde maat.
    Met handdoeken dicht maken en voor enkele weken is dat prima.
    Dus waar Zit Uw katten luikje?
    In de deur is dus lastiger maar elders vaak prima doorvoer.

    Yubi says:

    Dirck, klinkt leuk dat luikje maar hier zijn de flats voorzien van (kei)harde hardhout balcon /tuindeuren en 3dubbel H3 glas, lijkt me toch vrij kostbaar als soc. huurder om daar A. eerst een luikje in te maken en later bij verhuizing nw ruit en deur.
    (Deze woningcorporatie hier is daar helaas vrij fanatiek & consequent in, verhuurder zijn van soc. huurwoningen betekent bij hen niet automatisch dat ze ook sociaal zijn)
    Via het uitzetraam/verhuisraam lijkt me ook niet slim, want te grote opening en dat is zelfs juist op zuidkant.