kat

Wetenswaardigheden over de kat

De kat is één van de populairste huisdieren in ons land. Van de 60 procent van de gezinnen met een huisdier gaat het in 23 procent van de gevallen om een kat. Ter vergelijking, de hond volgt met 18 procent. In totaal leven er zo’n 2,6 miljoen huiskatten in ons land. Grote kans dat u zelf een kat in huis heeft of er in elk geval wel eens mee in aanraking komt. Ondanks dat katten al zo lang bij ons rondlopen, weten zij ons nog steeds te verbazen. Want wist u onderstaande wetenswaardigheden al over de kat?

Katten zijn geen zoetekauwen

Of iets zoet is of niet, katten weten het niet. Ze zijn namelijk genetisch niet in staat om zoete smaken te proeven.

Katten zijn vaak links of rechts

Katten blijken meestal een voorkeur te hebben voor welk pootje zij gebruiken om een handeling uit te voeren. Opvallend daarbij is dat poezen vaak hun rechterpootje gebruiken en katers hun linker.

Katten hebben een bijzondere drinkmethode

In tegenstelling tot de hond steekt de kat zijn tong niet in de waterbak, maar strijkt hij er lichtjes overheen. Gemiddeld zo’n 4 keer per seconde. Het puntje van zijn tong gebruikt hij daarbij als een soort lepeltje, zie ook het onderstaande filmpje.

Een plastic drinkbakje kan de kat niet zo waarderen, aangezien dat een bijsmaak geeft. Het liefst heeft hij een ondiepe, ovale drinkbak, zodat zijn snorharen de kanten niet raken. En heeft hij het helemaal voor het zeggen, dan drinkt hij het liefst stromend water. Dat verklaart ook meteen waarom ze zo graag van een stromende kraan drinken. Daarnaast vinden katten het eigenlijk niet echt prettig als het voer- en waterbakje direct naast elkaar staan. Drinkt uw kat te weinig, plaats dan meerdere bakjes en in elk geval niet direct naast het voerbakje. Ververs het water daarnaast zeer regelmatig.

Prooien zijn lesmateriaal

Okay, klimaatveranderingen en verlies van habitat zijn doodsoorzaak nr. 1 en 2 bij vogels, maar direct daarna komt de huiskat. Ook de allerliefste schootkat kan buiten veranderen in een ware moordmachine. Ondanks dat ze hun leven al zo’n 10.000 jaar bij de mens doorbrengen, is hun jachtinstinct nog altijd intact. Ook als zij niet hoeven te jagen om te eten. In de meeste gevallen eten katten hun prooi dan ook niet eens op. En waarom zij hun prooien weleens nog half levend meebrengen naar huis? Dan hopen ze u nog wat bij te kunnen brengen op jaag-gebied. Ze zijn het namelijk gewend om hun nazaten te leren jagen en in dit geval beschouwen ze u als lid van de familie.

Moordende katten een probleem

Het moordgedrag van de huiskat begint overigens wel een probleem te worden. Samen slachten zij jaarlijks enkele honderden miljoenen dieren af. Ongeveer een kwart daarvan zijn vogels. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er nog geen vogelsoorten die daardoor dreigen te verdwijnen, maar er zijn wel soorten die het moeilijk hebben en waarbij katten het probleem vergroten. Het helpt katten zoveel mogelijk binnen te houden, vooral in de late avond en vroege ochtend, wanneer zij het meest jagen. Of voorzie ze in elk geval van een belletje, zodat hun prooien ze horen aankomen. Zorg er daarbij wel voor dat er een elastisch deel in het bandje om hun nek zit, anders is er een risico dat de betreffende kat zich eraan ophangt.

Dolle bui

Zo ligt een kat nog in dromenland en het volgende moment rent hij als een malle door het hele huis. Waar komen die dolle buien vandaan? Er wordt aangenomen dat katten dit doen om hun overtollige energie kwijt te raken. In huis kunnen zij hun energie maar deels kwijt en dat moet er af en toe uit. Een letterlijke ontlading dus. U voorkomt dat uw kat zich teveel verveelt door regelmatig met hem te spelen en uw huis nog meer op hem in te richten.

Katten herkennen uw stem

Het lijkt misschien niet altijd zo, maar katten herkennen wel degelijk uw stem. Ze laten het alleen meestal niet zo duidelijk merken, zoals een hond dat wel doet. Een subtiele draai van hun oren is soms het enige dat zij prijs willen geven.

Oudste kat

De meeste katten worden niet ouder dan zo’n 20 jaar, maar er zijn uitzonderingen. Zo is de tot nu toe oudste kat, de Amerikaanse kat Creme Puff, maar liefst 38 jaar en 3 dagen oud geworden.

Spinnen van katten

Het spinnen van een kat die op uw schoot ligt is meestal uit tevredenheid, maar katten spinnen niet alleen als zij zich prettig voelen. Ook wanneer zij angstig zijn of pijn hebben kunnen ze spinnen.

Spinnenwebben eten

Raar maar waar, sommige katten eten spinnenwebben. Ook al gruwelt u er zelf bij, het kan geen kwaad. Sterker nog, de draden bevatten eiwitten, die de kat goed kan gebruiken.

Kopjes geven

Jawel, het is vast ook wel omdat uw kat u aardig vindt, als hij u een kopje geeft, maar hij heeft er wel een dubbele agenda bij. Hij geeft tijdens het geven van kopjes ook meteen zijn geur aan u af. Hij vindt het prettig en geruststellend om overal zijn eigen vertrouwde geur te ruiken.

Voorliefde voor (kleine) dozen

Dozen lijken een magnetische aantrekkingskracht te hebben op katten. U hoeft er maar 1 op de grond te zetten en ze zitten er in. Groot, klein, het maakt ze niet uit. De verklaring is dat ze het een prettige plek vinden om de omgeving te observeren. Doordat zich rondom wanden bevinden voelen zij zich veilig.

Aandacht afdwingen

Ook al zijn sommige katten een meester in het negeren van alles om hen heen, is wat aandacht op zijn tijd ook voor hen niet te versmaden. En krijgen zij dit niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Bent u dus net een boek of krant aan het lezen of MAX Vandaag-nieuws op uw computer? Grote kans dat zij zich er tussen wurmen of gewoon doodleuk op uw boek, krant of toetsenbord gaan liggen. Boos worden helpt niets, ook negatieve aandacht is aandacht.

kat

Lees ook: de kerstboom en meer decembergevaren voor huisdieren.
Zoetstof xylitol levensgevaarlijk voor huisdieren.
Overgewicht bij huisdieren.

Wat is het meest eigenaardige gedrag van een kat dat u heeft meegemaakt?

Geef een reactie

Reacties (6)

    Mieke Schepens says:

    Graag gelezen!

    janie says:

    Als ik ging tennissen liep hij altijd met mij mee. Ging dan achter het hek zitten en bekeek de tennispartij. Als ik nog wat ging drinken in de kantine dan bleef hij braaf buiten wachten. Daarna weer naar huis en liep hij weer gezellig mee. Thuis aangekomen ging hij dan op zijn plekje lekker liggen slapen. Hij is 20 jaar geworden en wij beiden hebben genoten van elkaar.

    Nelleke reageert says:

    Ik had een kat die was gek op toetjes! Yoghurt met vers fruit en bananenkwark had zijn voorkeur. Als je een schaaltje yoghurt aan het eten was, zette hij zijn voorpootjes op je dijbeen om aan te geven dat hij ook wilde. Helaas kreeg hij een embolie en raakte verlamd. Was niet meer te redden. Ik mis hem nog elke dag.

    DOORNROOSJE says:

    Mijn cornishrexpoes kan de klok stilzetten. ik heb zo’n comtoiseklok met bel en vlak voordat hij gaat slaan of als hij net slaat springt ze op de luidsprekerbox en zet met haar pootje de slinger stil :-))k vind Cornish rex katten toch al heel bijzonder, de mijne is dol op komkommer, diverse groenten en fruit.

    Annie van Es says:

    Ik heb 2 huisdieren. Een kat en een poes. Maar beiden hebben streken. De kat weet sinds kort hoe deze de koelkastdeur open kan maken. Mijn koelkast heeft van onderen een soort drempel, waarop de deur steviger sluit. Deze “drempel”kan worden los geschoven. Mijn kat doet dat met zijn poot. Nu heb ik verscheidene dingen er voor staan, zodat hij de deur niet meer open krijgt. En mijn poes heeft sinds kort de gewoonte om op de salontafel te gaan liggen. Gisteren heb ik een kleine rol tapijt uit een Kringloopwinkel meegenomen en dat op de lage tafel neergelegd, Zij wil daar nu niet meer op gaan liggen. Het probleem is nu voorbij. Ook is het zo met mijn kat, dat hij blijkbaar hoort, wanneer ik er aan kom, dan komt hij miauwend me te gemoet. Dit is altijd wel leuk. Toen hij jong was probeerde hij vaak met me mee te lopen. Soms gebeurt dat nog. Kortom hij is blijkbaar erg op mijn gesteld. Wat hij nu sinds kort doet is dat wanneer ik op de bank ga liggen, hoog tegen mijn kin en schouders aankruipt en geaaid wil worden. Hij is dus niet altijd gemakkelijk, maar beiden zijn heel lief. Sinds kort verdraagt hij zijn zusje gelukkig beter. Vanaf toen ze heel klein waren, gedroeg de kat zich dominant en het vrouwtje werd bang. Durfde haar broer ook niet goed te passeren. Dit schijnt volgens de dierenarts vaker voor te komen bij dieren uit het zelfde nest.

    macalan says:

    We mogen het van het gezelschap genieten van onze buurkat Mogly. ’s Morgens staat ze voor de deur voor haar bezoek. Met een vriendelijke groet racet ze richting voerbak. Ze krijgt inmiddels ook wat kattenvoer. Voor dat ze zich op haar maaltijd stort wil ze eerst met haar neus in de voorraadbus. Daar pakt ze een zo groot mogelijke hap brokjes waarvan ze direct de helft verliest. Dan pas , ja dan pas eet ze uit de voerbak. Voldaan neemt ze haar plaats in op het kussentje op de bank. Snurkend of spinnend horen we haar de rest van haar bezoek.