Welke vloeren zijn het meest geschikt voor vloerverwarming?
Publicatiedatum: 13 november 2024
Als u graag zonder schoenen of pantoffels aan in huis rondloopt, is het aangenaam als de vloer verwarmd is. Zeker in de winter loopt u waarschijnlijk liever niet met enkel een paar sokken aan over een koude vloer. Sommige vloeren zijn van zichzelf al warmer dan anderen, maar het aanleggen van vloerverwarming is natuurlijk ook een optie. Welke vloeren zijn hier geschikt voor? We zetten het voor de populairste vloertypes op een rij.
Pvc-vloer
Pvc-vloeren zijn de laatste jaren razend populair. In een eerder artikel beschrijven we dan ook de voor- en nadelen van een vloer van pvc. Eén van die voordelen is dat het materiaal uitstekend geschikt is voor vloerverwarming. Zowel click-pvc als plak-pvc is geschikt voor vloerverwarming, maar plak-pvc geleidt de warmte net iets beter. Dat pvc en vloerverwarming goed samengaan komt doordat het materiaal vrij dun is, waardoor de warmte er makkelijk doorheen komt. De goede warmtegeleiding maakt het bovendien een energiezuinige keuze.
Laminaatvloer
Laminaat is meestal goed te combineren met vloerverwarming, maar het is wel afhankelijk van het type laminaat. Het is daarvoor belangrijk dat u een ondervloer heeft die warmte doorlaat, in plaats van een ondervloer die isoleert. Om op energiekosten te besparen is een dunnere laminaatvloer geschikter dan een dikkere. Bij laatstgenoemde duurt het namelijk langer voor de warmte erdoorheen komt. Hoewel de meeste laminaatsoorten bestand zijn tegen vloerverwarming, is het verstandig om dit eerst te controleren. Kijk hiervoor op de verpakking of laat u informeren door de aanbieder.
Tegelvloer
Tegelvloeren zijn van zichzelf behoorlijk koud. Gelukkig dus maar dat het prima samengaat met vloerverwarming. Het zijn goede warmtegeleiders waardoor uw voeten niet lang koud hoeven te blijven. De snelle opwarming in combinatie met het lang vasthouden van de warmte maakt het tevens tot een energiezuinige optie.
Houten vloer
Houten vloeren zijn doorgaans van zichzelf al iets warmer, maar dat neemt niet weg dat vloerverwarming soms gewenst kan zijn. Nadeel is dat niet alle houttypes geschikt zijn voor vloerverwarming. Bij bijvoorbeeld dikke, massief houten vloeren is vloerverwarming niet aan te raden. Heeft u echter een parketvloer? Dan is dat in de meeste gevallen prima te combineren met vloerverwarming. Het is bij twijfel wel verstandig om navraag te doen, want het kan per type hout dat voor de parketvloer is gebruikt verschillen. Kies bovendien voor een geleidelijke opwarming om te voorkomen dat het hout gaat uitzetten en/of krimpen.
Gietvloer
Gietvloeren winnen, net als pvc-vloeren, de laatste jaren aan populariteit. Er zijn verschillende soorten gietvloeren, waarvan de PU-gietvloer (polyurethaan) vanwege zijn goede en snelle warmtegeleiding het beste te combineren is met vloerverwarming. Andere soorten gietvloeren zoals epoxy en cementgebonden kunnen soms ook gecombineerd worden met vloerverwarming, maar dat is vanwege de mindere warmtegeleiding minder duurzaam en praktisch. Bovendien kan vloerverwarming bij sommige epoxy en cementgebonden vloeren kleurveranderingen in de vloer veroorzaken. Het is daarom zaak om eerst goed na te gaan of uw vloertype geschikt is voor vloerverwarming. Om kleurveranderingen in de vloer te voorkomen is het in ieder geval zaak om de vloer geleidelijk op te warmen en de temperatuur niet al te hoog te zetten. Vaak wordt bij dit type vloer aanbevolen de temperatuur niet hoger in te stellen dan 27 graden Celsius.
Tapijt
Tapijt is van zichzelf al lekker warm aan de voeten, dus vloerverwarming is wellicht overbodig. Mocht u toch vloerverwarming in combinatie met tapijt willen, dan is dat mogelijk als u een ondertapijt gebruikt dat geschikt is voor vloerverwarming. Verder is het type tapijt ook relevant; dunne, synthetische tapijten zijn het best te combineren met vloerverwarming. Kies bovendien bij tapijt voor vloerverwarming die geleidelijk opwarmt en niet al te warm wordt, net als bij de epoxy en cementgebonden gietvloeren.
Twijfelt u over het al dan niet aan laten leggen van vloerverwarming? In een eerder artikel zetten we de voor- en nadelen voor u op een rij.
(Bron: VTWonen, Kwantum, Archief, Coatingvloer, G Vloeren. Foto: Shutterstock)