wat moet er worden gesnoeid in de herfst

Welke tuinplanten moeten wel en niet gesnoeid worden in de herfst?

Voor het aan- en verplanten is het najaar het ideale tijdstip. Maar moeten tuinplanten in deze tijd van het jaar nog gesnoeid worden? We zetten op een rij welke planten zoal wel en niet nog een knipbeurt kunnen gebruiken.

Deze tuinplanten niet in de herfst snoeien

Lang niet alle tuinplanten kunnen in het najaar gesnoeid worden. Sommige omdat ze dan bloeien, andere omdat hun takken ze juist tegen winterkou beschermen. De volgende planten moet u in dit jaargetijde in elk geval met rust laten:

Vaste planten

In de winter sterven vaste planten bovengronds af. Het is prima om uitgebloeide bloemen te verwijderen, maar de verdere delen van de plant kunt u beter laten staan. Dit geeft nog enige bescherming tegen vorst en het dierenleven in de tuin is er ook bij gebaat, aangezien het ze schuilplekken biedt. In het voorjaar kunt u de stengels alsnog dicht bij de grond verwijderen.

Herfstbloeiers

Sommige planten, zoals de Skimmia, Anemoon en Geranium ‘Rozanne’, bloeien in de herfst en als u ze nu snoeit, knipt u de knoppen en bloei uit de plant en kunt u dit jaar niet van bloemen genieten.

Vroegbloeiende heesters

Heesters die vroeg in het jaar bloeien kunnen beter pas na de bloei in het voorjaar gesnoeid worden. Zoals Camelia, Viburnum en Forsythia.

Siergrassen

Ook al sterven sommige siergrassen in de winter bovengronds af, kunnen ze toch nog een heel mooi silhouet in de tuin geven. Ook biedt het oude loof de planten bescherming tegen vorst. Sommige grassen, zoals pampasgrassen (Cortaderia), bloeien daarnaast juist nu met hun mooie pluimen. Zonde om die op dit moment te snoeien. Laat siergrassen in het najaar dus met rust en snoei ze pas in het vroege voorjaar.

wanneer moet pampusgras gesnoeid worden

Vlinderstruik

Het is goed om zo lang mogelijk de uitgebloeide bloemen van de Vlinderstruik weg te blijven knippen, maar snoei de Buddleia nu liever niet. Hij wordt dan kwetsbaar voor het winterse weer. Beter doet u dit daarom in maart.

Hortensia’s

Wanneer hortensia’s op het verkeerde moment gesnoeid worden, kan dat ervoor zorgen dat u het jaar erop geen bloemen heeft. In de herfst moeten ze met rust worden gelaten. In een eerder artikel vertellen we hoe u de snoei per soort wel aanpakt.

Dahlia's
Lees ook: Dahlia’s planten, verzorgen en overwinteren

Deze planten kunnen in de herfst gesnoeid worden

Een bepaalde groep tuinplanten moet juist wel in de herfst gesnoeid worden of het kan ten minste geen kwaad. Dat gaat zoal om de volgende planten:

Taxus

De Taxus kan eventueel nog een late snoeibeurt krijgen. In een eerder artikel vertellen we daar meer over.

wanneer moet Taxus gesnoeid worden?

Bepaalde fruitstruiken

Een aantal fruitstruiken hebben er baat bij om ze nu uit te dunnen. Zoals zwarte bessen, kruisbessen en aalbessen. Ook zomerframbozen, als u dat niet al direct na het oogsten gedaan heeft. Fruitbomen, zoals appels en peren, komen pas later aan de beurt.

De plataan

De plataan wordt 2 keer per jaar gesnoeid en de tweede keer moet in de periode vanaf oktober tot maart gebeuren. Waar u daarbij op moet letten, waaronder het irriterende stof dat hierbij vrijkomt, leest u in een eerder artikel.

Klimop

Een klimop kan het beste 2 keer per jaar gesnoeid worden, maar het is jaarrond mogelijk, wanneer het niet vriest. Te lange takken kunt u in het najaar dus nog snoeien.

Beukenhaag

Heeft u de beukenhaag in september nog geen tweede snoeibeurt gegeven, dan kan dat begin oktober nog gebeuren.

Lavendel

De hoofdsnoei van Lavendel vindt in het voorjaar plaats. De tweede snoei moet direct na de bloei gebeuren en daarbij moet alleen de bloei van dat jaar verwijderd worden. Is dat er nog niet van gekomen, dan kunt u het ook nog in de herfst doen. Snoei hierbij zeker niet te diep, want de plant heeft de bescherming nodig. En in het voorjaar kunt u hem alsnog verder terug snoeien.

wanneer moet lavendel gesnoeid worden

A-B-C-bomen (Acer, berk, haagbeuk)

Wanneer de esdoorn (Acer) in het voorjaar gesnoeid wordt, is de sapstroom erg sterk en kan hij daardoor gaan ‘bloeden’. Daarom kan hij beter tussen de maanden juli en december gesnoeid worden. De herfst is er dus een prima moment voor. Hetzelfde geldt voor de berk en haagbeuk.

Notenbomen

Notenbomen, zoals de walnoot, kunnen in de herfst gesnoeid worden. Dit hoeft niet rigoureus te gebeuren, u kunt ook alleen dode, zieke en kruisende takken verwijderen. Of de boom wat mooier in vorm knippen.

Stamrozen

Door bij stamrozen hun kronen nu tot de helft in te korten, voorkomt u dat er tijdens een storm takken afbreken. In het voorjaar kunt u ze dan tot op 15 centimeter inkorten.

Houd hier rekening mee bij snoeien in de herfst

Snoei alleen als het echt nodig is en op dagen dat het niet vriest, anders kan de plant daar een klap van krijgen. Om te voorkomen dat er water blijft staan in de gesnoeide stengels, kunt u ze het beste schuin afknippen, zodat het regenwater ervan af stroomt. Het maakt het risico op een schimmelinfectie ook kleiner.

Bovenstaande overzicht is geenszins volledig, dus staat uw tuinplant hier niet bij, zoek dan altijd eerst even verder uit of u de snoeischaar in dit jaargetijde ervoor kunt gebruiken.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Archief, Libelle, Bloementuin Appeltern, Gardeners World Magazine, Directplant, VT Wonen, Tuinen.nl. Foto’s: Shutterstock) 

Geef een reactie