hond

Welke hond past bij u? Tips voor het kiezen van de perfecte hond

Een hond in huis brengt reuring en zorgt voor de nodige lichaamsbeweging, maar welke hond past bij u persoonlijk? En uw thuissituatie? Het loont de moeite om daar al goed over na te denken voordat u tot de aanschaf over gaat. Met honderden hondensoorten om uit te kiezen kunt u door het beantwoorden van een aantal basisvragen al een stuk dichter in de buurt komen van de voor uw perfecte hond.

Uw thuissituatie

Heeft u de ruimte voor een hond of woont u klein, heeft u een tuin tot uw beschikking of moet u eerst de nodige traptreden afdalen voor u buiten bent? En wonen er andere huisgenoten en / of dieren in huis waar het ook mee moet klikken? Of komen er regelmatig kleinkinderen over de vloer? Deze 1e vragen filteren al een hele hoop mogelijke hondensoorten weg. Met een kleine flat op de 3e verdieping of hoger doet u een groot hondenras vanzelfsprekend geen plezier. Zeker niet als er geen lift aanwezig is en hij elke dag de trap verschillende keren op en af moet. Maar ook een kleinere hond met een gevoelige rug kan beter geen trappen lopen. En in het geval van kleine kinderen is het fijn als het dier een geschikte gezinshond is.

Alle hondenrassen vallen onder 1 van de 10 rasgroepen:

  • Herdershonden
  • Pinschers, schnauzers, molossers en sennenhonden
  • Terriërs
  • Dashonden
  • Spitsen en oertypen
  • Lopende honden en zweethonden
  • Voorstaande honden
  • Retrievers en spaniëls
  • Gezelschapshonden
  • Windhonden

Op internet of in boeken kunt u zich inlezen over de verschillende rassen en hun eigenschappen.

Uw leven

Een hond heeft naast aandacht ook verschillende uitlaat-momenten op een dag nodig. Dit kunt u alleen waarborgen als u veel thuis bent of een goede regeling kunt treffen. Als u 5 dagen van huis bent en ook in de weekenden en vakanties veel op pad wilt zonder hond, moet u zich afvragen of het überhaupt handig is om voor een zeer sociaal huisdier als een hond te kiezen. Bent u afwisselend thuis of op pad, regel dan een betrouwbare uitlaat-invaller en kies liever voor een wat zelfstandiger hondenras.

Uw conditie

De ene hond heeft meer energie en meer beweging en uitdaging nodig dan de andere. Een Border Collie bijvoorbeeld is een zeer lief dier, maar wel eentje die overloopt van de energie en continu in beweging wil zijn. Vindt u het prima om enkele ommetjes per dag met uw dier te lopen, maar wilt u verder vooral gezellig met hem op de bank zitten, dan is dit dus niet uw geschikte ras. Een kleiner ras of een ras met kortere pootjes lijkt dan een handigere keuze, maar bedenk u wel dat elke hond zijn beweging nodig heeft. Zoals de Welsh Corgi. Die heeft dan misschien korte pootjes, maar energie voor 10. Voordeel van deze hond is wel dat als hij buiten zijn energie kwijt kan, het in huis een hele lieve en rustige hond is. Verdiep u dus ook in hoe pittig het karakter van uw nieuwe dier is. Een Jack Russel is bijvoorbeeld meer aanwezig in huis dan een Golden Retriever.

Een rashond of niet?

Een voordeel van een rashond is dat er veel bekend is over het bijbehorende karakter en de bijbehorende verzorging. Toch kan een kruising of rasloze asielhond ook een schot in de roos zijn. Maak dan uitgebreid kennis met het dier en vraag door over zijn karakter en situatie waaruit hij afkomstig is. Ook als u al veel ervaring met honden heeft kan dit een prima dier voor u zijn, als u wel nog rekening houdt met de overige voorwaarden, zoals grootte en energie van het dier.

Puppy of volwassen?

Het leuke van een puppy is dat u uw hond van het begin af aan meemaakt en zelf een grote rol speelt in zijn opvoeding. Als u bereid bent hier veel energie en tijd in te steken, heeft u daar veel plezier van. Een volwassen dier is meestal wat rustiger en hoeft u minder bij te brengen, maar ook met een wat oudere hond kunt u bijvoorbeeld nog naar een hondenschool om zijn aangeleerde gedrag te trainen. En wilt u graag een hond een mooie oude dag geven en niet nog zo’n 8 tot 15 jaar verantwoordelijk zijn, dan kan een gepensioneerd dier ook een hele goede keuze zijn. Oudere dieren hebben al een leven achter de rug, dus houd dan wel rekening met de mogelijkheid van wat ‘emotionele bagage’.

Reu of teef?

De meningen zijn erover verdeeld of het iets uitmaakt of u voor een reu of teef kiest. Maar zeker bij bepaalde hondenrassen kan het toch wel wat verschil uitmaken of het om een mannetje of een vrouwtje gaat. Ook bijvoorbeeld als u al een andere hond in huis heeft. Mannetjes zijn vaak wat dominanter en hebben daarom meer training nodig, terwijl u er bij een teefje rekening mee moet houden dat ze enkele keren per jaar loops wordt, met de bijbehorende uitdagingen. Castreren of steriliseren kan hierin ook weer een verschil maken. De fokker kan u hier ook in adviseren.

Martin Gaus is maandag 28 juni 2021 bij Lunch Lekker met Daniel Dekker (12.00 – 14.00 uur) om meer over dit onderwerp te vertellen.

(Bron: AniCura, Hondenrassen.nl, Petplan, De Nieuwe Hond, Purina, Martin Gaus Academie)

Geef een reactie

Reacties (2)

    johanna78 says:

    Goed artikel, goede tips echter ik lees helemaal niets over doorgefokte honden die gezondheidsproblemen hebben zoals: mopsneusjes die zo klein geworden zijn dat het dier ademnood heeft, oortjes die behandeld zijn. Ik heb het niet over couperen maar door fokken de oren veranderen. Zie je vooral bij katten. Grotere honden die door slechte fok lijden aan heup dysplasie.
    Honden die geimporteerd worden en allerlei gezondheidsproblemen hebben.
    Helaas zijn er veel slechte fokkers die redeneren “wat de klant wil leveren wij “.

    Jeccy says:

    Zoveel verschillende mensen zoveel verschillende ideeën.
    Wie een zg “rashond” via de “officiële ” rasvereniging” zoekt denkt over het algemeen dat hij/zij een goede keuze wil gaan malen.
    De rasverenigingen maken eigen regels, hoe de honden er uit moeten zien, of de dieren slecht kunnen adem halen, of een afzakkende rug hebben , met staart of “moeten we de staart voor u amputeren”, vachten die veel te lang worden , en dat hoort” haren die voor de ogen moeten hangen , waardoorde honden niets meer zien en dus onzeker worden.????. Denken die verenigingen eigenlijk aan het wel en wee van de dieren….NEE DUS!! Rasverenigingen zijn de meest dieronvriendelijk verenigingen, zij vinden een UITERLIJK belangrijk. Naar mijn id is het karakter van het dier toch belangrijker dan het uiterlijk?
    Mensen die een hond willen, moeten zich veel beter laten informeren alvorens een keuze te maken. Ze moeten verteld worden dat verenigingen niet meer zijn dan een groep mensen die denken uit te kunnen maken hoe een hond ter wereld moet komen. De hoogste tijd dat die zg rasverenigingen verdwijnen!
    En dan de fokkers, de meesten maakt het weinig uit waar hun dier terechtkomt, zeker zijn er ook fokkers.tussen die wel uitkijken, maar die laatste zijn op een hand te tellen.
    Ik loop al aardig wat jaren mee, en kan een ook schrijven over de honden in Nederland die van fokkers komen, gruwel verhalen.
    Mensen, kijk uit voor de “goede:” fokkers , en als er iets niet klopt, laat het de wereld weten, te veel fokkers leven luxe over de rug van een dier!!