Wel of niet een huis kopen, nu de huizenprijzen dalen en de rente stijgt?
Publicatiedatum: 4 februari 2023
Na jaren van lage rentes en steeds hogere huizenprijzen, is de huizenmarkt compleet omgeslagen. De rente op de hypotheek zit in een stijgende lijn, terwijl de huizenprijzen juist behoorlijk aan het dalen zijn. Is het dan nog wel een goed moment om een nieuw huis te kopen, of kunt u dat beter uitstellen? We zetten een aantal verschillende situaties op een rij.
Waarom dalen de huizenprijzen?
Door de hogere hypotheekrente en andere oplopende woonlasten, waaronder de energiekosten, hebben we in 2022 voor het eerst in 9 jaar te maken gekregen met dalende huizenprijzen. En die daling zet in 2023 door. In het 4e kwartaal van 2022 zijn huizen gemiddeld 3,7 procent goedkoper geworden dan het kwartaal ervoor. Op jaarbasis is er sprake van een daling van 6,4 procent. De gemiddelde verkoopprijs is van 427.000 euro in het 3e kwartaal gedaald naar 407.000 euro.
Weliswaar een behoorlijke daling, maar nog steeds een flink bedrag en door de gestegen hypotheekrente, met daardoor hogere maandlasten, is het voor meer mensen moeilijker geworden om een nieuw huis te kopen. Zeker in combinatie met de inflatie, waardoor mensen minder kunnen uitgeven. Huizen blijven daardoor ook wat langer te koop staan, wat er wel weer voor zorgt dat het totale aanbod stijgt. Maar wanneer is het dan wel of niet verstandig om tot de koop van een nieuw huis over te gaan?
Van huurwoning naar koopwoning
Wie nu een huurwoning wil inruilen voor een koopwoning, moet daar goed over nadenken. Er is een grote kans dat de huizenprijzen blijven dalen en de koopsom zal daardoor een jaar later waarschijnlijk gunstiger uitvallen. Daar zit echter wel een onzekere factor in, want mocht de hypotheekrente blijven doorstijgen, dan wordt het daardoor aan de andere kant weer duurder om geld te lenen. Neem in de overweging dus ook mee hoe graag u snél een koophuis wilt en hoeveel u daarvoor bereid bent te betalen. En in hoeverre de woning uiteindelijk wellicht ‘onder water’ komt te staan als de prijzen blijven dalen.
Gelijkwaardige huizen verwisselen
Wilt u uw huidige koopwoning verkopen en er, bijvoorbeeld in een andere plaats, een gelijkwaardige woning voor terug kopen, dan raken de dalende huizenprijzen u niet. De nieuwe optie daalt dan over het algemeen op gelijke voet mee en u hoeft er dus niet op toe te leggen. Wel is het met de veranderde huizenmarkt weer verstandig geworden om eerst uw huidige woning te verkopen, voordat u een nieuwe woning aanschaft. Aangezien huizen nu weer wat langer te koop staan.
Kleiner of juist groter gaan wonen
Wie kleiner wil gaan wonen doet er over het algemeen goed aan daar niet te lang mee te wachten. Een groot huis daalt in verhouding namelijk harder in prijs dan een kleinere woning. Een jaar later kunt u daarom waarschijnlijk minder voor uw huis krijgen en er dan ook minder mee terug kopen. Wie juist groter wil gaan wonen, kan even afwachten of het duurdere huis nog wat in prijs daalt. Het daalt in verhouding waarschijnlijk harder dan de som van uw huidige, kleinere woning, maar houdt dat wel goed in de gaten, zodat u genoeg te besteden overhoudt.
Een nieuwbouwhuis kopen
Koopt u een nieuwbouwhuis dat nog gebouwd moet worden, dan is het goed om bij het aankoopbedrag rekening te houden met het uiteindelijke verkoopbedrag van uw huidige woning. Wanneer de bouwtijd namelijk een jaar of langer in beslag neemt, kan de waarde van uw woning in die tijd afnemen, waardoor er een lager verkoopbedrag overblijft waarmee u tijdens de koop van de nieuwbouwwoning misschien rekening mee gehouden heeft. Wilt u nog even wachten met de koop van een nieuwbouwhuis, weet dan wel dat die in tegenstelling tot bestaande woningen wel nog in prijs blijven stijgen. Dit komt door de toenemende prijzen van onder andere arbeidskosten en de te gebruiken materialen.
Zullen de huizenprijzen nog meer dalen?
Het is niet te voorspellen hoe lang en hoe veel de daling van de huizenprijzen doorzet, maar op de langere termijn worden huizen wel steeds meer waard. Zo is de prijs door de jaren heen van gemiddeld 93.750 euro in 1995 gestegen naar 172.050 euro in 2000 en 239.530 in 2010. In 2022 is de waarde zoals hierboven beschreven van 427.000 euro in het 3e kwartaal gedaald naar 407.000 euro in het 4e kwartaal. Maar alles bij elkaar zijn huizen dus veel meer waard geworden. Voor 2023 voorspelt de Nederlandsche Bank (DNB) begin januari dat de huizenprijzen in 2023 met 3,1 procent dalen. Rabobank schat 3 procent en ABN Amro en ING gaan uit van 2,5 procent. Inmiddels heeft onder andere ABN Amro die cijfers alweer bijgesteld. De voorspelling is nu dat woningen de komende 2 jaar zo’n 10 procent minder waard worden. Met zo’n 6 procent in 2023.
Hoe het in de praktijk uitvalt is afhankelijk van veel zaken en het is dan ook niet met 100 procent zekerheid te zeggen. Het blijft dus zaak om de markt in de gaten te houden en voor uzelf de verschillende voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen wanneer u het kopen van een nieuw huis overweegt.
(Bron: AD, NOS, PorteRenee, BNR. Foto: Shutterstock)