Wel of niet de deur van de vaatwasser openzetten als hij klaar is?
Publicatiedatum: 19 mei 2023
Na het inruimen van de vaatwasser en het afronden van het programma is het tijd om hem ook weer uit te ruimen. Maar kunt u hem het beste meteen open zetten als hij klaar is? Of is het beter de vaatwasmachine eerst dicht te laten? En hoe lang dan?
Deur van de vaatwasser open of dicht?
Sommige vaatwasmachines springen na afloop van het wasprogramma vanzelf op het juiste moment open. Maar bij andere vaatwasmachines gebeurt dat niet. Is het dan nodig om hem zelf meteen al op een kier te zetten, om de stoom eruit te laten, of juist niet? We hebben het uitgezocht en u kunt hem dan het beste nog 15 tot 30 minuten gesloten laten. Dit zorgt er namelijk voor dat de restwarmte van de machine gebruikt wordt om de afwas te drogen.
Langer is niet nodig en zelfs niet handig, want dan kan het verdampte water juist weer condenseren en zit u alsnog met een natte vaat. Dan moet u toch nog met een theedoek nadrogen.
Te hoge luchtvochtigheid
Een 2e reden om te wachten met het openen van de deur van de vaatwasser: anders komt er in 1 keer heel veel vocht vrij uit de machine. Niet alleen verhoogt dit de luchtvochtigheid in huis. Ook kan het op den duur ervoor zorgen dat keukenbladen en -meubelen beschadigen.
(Bron: archief, Consumentenbon, RTL Nieuws, Radar. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
De zin ‘want dan kan het verdampte water juist weer condenseren’ is een beetje raar.
Het is juist de bedoeling dat het vocht condenseert. De binnenwand van de vaatwasser is kouder dan de vaat zelf en het vocht moet dan ook op de binnenwand condenseren.
Bovendien mag je van de nodige aanrechtbladenleveranciers niet de vaatwasser open zetten, omdat het vocht dan onder tegen het aanrechtblad komt een in het hout trekt dat daar zit van de kasten en van ondersteunende delen van het aanrechtblad.
Ik herken het probleem maar de witte puntjes zijn in het algemeen een aanwijzing dat er iets fout zit met het zout. Ofwel een teveel aan zout wegens weglekken uit het reservoir door bijvoorbeeld een slecht afdichtende stop van het reservoir of te weinig wegens kalkafzetting omdat er geen zout meer is om het water te ontharden.
U kan er meer over lezen via deze link
aeg.nl/support/support-articles/afwassen/vaatwassers/de-vaatwasser-laat-witte-resten-achter-op-borden-en-bestek/#:~:text=Oorzaak,dit%20kan%20witte%20kalkresten%20veroorzaken.
Ik droog altijd na met een theedoek want in de “kuiltjes” (onderkant) van de kopjes blijft altijd een plasje water staan. Ook op plastic blijven altijd druppen achter. Wanneer die druppen drogen krijg je van die witte vlekjes op het (plastic) servies. Bovendien is dit overgebleven vocht een voedingsboden voor bacteriën wanneer men denkt dat het in de kast wel droogt.
Het klopt wat gijsb zegt: er zijn tal van werkbladen en kastdeuren die niet tegen de vochtige lucht kunnen. En het droogproces gaat door na het eindsignaal. Geloof me, ik heb 25 jaar ervaring. Er staat ook in geen enkele gebruiksaanwijzing dat de deur opengezet moet worden. Totdat een een aantal jaar geleden Miele met het (slechte) idee kwam om de deur automatisch open te laten gaan. Het is een rare (Nderderlandse?) tik en het ziet er ook nog eens onverzorgd uit.
Het argument is vaak: anders gaat de machine stinken. Laat dan juist de deur dicht, zou ik zeggen.
En als de deur open moet doe het dan helemaal open, ruim de vaatwasser uit en sluit de deur weer.