kelder

Water in de kelder? Dit moet u doen bij een ondergelopen kelder

Een kelder kan door verschillende oorzaken onderlopen. We vertellen wat u kunt doen in het geval van water in de kelder en wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Oorzaken van water in de kelder

Een voor de hand liggende oorzaak van water in de kelder is hevige regenval. Aangezien kelders laag gelegen zijn, stroomt het water daar vanzelf naar toe, wanneer er geen maatregelen zijn genomen om dit te voorkomen. Zoals bijvoorbeeld een goot, die het water kan opvangen of wegleiden. Maar er kunnen meer redenen zijn waarom een kelder onderloopt. Dit kan gebeuren bij een gesprongen leiding of wanneer een raam, de deur of de muren niet waterdicht zijn. Bij een hoog grondwaterpeil kan ook blijken dat de keldermuren (niet langer) waterdicht zijn.

Er kan ook wateroverlast ontstaan wanneer u een aansluitpunt heeft, dat lager ligt dan het straatniveau. En dat rechtstreeks is aangesloten op het gemeenteriool. Zoals bijvoorbeeld een gootsteen of doucheputje. Wanneer het gemeenteriool vol is, dan kan er water omhoog komen bij uw aansluitpunt. Dit kunt u onder andere voorkomen met een terugslagklep.

stormschade
Lees ook: Tips om uw huis en tuin tegen stormschade te beschermen

Wat moet u doen bij een ondergelopen kelder?

  • Zorg er ten eerste voor dat de stroom uitgeschakeld wordt. Op die manier is er geen risico wanneer stopcontacten nat worden. Betreed het ondergelopen gedeelte nooit wanneer de stroom nog is ingeschakeld. Schakel voor het uitschakelen zo nodig een elektricien in.
  • Heeft u waardevolle spullen in de kelder staan, breng die dan in veiligheid of verplaats ze naar hoge en droge plekken.
  • Probeer te voorkomen dat er nog meer water naar binnen stroomt. Door bijvoorbeeld zandzakken neer te leggen.
  • Maak foto’s, zodat u die naar uw verzekering kunt sturen. Het verschilt overigens per verzekeraar of de schade wordt vergoed.
  • Om het water weer kwijt te raken, kunt u bij kleinere overstromingen een dweil gebruiken. Bij grotere wateroverlast is een waterstofzuiger of een pomp nodig. Des te eerder u het water verwijdert, des te minder kans is er op blijvende schade.
  • Om de vorming van schimmels tegen te gaan, moet de kelder goed kunnen drogen. Ventileer daarom zo mogelijk.
  • Heeft u de mogelijkheid om de kelder te verwarmen, doe dit dan.
  • Verwijder zo mogelijk tijdelijk de spullen die nat geworden zijn.
  • In het geval van een grote overstroming kan een luchtontvochtiger helpen om het te veel aan vocht kwijt te raken.
  • Heeft u vaker te maken met een ondergelopen kelder, plaats dan geen spullen op de grond, verplaats stopcontacten omhoog en leg geen tapijt of hout op de vloer.

kelder

Water in de kelder voorkomen

Een doeltreffende (en dure) oplossing is om uw kelder waterdicht te laten maken. Dit is vooral een goede oplossing wanneer het grondwaterpeil structureel hoog staat. Wanneer er steeds op bepaalde plekken water de kelder binnen komt, kan het ook helpen om die met snelcement te dichten. Breng dit wel ruim aan, anders kan het water eromheen gaan en alsnog voor vocht in de kelder zorgen. Heeft u vooral overlast bij hevige waterval, dan kan het ook helpen om het water beter af te voeren. Zeker ook wanneer u een tuin heeft. In een eerder artikel geven we tips om wateroverlast in de tuin tegen te gaan. Ook het aanleggen van een wadi (verdiept deel) kan hierbij helpen. Komt het water steeds via de deur naar binnen, dan kunt u een zelfopdrijvend waterkerend schot laten aanleggen. Zo’n schot komt automatisch omhoog, wanneer het in aanraking komt met toestromend water. Dit is een doeltreffende, maar ook vrij dure oplossing.

Wie bellen bij wateroverlast in de kelder?

Het gebeurt regelmatig dat de brandweer overstelpt raakt met meldingen wanneer er gelijktijdig veel kelders onderlopen. In veel gevallen van wateroverlast komt de brandweer inderdaad in actie, maar voor een ondergelopen kelder kunt u niet bij ze terecht. Zij hebben namelijk helemaal geen tijd om elke kelder leeg te pompen. Vanzelfsprekend kunt u ze wel bellen in het geval van acuut gevaar, bijvoorbeeld wanneer u door de overstroming te maken krijgt met kortsluiting of brand. In alle andere gevallen moet u zelf actie ondernemen en bijvoorbeeld een gespecialiseerd bedrijf inschakelen om uw kelder weer watervrij te maken.

(Bron: Omroep Brabant, waternet.nl, Omroep Gelderland, Brabants Dagblad, Gemeente Moerdijk.nl, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Vochtbestrijding.info. Foto: ANP, Shutterstock)

Geef een reactie