Water besparen: kunt u beter onder de douche of in bad?
Publicatiedatum: 21 september 2022
De energieprijs is naar recordhoogten gestegen en watertekort is een serieus probleem geworden. Hoe kunnen we daar verantwoord mee omgaan in de badkamer? Is het beter voor het milieu om in bad te gaan of onder de douche te springen? Wij leggen het uit.
Hoeveel water verbruikt u onder de douche?
Het waterverbruik onder de douche hangt af van het type douche in uw badkamer. Heeft u een klassieke douche (met bolle douchekop) of een regendouche? Een gemiddelde klassieke douche kost u 6 à 9 liter water per minuut. Bij regendouches variëren de cijfers tussen de 15 en 20 liter per minuut. Er bestaan ook waterbesparende douchekoppen, die u maximaal 7,2 liter water per minuut kosten.
Een gemiddelde douchebeurt duurt 9 minuten. Met dat uitgangspunt kan het waterverbruik tussen de 54 (meest zuinige klassieke douche) en 180 liter (minst zuinige regendouche) per dag liggen. Als u een kwartier nodig heeft onder de douche, dan kan u dat 90 à 300 liter water per sessie kosten.
Hoeveel water verbruikt u in bad?
En als u in bad gaat? Mocht u een bad van gemiddelde omvang hebben, dan komt uw waterverbruik meestal uit op 120 liter. Bij grotere baden ligt dit totaalaantal logischerwijs hoger, variërend van 200 tot 300 liter. Badderen heeft, los van de hygiëne, natuurlijk 1 belangrijk voordeel ten opzichte van douchen. Hoelang u in bad zit, heeft minder invloed op het waterverbruik. Tenminste, als u tussentijds de kraan niet opnieuw openzet en het water weg laat lopen.
Conclusie
Maar is een douche of een bad nou energie- en waterzuiniger? Dat ligt er dus aan hoe lang u doucht of baddert én wat voor douchekop u heeft. 1 bad nemen staat grofweg gelijk aan 2 douchebeurten van gemiddelde lengte, met een normale of energiezuinige douchekop. Maar als u een regendouche heeft én daar langer dan gemiddeld onder blijft staan? Dan kan een bad juist wel zuiniger zijn.
Hoe dan ook: korter douchen is in elk geval een voor de hand liggende tip om water te besparen, zeker als u een regendouche heeft. Als u de gemiddelde douchetijd van 9 minuten aanhoudt, bent u meestal voordeliger uit dan wanneer u in bad gaat. Maar bij de meeste klassieke douches verbruikt u in 15 minuten alsnog minder water dan een bad.
(Bron: Milieu Centraal, RTL Nieuws, 123 Installatiematerialen, Gemiddeld waterverbruik, Boilermarkt, Knack. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Los van wat het minste water kost: douchen past bij haast maken. In bad kom je helemaal tot rust.
Ik weet dat Normaal bad flink water verspilde…..
Een 200 liters Zitbad van €59,- niet….
Ik weeg 90 kg en 80 kg onder water bleef er maar 120 liters over……
2e persoon kan er achteraan met 70 kg en wegens afkoelen plons warm erbij….
3e en 4e persoon nog minder Kg en zelfde….
Kleinkind van 2 jaren is kleinste en vind dit ook prima… in/uitstappen lastig en hoeft niet meer vol te zijn.
Wel na elk bad even zeep uit haren spoelen en halve minuut is ruim voldoende….
Na 120 liters 1e keer… + warm bijvullen 160 liters voor 5 personenen die erg lang erin mogen blijven!
Dankzij de watermeter getest en bijgehouden.
Als 5 personen onder de 5.3 liter bespaar douche gingen is na 5 minuten per persoon ook 132,5 liters…..
Na afloop is met 5x douche alles weggelopen…
Mijn bad is door 120 + bijvullen 135/145 liters er nog in.
Mooi voor WC er naast doorspoelen met emmertje. laatste bodempje mag weg dagje later!
Een Zitbad gaat prima in 90×90 douche cabine en dan bespaarde je veel….
Geen 5 minuten met bespaardouche maar 25 minuten weken, naspoelen en volgende….
Allemaal in zelfde Bad, net als vroeger?
Wel zo voordelig en grotere gezinnen halen hier wel voordeel uit.
Wat een viezerik ben ik dan om niet iedere dag te douchen of in bad tegaan.2 punten:je verspeeld enorm veel water,zeep ontvet je huid waardoor je weer een lotion moet aanbrengen om de huid soepel te houden wat noodzakelijk is.En dat is weer goed voor de handel die volgens de reclame het beste produkt voor je huid aanbeveeld.Kortom er zijn mensen die 3x/dag gaan douchen of badderen deze mensen hebben echt een probleem met zich zelf(misschien een fobie).Denk eens nuchter na voor dat je gevolg geeft aan de commercie.
Helemaal mee eens, elke morgen standaard douchen is helemaal niet nodig. Je bespaart er geld mee en het is ook nog eens beter voor je huid (vraag maar eens aan je huisarts of een dermatoloog). Maar bij de meesten zit dat nou eenmaal ingebakken en ze denken dat het “vies” is om niet elke dag te douchen. Als je werk doet waarbij je smerig wordt of veel zweet is het natuurlijk wat anders, maar voor de meesten is het gewoon niet nodig.
Water besparen tijdens het douchen, je spoel je eerst af dan de kraan dicht, je ga je nu inzepen en haar wassen dan de kraan weer aan en spoel je de shampo af kraan weer dicht, dan de 2 de keer je haar wassen, dan de 2 de keer afspoelen, dan de kraan weer dicht dan ben je klaar met je douchebeurt. Want tijdens je inzepen is het niet nodig om de kraan te laten lopen, en de temperatuur van het water 37 tot 39 graden zetten is warm genoeg dus ook nog gas besparen.
John K. Nou ik ben een grotere viezerik. Ik douche alleen nog in het zwembad ( 1x in de week) en was tegelijk mijn haren. De overige dagen was ik mij aan de wastafel.
Ik maak na het douchen de vloer muren kraan enzovoort droog, ik heb ook geen kalkaanslag. Ik doe dit al 15 jaar. Toen ik nog een bad had deed ik er eerst koud water in en dan pas heet water. Zo voorkom je stoom en beslagen spiegels en muren.
Ik hergebruik het douche/badwater voor het toilet.
Ik heb een emmer in de douche staan het water gebruik ik voor de tuin.
Mijn douche heeft een thermostatische douchemengkraan, een bespaardouchekop en in de doucheslang heb ik een klein watermetertje opgenomen. Ik let op mijn waterverbruik en per douchebeurt verbruik ik niet meer dan 21 liter gemengd warm water. Daar heb ik echt voldoende aan. Ik begrijp dan ook niet dat het gebruikelijke landelijke gemiddelde verbruik per douchebeurt meer dan 70 liter is.
Ik sport 4 keer in de week in een sportschool en ga daar, na het sporten douchen, win win situatie
Voor je portemonnee wel, voor het milieu niet.
Wij hebben een grote instap (senioren) douche. In principe douchen we om de dag, behalve als het zweetweer is, zoals afgelopen zomer. We douchen samen en dat spaart ook weer water.