Wat zijn planten met kale wortels, hoe plant u die en waarom zijn ze goedkoper?
Publicatiedatum: 10 november 2024
Planten worden op verschillende manieren verkocht: met kluit, in pot of met kale wortels. Met kluit en in pot spreken aardig voor zichzelf, maar wat houdt een plant met kale wortels in? Hoe moet u die planten? En waarom is dit een goedkopere optie? We vertellen het u in dit artikel.
Wat zijn planten met kale wortels?
Onder planten met kale wortels worden bladverliezende heesters, bomen en vaste planten verstaan, die worden verkocht zonder pot of kluit, maar met alleen een stel blote wortels. Zonder grond aan de wortels dus. Dit wordt ook wel wortelgoed genoemd. Ze zijn van het najaar tot het vroege voorjaar verkrijgbaar. Het gaat hierbij onder andere om rozen, fruitbomen en haagplanten. Ze worden alleen in deze periode van het jaar zo verkocht, omdat de planten dan in rust zijn en geen hinder ondervinden dat de wortels tijdelijk niet bedekt zijn en geen water kunnen opnemen.
Waarom zijn planten met kale wortels goedkoper?
Doordat de planten geen zware kluit hebben, wegen ze minder en nemen ze veel minder plaats in tijdens het transport. Ze zijn dus veel makkelijker (in grote aantallen) te vervoeren. Daardoor zijn ze tot wel de helft goedkoper dan planten die dat wel hebben. Wilt u veel tegelijk aanplanten, dan is dit dus een zeer aantrekkelijke optie.
Hoe moeten planten met kale wortels geplant worden?
U kunt planten met kale wortels in de periode november tot eind maart aanplanten. Maar doe dit niet wanneer het erg veel geregend heeft en de grond daardoor drassig is. Of wanneer het vriest of sneeuwt.
Het is belangrijk dat de wortels niet te lang onbedekt blijven, want dan kunnen ze uitdrogen. Daarom worden ze vaak in plastic vervoerd. Kunt u ze niet direct na aankoop planten, leg ze dan in de schaduw en plant ze zo snel mogelijk. Duurt dat wat langer, kuil ze dan tijdelijk op. Dit doet u door een gat te maken en het wortelgoed daar rechtop in te zetten. Bedek de wortels met aarde en druk de grond licht aan. Geef vervolgens flink water. Op die manier kunnen ze tot uiterlijk eind maart zo blijven staan.
Gaat u de planten definitief in de grond zetten, dompel de wortels dan uitgebreid in water. Maak een plantgat dat diep genoeg is voor de wortels en zet de planten hier rechtop in. Voor een heg kunt u een geul graven waar u de haagplanten in zet. Vul met aarde en beweeg de planten hierbij lichtjes, zodat de grond goed tussen de wortels komt. Stamp de grond daarna aan en trek de plant voorzichtig iets omhoog, om hem op de juiste hoogte te krijgen. Geef nog eens goed water en blijf vervolgens steeds water geven voordat de grond uitdroogt, maar zorg dat de grond niet doorweekt raakt. En doe dit niet gedurende periodes van vorst. Bedek de plantplek tenslotte met mulch of (blad)compost.
Rozen en hoge planten met kale wortels planten
In het geval van geënte rozen moet de entplek net onder de grondoppervlakte uitkomen. In een eerder artikel leest u meer over het aanplanten van rozen in het najaar. Gaat het om een plant hoger dan een meter, of een stamroos, dan moet hij een steun krijgen. Anders kan hij bij wind in de grond gaan bewegen of zelfs omvallen. Zet eerst de paal neer en dan pas de plant, anders beschadigt u de wortels. Over het algemeen zijn er na een jaar voldoende nieuwe wortels gevormd, zodat de plant stevig staat. Dan kunt u de steun weer verwijderen.
Voordelen van wortelgoed
Buiten dat wortelgoed dus zeer gunstig voor de portemonnee is, is duidelijk te zien of de wortels gezond zijn. Daarnaast passen planten met blote wortels zich makkelijker aan hun nieuwe omgeving aan en ontwikkelen hun wortels zich snel, waardoor ze goed zullen aanslaan en in het voorjaar snel zullen groeien.
(Bron: Archief, Groei & Bloei, Tuinseizoen, Gardeners World Magazine, AD, VT Wonen. Foto’s: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Tip 2;
Koop geen grote planten!
Net als mensen, kinderen wennen sneller aan nieuwe omgeving dan ik als Opa!
Ook planten is dat zo want er zijn zoveel grondsoorten en kwekers hebben maar 1 soort grond vaak.
Goedkopere dan de grote en meer kans op overleven!
Na parkeren Fuckbike vroeg ik of er ook kleintje waren in Boskoop.
De grote waren 5x duurdere en deze paste prima in mijn rugzak.
180 cm paste nooit in de BMW i3 maar nu deze 4x 60 cm takjes met wortels prima in oude Rugzak.
Wel moest ik de verkoop ruimte verlaten en met de kweker even meelopen.
Toen ik de prijs hoorde geen 2 maar 5 gekocht.
Ja, tijd en verzorging koste ook geld en van deze 5 takjes met wortels?
Ik vroeg wat doe je hier mee en nog 2 Quasimodo gratis erbij gekregen en die hou ik nu voor Bonsai gedrochten.
Deze misvormde gooien ze normaal weg en deze 30~40 takjes gratis zijn nu de leukste.
De kleine 30 cm zo slapjes dat ik er een knoop in gelegd heb.
Nu 150 cm hoog geworden Unieke gedrocht. de 40 cm is thuis en moet erg vaak gesnoeid worden.
Moet nogmaals daar gaan fietsen en rugzak vulling halen.
Aardige kwekers en prima gratis Bakkie koffie, dan is de fooi goedkoper dan Horeca bezoeken…..
Ik zag de prijskaart daar!