Wat is het verschil tussen vintage en retro?
Publicatiedatum: 27 augustus 2021
Nieuwe meubelen die eruit zien alsof ze halverwege de 20e eeuw zijn gemaakt worden vaak aangeduid als vintage of retro. De termen worden ook bij tweedehands meubelen veelvuldig door elkaar gebruikt. Dat doet vermoeden dat deze woorden hetzelfde betekenen, mar is dat wel echt zo? Wij proberen het antwoord te vinden.
Retro versus vintage
Vintage en retro: wie naar meubels zoekt zal deze termen vaak tegenkomen. Niet alleen grote meubelwinkels strooien graag met deze woorden, in tweedehandswinkels is die ene lamp uit de jaren 70 of dat dressoir uit de jaren 50 ook steevast retro of vintage. Blijkbaar heeft iets vintage of retro noemen een positief effect op de verkoopresultaten.
Retro
Toch zijn retro en vintage echt niet hetzelfde. Onder retro worden vaak nieuwe meubels verstaan die geïnspireerd zijn op oude designs, zoals het tv-meubel op de foto hieronder. Retro is een term die niet alleen gebruikt wordt om meubels en woonaccessoires aan te duiden. Een jurk, broek of keukenapparaat kan bijvoorbeeld ook een retro uitstraling hebben.
Vintage
In tegenstelling tot retro, zijn vintage spullen wel echt oud. In het geval van meubels en accessoires gaat het specifiek om stukken die gemaakt zijn tussen pakweg de jaren 50 en eind jaren 80. Niet alles wat in die periode is gemaakt, is vintage. Het moeten wel objecten zijn die de stijl van een bepaalde tijd definiëren. Neem bijvoorbeeld de lamp op de foto hieronder. Deze lamp, die is geïnspireerd op een ontwerp van Deense firma Louis Poulsen, is te plaatsen in de space age-stroming uit de jaren 60 en 70. Deze stijl wordt gedefineerd door futuristische ontwerpen die vaak rond van vorm zijn.
De eerste versie van deze lamp komt in 1971 op de markt en wordt nog altijd gemaakt. Als u in het bezit bent van een exemplaar uit de jaren 70 heeft u dus een – waarschijnlijk zeer kostbaar – vintage exemplaar in uw bezit, maar als u ‘m nieuw koopt is de lamp dus niet vintage. Strikt genomen zijn alle nieuwe exemplaren dus eerder retro te noemen.
Duur maakt geen vintage
Of iets vintage is of niet heeft overigens niets te maken met de prijs. Een echte jaren 60-kast die destijds bij een goedkopere meubelgigant is gekocht is net zo goed vintage als een dure lamp van een Deense topontwerper. De enige voorwaarden zijn dat het meubel of het accessoire een tijdperk definieert en dat het nog enigszins in goede staat moet verkeren. Over die laatste regel valt overigens wel te twisten, want op het internet zijn heel veel artikelen te vinden waarin experts zeggen dat de staat waarin iets verkeert niets uitmaakt.
Vintage is overigens een ter die u, net als retro, ook kunt gebruiken om allerlei andere zaken uit vervlogen tijden mee aan te duiden. Kleding kan bijvoorbeeld ook vintage zijn.
Antiek
Naast vintage en retro, is antiek ook een term die vaak wordt gebruikt om (gebruiks)voorwerpen uit vervlogen tijden mee aan te duiden. De vuistregel is dat iets minstens 100 jaar oud moet zijn, maar er zijn wel een hoop haken en ogen. Zo worden werken van beroemde schilders vrijwel nooit onder antiek geschaard, maar onder kunst. Dit geldt ook voor sieraden, meubels, vazen en ander objecten die meer dan 100 jaar geleden gemaakt zijn door bekende ontwerpers of kunstenaars. Dat dit niet wordt gezien als antiek heeft te maken met de artistieke kwaliteiten van de maker.
(Bron: Roomed, VT Wonen, Retro Kids, Oxford Dictionary, Louis Poulsen)