kamerplanten

Wat is er waar over luchtzuiverende kamerplanten? Helaas, hun effect blijkt verwaarloosbaar

Dat we ons prettiger voelen in een ruimte met kamerplanten is wetenschappelijk bewezen. De stelling dat planten de lucht in huis zuiveren blijkt echter niet waar. Want ondanks dat ze wel degelijk luchtzuiverende eigenschappen hebben, is het effect van kamerplanten in huis op de luchtkwaliteit verwaarloosbaar. Dat is bekend gemaakt in het blad Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology.

Onderzoek door NASA

De luchtzuiverende kwaliteiten van kamerplanten worden al sinds 1989 geroemd. In dat jaar maakt NASA bekend dat uit onderzoek dat zij gedaan hebben, gebleken is dat planten in staat zijn schadelijke stoffen uit de lucht te filteren. NASA stelt een lijst op met planten die het meest luchtzuiverend zijn. Nu is echter gebleken dat het onderzoek is uitgevoerd in een laboratorium. In een kleine, afgesloten ruimte. Dat geldt ook voor latere onderzoeken en dat heeft dus niets te maken met de realiteit, van kamerplanten in veel grotere ruimtes.

30 jaar aan onderzoek geanalyseerd

Voor het onderzoek in Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology hebben onderzoekers Michael Waring en Bryan Cummings van Drexel Univerity gekeken naar 12 studies en 196 experimenten van de afgelopen 30 jaar. Waring vat hun conclusie als volgt samen: “Planten zijn geweldig, maar ze zuiveren de lucht binnenshuis niet snel genoeg om een effect te hebben op de luchtkwaliteit in je huis of kantooromgeving.” De situatie in een beperkte, afgesloten ruimte in een laboratorium is namelijk niet te vergelijken met die in onze huizen of kantoorruimtes. Die ten eerste veel groter zijn qua oppervlakte, maar ook nog te maken hebben met andere en wisselende omstandigheden. Zoals een deur die open of dicht gaat, een ventilatiesysteem of kieren en gaten in een vertrek.

Effect kamerplanten op luchtkwaliteit verwaarloosbaar

Uit de experimenten blijkt dat de snelheid waarmee planten de lucht zuiveren meerdere malen lager ligt dan de snelheid waarmee een doorsnee gebouw de lucht ververst. Het effect dat planten op de luchtkwaliteit in huis hebben is daarmee verwaarloosbaar, stellen de onderzoekers. Bovendien blijkt volgens hen dat het open zetten van de ramen altijd efficiënter is.

10 tot 1000 planten per vierkante meter nodig

De conclusie van de onderzoekers is dat er tussen de 10 en 1000 planten per vierkante meter vloeroppervlak nodig zijn om lucht met hetzelfde tempo te zuiveren als een airconditioningsysteem. Met zo’n hoge concentratie groen kan het luchtzuiverende effect van planten zich beginnen te meten met dat van een paar open ramen of een ventilatiesysteem. Tenzij u plek heeft voor een ware groene jungle in uw huis, zult u het dus moeten doen met de andere positieve effecten die kamerplanten wel degelijk op ons hebben. En die zijn wat ons betreft ook meer dan de moeite waard.

Lees ook: wetenschappelijk bewezen: planten op de werkvloer maken gezond en gelukkig.
Zo helpt u uw kamerplanten de herfst en winter door.
Planten zijn intelligenter dan wij denken. 
En bekijk ons kamerplantenoverzicht voor verzorgtips over tientallen planten.

(Bron: Scientias, HLN, Nature.com)

Geef een reactie

Reactie

    Hortus says:

    Ik wil even reageren op de luchtzuiverende planten.
    Sinds ik in de slaapkamer een aantal luchtzuiverende planten heb staan , heb ik geen last meer van droge ogen.
    Het open zetten van ramen aan de voorkant van de straat is voor mij geen optie meer omdat de helen dag vrachtwagens met uitstoot
    van uitlaat gassen mijn hele ramen smerig maken en dus slecht is voor mijn gezondheid om de ramen langer open te zetten,mijn ervaring is dus dat het voor mij goed werkt.