Wat is beter tijdens het douchen: raam open of dicht?

Wat is beter tijdens douchen: raam open of dicht?

De badkamer is de vochtigste plek in huis en dat kan al snel voor schimmel zorgen. Daarom is het belangrijk om deze ruimte goed te ventileren. Maar wat is de meest effectieve manier om dit te doen? Moet u uw badkamerraam open of juist dicht houden tijdens het douchen?

Raam open kan voor schimmelontwikkeling zorgen

In de meeste gevallen is het beter om het badkamerraam dicht te houden tijdens het douchen of badderen. Als het buiten kouder is dan binnen, komt er namelijk koude lucht naar binnen. Koude lucht neemt minder vocht op dan warmte lucht waardoor er al gauw condens ontstaat. Dit zorgt op haar beurt weer voor schimmels.

Een goed ventilatiesysteem heeft meer nut

Ook ventileert een raam openzetten onvoldoende om schimmelvorming tegen te gaan. In plaats van uw raam te openen, is het daarom beter om te kiezen voor een goed ventilatiesysteem. Het is belangrijk om deze tot een uur na het douchen of badderen aan te houden, zodat de kans op schimmelvorming wordt beperkt.

Heeft u zo’n systeem (nog) niet, dan zou u een losse inbouwventilator kunnen plaatsen. Deze kunt u op het bestaande afvoerkanaal aansluiten of in het raam laten zetten. De kosten hiervoor variëren van 10 euro tot ongeveer 400 euro.

badkamer shutterstock
Lees ook: Altijd vochtig in de badkamer? Dit kunt u eraan doen

Op warme dagen kan het raam wel open

In de zomer kunt u uw badkamerraam meestal wel openen tijdens het douchen of badderen. In deze periode is het buiten namelijk vaak warmer dan binnen en dan ontstaat er geen condens. Daarnaast is de lucht in de zomer veelal droog, waardoor het vocht in de badkamer snel wordt afgevoerd met de buitenlucht. Het raam 20 tot 30 minuten openzetten is dan voldoende.

(Bron: Milieu Centraal, VTWonen Bron: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Dirck says:

    Badkamer verbouwen?

    Ik kocht een luxe Stoom Douche Cabine met beugels en zitje.
    Bevalt prima en omdat deze Stoom versie een dakje heeft,
    daar kan slang aan voor vocht afvoer Cabine en rest badkamer dus ook toilet papier word
    na te lange douche beurt (mag met bespaardouche 1/3 vroeger gebruik) zou alles klef en nat worden.

    Omdat er geen voegen meer goor worden van tegels, kunststof achterwand, dus snel wissen en droog en met flex raamwisser van €1,98, zal geen reclame maken voor deze winkel is het in 1 haal droog! en loopt dat gelijk putje in.
    Door deze zachte raamwisser daar te gebruiken na elke keer gebruik is het glas ook langer kalkvrij en ja,
    ik geef toe, ik ben te lui om te werken, en toch geen melk witte douche cabine gekregen na zoveel jaren!
    Een kleine fan in ’t dakje en ik heb na afloop alleen natte vloer bij afdrogen nog…

    Maar ook na afloop met handen jezelf droog vegen helpt ook, is handdoek minder nat en ik eerder droog.
    Als je dit doet en daarna warme cabine opende heb je ’t minder koud en ben je snel droog, minder water in Badkamer, ja het kan!

    Anne Burm says:

    Een idee is om het centraal afzuigsysteem te vernieuwen. Voor zo’n 300 euro kochten wij een nieuwe.
    Die heeft een afstandbediening. Je kunt hem op automatisch zetten zodat als die meer vocht detecteert hij automatisch harder gaat. Omdat wij veel electronica, omvormer van de zonnepanelen enz. op zolder bij ons centraal afzuigsteem hebben zitten, werkte dat niet goed, maar met de afstandbediening.. …fantastisch! Aanrader!

    tiecas says:

    ik heb een ventilator boven hét bad, en een rooster onderin mn deur zoals ook in de toiletdeur. ik ga uit van de regel, wat je afzuig moet je verversen en dat voel je ook als je een hand voor het rooster houd, dan zuigt het verse lucht aan. heb je geen aanvoer rooster dan heb je kans dat het niet afzuig en mogelijk vacuüm trekt, en als je COPD hebt merk je wel dat je onvoldoende zuurstof krijgt.

    Tineke van Dijk says:

    Dag Annette, nieuw ventilatiesysteem, hebben jullie dat zelf geplaatst? Vraag me af wie en hoe dit te doen.

    Tineke van Dijk says:

    Sorry, Anne Burm bedoel ik. Hoe en door wie nieuw ventilatiesysteem plaatsen dan? Vr gr