Wat gebeurt er met kerstbomen die niet verkocht zijn? En hergebruiktips voor na de kerst
Publicatiedatum: 28 december 2020
Honderdduizenden levende kerstbomen worden er elk jaar voor de decembermaand aangeboden in Nederland. Die worden lang niet allemaal verkocht, maar waar eindigen die dan uiteindelijk? En wat gebeurt er met alle wel gekochte exemplaren als de feestdagen er weer op zitten?
Duizenden bomen blijven over
RTL Nieuws heeft in 2019 aan één van de grootste tuincentra in Nederland gevraagd wat er in hun geval met de niet verkochte kerstbomen gebeurt. Dat blijkt een heel traject te zijn. Van de 100.000 ingekochte exemplaren vinden zo’n 2.000 tot 5.000 geen plekje bij Nederlanders thuis. Die bomen krijgen vervolgens een 2e kans. Ze gaan dan bijvoorbeeld naar lokale organisaties, zoals een kerk of ijsbaan. Blijven er dan nog steeds exemplaren over, dan eindigen die uiteindelijk in de hakselaar. Van die versnipperde bomen wordt vervolgens compost gemaakt, waardoor ze als vruchtbare grond in de natuur terugkeren.
Gecomposteerd
Dat geldt ook voor de meeste bomen die na de feestdagen weggedaan worden door de particulieren die ze gekocht hebben. Het verschilt per gemeente, maar in veel gevallen is er een mogelijkheid de bomen in te leveren of op te laten halen. Ook die bomen worden gecomposteerd.
Herplanten
Het einde van de kerstperiode hoeft overigens niet per se het einde van uw kerstboom te zijn. In de tuin planten is een optie, maar kan alleen als u een exemplaar gekocht heeft dat daarvoor geschikt is en die over een gezonde kluit beschikt. Probeer de periode die de boom bij u in huis staat daarnaast liefst niet langer dan 2 weken te laten duren. Wees verder voorzichtig met uw versieringen, zodat u de boom niet beschadigt en spuit hem niet in met een product zoals nepsneeuw. Laat de boom na de feestdagen, voordat u hem naar buiten plaatst, wennen aan de overgang van de warme woonkamer naar de veel koudere plek buiten. Plaats hem daarvoor enkele dagen in een onverwarmd vertrek zoals de schuur of garage. Bedenk u daarbij dat de fijnspar (Picea abies) als hij goed aanslaat op den duur wel 40 meter hoog kan worden. Een klein blijvender soort als de zilverspar (Abies procera ‘Glauca’) is dus een betere keuze als u niet zoveel ruimte tot uw beschikking heeft.
Hergebruiken
Vindt u het vervelend om elk jaar een levende boom af te danken na de Kerst, dan kan een adoptieboom een optie zijn. U kunt de boom dan meerdere jaren achter elkaar na gebruik inleveren en het jaar erop weer ophalen. Er komen steeds meer van dergelijke initiatieven en over het algemeen kunnen bomen zo tot wel 5 keer hergebruikt worden.
Recyclen
Is het niet mogelijk de kerstboom na gebruik buiten te planten en wilt u er brandhout van maken voor in uw haard of kachel? Ga dan voorzichtig te werk. Verwijder de takken en naalden van de boom en hak de stam in stukken. Het hout moet vervolgens goed drogen. Als dit niet gebeurt, loopt u het risico op gevaarlijke rookontwikkeling. Bij het verbranden van vochtig hout komt namelijk creosoot vrij, een stroperige substantie, die bij hoge temperatuur zelf brandbaar is. Als u van dennengeur houdt kunt u de naalden zelf overigens ook hergebruiken. Doe ze in een stoffen zakje en leg dat zakje bijvoorbeeld in uw linnenkast. Of gebruik de afgeknipte takken om vorstgevoelige planten in uw tuin mee af te dekken.
Bijzondere bestemming
En waarom uw gebruikte boom niet eens een bijzondere bestemming geven, door die bijvoorbeeld aan een dierentuin te doneren? In bepaalde dierentuinen worden inleverdagen georganiseerd. De bomen komen dan terecht bij dierentuindieren, die er vervolgens mee kunnen spelen, hun nagels er aan scherpen of er aan knagen. De boom mag uiteraard niet zijn behandeld met brandvertragende stof of kunstsneeuw en wordt door het dierenparkpersoneel sowieso goed gecontroleerd op achtergebleven versieringen.
Lees ook: tips bij het kopen van een kerstboom.
De kerstboom en meer decembergevaren voor uw huisdier.
Planten en groen voor meer kerstsfeer in tuin en op het balkon.
(Bron: RTL Nieuws, Home and Garden, Lifehacking.nl, Euroflorist, Seasons)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Weer wordt er niet verder gedacht. Achter de kerstbomen staan mensen die door het kweken hun brood verdienen. Als er een veld bomen verkocht is worden er direct weer nieuwe bomen geplant. Niets zieligs aan. Dit is hun inkomen blijf daar nou eens af door geen onzinverhalen te vertellen.
Weer wordt er niet verder nagedacht! Een boom jaren laten groeien om uiteindelijk als compost of brandhout te eindigen? Hoe krom wil je het hebben.
Wellicht zijn er betere bronnen van inkomen.