Wasmachine, droger en wasmand in wasruimte

Warmtepompdroger en condensdroger: wat is het verschil tussen deze wasdrogers?

Wie in een klein huis woont of een groot huishouden heeft met bergen was, kan bijna niet zonder een droger. Wasdrogers zijn er in verschillende varianten: de warmtepompdroger, de condensdroger, de luchtafvoerdroger en gasdroger. De meest gebruikte zijn de warmtepomp- en condensdroger. Maar waarin verschillen deze 2 apparaten en welke is het zuinigst in verbruik?

Zo werkt een warmtepompdroger

Een warmtepompdroger werkt met een, zoals de naam al doet vermoeden, warmtepomp. Daarnaast gebruikt hij een koelmiddel. De pomp maakt het koelmiddel vloeibaar en in dat proces komt er warmte vrij. Die warmte droogt de was. Niet alleen het koelmiddel wordt omgezet in warme lucht, dat geldt ook voor het vocht dat van de kleding afkomt. Die is immers vochtig als het de droger ingaat.

De condens van de warmtepompdroger wordt opgevangen in een opvangbak. Heeft de droger een extra afvoerslang, dan kan deze aangesloten worden op de waterafvoer. Dan hoeft u de condensopvangbak niet handmatig te legen.

Zo werkt een condensdroger

Een condensdroger werkt net weer anders. Die heeft een verwarmingselement dat warm wordt bij elke droogbeurt. De warmte wordt gebruikt om de vochtige kleding droog te maken. De vochtige lucht wordt net als bij de warmtepompdroger omgezet in condens en opgevangen in een opvangbak.

Was in wasdroger
Lees ook: Is de was uit de wasdroger nog vochtig? Dit zijn mogelijke oorzaken (en oplossingen)

Welke droger is het meest energiezuinig?

Voor u een keuze maakt tussen een warmtepomp- of condensdroger, is het goed om te bepalen wat voor u belangrijk is. Want waar ze met name in verschillen is in de tijd die ze nodig hebben om de was te drogen en de hoeveelheid energie die ze daarbij verbruiken. De condensdroger is sneller klaar dan de warmtepompdroger. Heeft u een groot huishouden en gaan er (meerdere keren) per dag grote bergen was doorheen, dan is snelheid een pre. Is de snelheid niet van belang, dan is de warmtepompdroger een goede keuze.

Welke is het meest energiezuinig? Dat is de warmtepompdroger. Dit kan volgens de Consumentenbond wel oplopen tot 60 procent zuiniger dan de condensdroger. En dat kan aardig wat geld schelen, want volgens het Nibud kost een gemiddelde droogbeurt 1,53 euro (prijspeil juli 2024). Over het algemeen is de warmtepompdroger iets duurder in aanschaf. Let bij de aanschaf ook op het energielabel. Hoe hoger (A+++) hoe zuiniger.

Het voordeel van beide apparaten is dat zij geen afvoer naar buiten nodig hebben zoals de luchtafvoerdroger. Deze droger voert de warme lucht direct naar buiten af. Dus ook wie relatief klein woont, kan een warmtepomp- of condensdroger kwijt, omdat er geen bouwkundige aanpassingen nodig zijn.

Was drogen

Heeft u wel de ruimte, hang de was dan op een droogrek om te drogen. Dat is het energiezuinigst. We hebben tips voor hoe dit sneller gaat. Is het droog, hang dan de was buiten te drogen. Dan krijgt het en een fris gewassen geur en kost net als op het droogrek niets extra’s.

(Bron: Margriet, Coolbleu, Bosch, Consumentenbond, Nibud, Miele. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    69Sailor69 says:

    Mooi, maar waarom zou het vocht in de lucht condenseren bij een condensdroger? Is er een reden dat dat niet wordt vertelt? Een pijp naar buiten heeft ook zijn voordelen. Geen water in je bakje.

      Dirck says:

      De Condens droger maakte de was warm waardoor water verdampt.
      Maar vers uit de winkel doet deze niets!
      Je met in de Condens koud water vullen zodat het daar op koude waterbak kan condenseren.
      Na 1x vullen zal ’t teveel wat hij uit de was haalde overlopen ’t Riool buisje in.

      De duurdere in aanschaf warmtepomp droger is zuiniger omdat die totaal anders werkte.

      De goedkoopste Afvoer droger is voor als je 10x of minder vaak droogde en deze nihil gebruikte.

      Maar ’t pluizen filter? Hebben ze allemaal en als je die vergeet komt de Brandweer langs!
      Enkele slimme fabrieken maakte Sensor voor Filters reinigen, als de droger moeilijk zijn lucht kwijt kwam reinigen.
      Ja, goedkope €198,- aanbieding gewoon staan laten, tenzij je overdag gaat drogen en je teveel panelen op je dak hebt!

    MinzeB says:

    Er is nog een heel belangrijk verschil tussen een condensdroger en een warmtepompdroger in het voordeel van de eerste.
    De condensdroger wordt veel heter en dood stofmijt, teken enz…
    Omdat vaak met lagere temperaturen wordt gewassen is dat belangrijk om te vermelden.