rookmelder

Wanneer heeft u uw rookmelder voor het laatst gecontroleerd? Dit is hoe vaak dat zou moeten

Een rookmelder ophangen is een slim idee, maar met het ophangen alleen bent u er nog niet. Maar liefst een derde van de rookmelders in Nederlandse huizen blijkt namelijk niet goed te werken. Maar hoe controleert u nou of uw rookmelder zijn werk wel doet? 

‘Rookmelders redden levens’

Het hebben van een rookmelder is erg belangrijk. Geert-Jan Rijsterborgh van (Brand)veilig Leven Veiligheidsregio Utrecht legt aan televisieprogramma EditieNL uit waarom dat het geval is: “We worden namelijk niet wakker van brand. Koolmonoxide zorgt ervoor dat u bewusteloos raakt en uiteindelijk overlijdt. U kan ’s nachts niet ruiken en bovendien maakt brand weinig geluid.” Vanaf juli 2022 wordt het dan ook verplicht om in elke woning in Nederland een rookmelder te hebben, maar op dit moment heeft een kwart van de woningen dat nog niet. En daarnaast blijkt een deel van de rookmelders die er wel hangen dus niet goed te werken. Daarom is de brandweer de campagne ‘Rookmelders Redden Levens’ gestart.

Werkt uw rookmelder?

Maar hoe zorgt u er nu voor dat uw rookmelder werkt en blijft werken? Hiervoor is het ten eerste belangrijk om regelmatig te controleren of de rookmelder nog werkt. Dit doet u door op de testknop te drukken tot het alarm afgaat. Vervolgens kunt u nog een keertje op de knop drukken om het alarm weer uit te schakelen. Hoort u niet direct iets? Dan is er geen reden tot paniek, het kan soms namelijk wel 20 seconden duren voor het testalarm afgaat. Wel moet u al die tijd de testknop ingedrukt houden. Hoort u na 20 seconden nog niets? Dan is het tijd om de batterij te vervangen. Maar ook daarna kan het nog voorkomen dat er nog steeds geen alarm klinkt, in dat geval zult u een geheel nieuwe rookmelder moeten aanschaffen.

Hoe vaak controleren?

Overigens gaat een rookmelder met ingebouwde accu gemiddeld gezien 10 jaar mee, maar controleren blijft belangrijk. Dit kunt u het best eens per maand doen. Vergeet ook niet al uw rookmelders te controleren. Het is namelijk slim om op elke verdieping van uw huis, of in elke ruimte waar brand kan ontstaan een aparte rookmelder op te hangen.

(Bron: Brandweer, Coolblue, EditieNL)

Geef een reactie

Reactie

    dragon says:

    De meeste rookmelders hangen hoog, plafond of trapgat.
    Dus is het oppassen geblazen, dat men geen acrobatische toeren uithaalt.
    Een stokje kan uitkomst bieden.
    ingeval de batterij leeg is, kan men beter iemand erbij halen.