Waarom vuurwantsen in de tuin goed nieuws is
Publicatiedatum: 13 juli 2021
Met hun vuurrode kleur en opvallende zwarte markeringen zien vuurwantsen er vervaarlijk uit. Toch hoeft u zich geen zorgen te maken als u ze in de natuur of in de tuin tegenkomt. Sterker nog, het is juist goed nieuws als zij zich in uw tuin bevinden.
Ongevaarlijk voor mensen
Meestal betekent de kleur rood in de natuur: gevaar. In het geval vuurwantsen (Pyrrhocoris apterus) is het bedoeld om niet opgegeten te worden. Wat heel doeltreffend werkt. Vijanden als vogels bedenken zich meestal wel 2 keer voor ze zich aan de wants tegoed doen. Voor mensen zijn ze ongevaarlijk. Ze beschikken wel over een zuigsnuit, maar daarmee kunnen ze mensen niet bijten of verwonden.
Nuttig in de tuin
Mensen hebben dan misschien niets te duchten van vuurwantsen, maar dat geldt niet voor kleine insecten. Die zuigen zij namelijk met hun zuigsnuit leeg. Daarbij staan onder andere bladluizen op het menu, iets waar menig tuinier nou net graag vanaf wil. Ook dode insecten ruimen zij voor u op en als ze toch bezig zijn, nemen ze ook meteen bladresten mee. Een heel nuttig diertje voor in de tuin dus.
Hoe komen ze voor?
Voorheen zijn vuurwantsen vooral in zuidelijker regionen te zien. Vanwege de klimaatverandering komen ze nu ook steeds noordelijker voor, waaronder ook in Nederland. In de maand mei komen de vuurwantsen uit hun overwinterplek tevoorschijn. Ze gaan dan op zoek naar een partner en clusteren graag samen met soortgenoten. U kunt ze dan in groepen bij elkaar aantreffen. Ze kunnen niet vliegen, dus ze kunnen geen grote afstanden overbruggen. Ze leven graag in de buurt van lindebomen. Ook het afgevallen blad van Hibiscus, Malva en Acacia zijn favoriet.
Vuurwantsen in huis
Buiten kunt u vuurwantsen dus met een gerust hart hun gang laten gaan, maar het is vervelender als ze in groten getale het huis binnen komen. Bestrijd ze dan niet met gif, maar vang ze zo mogelijk en zet ze buiten uit. Om te voorkomen dat ze opnieuw naar binnen komen, kunt u het beste gaten en kieren dichten en eventueel horren plaatsen. Raak ze liever niet met de hand aan, want ze kunnen net als veel andere wants-soorten een flink stinkende substantie uitscheiden.
(Bron: Kennis- en Adviescentrum Dierplagen, Centraal Beheer, NH Nieuws, Waarneming.nl)