Waarom u beter geen waterbakjes aan de verwarming kunt hangen tegen droge lucht
Publicatiedatum: 31 december 2021
Om droge lucht tegen te gaan worden regelmatig waterbakjes aan de verwarming gehangen. Deze methode is echter weinig effectief en heeft ook nog eens een groot nadeel.
Ideale luchtvochtigheid
De luchtvochtigheid in huis moet niet te hoog, maar ook niet te laag zijn. Tussen de 40 en 60 procent is ideaal. Wordt de luchtvochtigheid in huis flink minder dan 40 procent, dan wordt dat als onaangenaam ervaren. U kunt er een droge keel van krijgen en ook kunnen de huid en ogen uitdrogen.
Een waterbakje aan de verwarming: bron van schimmels en bacteriën
Een aantal waterbakjes aan de verwarming hangen kan de luchtvochtigheid inderdaad enigszins verhogen, doordat er dan water verdampt. Het effect is echter minimaal. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Twente in Enschede uitgezocht. Bovendien zijn ze ook vaak een bron van schimmels en bacteriën. Kiest u voor deze manier van de vochtigheid in huis verhogen, zorg er dan voor dat u de bakjes elke dag schoonmaakt en met vers water vult.
Ventileren werkt beter
Volgens het onderzoek is slecht of niet ventileren de belangrijkste reden van een te lage luchtvochtigheid. U kunt dit verhelpen door altijd voor voldoende verse luchttoevoer te zorgen en zo mogelijk elke dag te luchten. Dat werkt effectiever dan de waterbakjes. Daarnaast kan het helpen de temperatuur in huis net wat lager te houden (maximaal 21 graden), want de verwarming zorgt ook voor het uitdrogen van de lucht. En het nadeel van te droge lucht is dat het kouder aanvoelt, waardoor u de verwarming juist weer hoger wilt zetten.
Kamerplanten en droge lucht
Hangt u waterbakjes aan de verwarming om de luchtvochtigheid voor uw kamerplanten te verhogen, dan kunt u ook kiezen voor andere alternatieven. Zoals sterke planten die weinig last hebben van de verwarming of door de planten niet te dicht bij de verwarming in de buurt te zetten. Ook kunt u planten die hier tegen kunnen wekelijks sproeien of ze op een bak met vochtig grind plaatsen.
Op 3 januari 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.
(Bron: Radar, RTL Nieuws, In goeden doen, archief)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
In een schrijven over mechanische ventilatie staat het volgende: “Verwarmen én ventileren?
Verwarmen en ventileren, gaat dat wel samen? Ja, verstandig ventileren kan zelfs energie besparen. Een droge woning is namelijk
sneller warm dan een vochtige woning. Door te ventileren wordt het vocht afgevoerd zodat uw woning sneller opwarmt. In de winter kan ventileren wel wat energie kosten omdat warme lucht wordt afgevoerd en vervangen door koude lucht. Maar ook dan blijft ventileren noodzakelijk om vochtproblemen in huis te voorkomen”
In het onderzoek wordt geeft men aan dat droge lucht kouder aanvoelt, zodat de verwarming weer hoger wordt gezet. Natuurlijk heeft een ieder zijn/haar eigen gevoelswaarde, maar droge lucht (gemiddeld tussen 40-50%) geeft aan beiden een plus.
Ik ben het niet met u eens.Ik heb een kabinet pijporgel,waar ik altijd waterbakjes in zet anders raakt het ontstemt
een pijporgel is een muziekintrument en dan gelden toch andere wetten. Bovendien zijn de pijpen van hout, dus is de vochtgehalte erg belangrijk om de konditie van de pijpen op peil te houden. En om vervormen tegen te gaan, anders raakt het inderdaad onstemd.
Wij hebben een houtkachel waar bijna de hele dag een waterketel op staat te zingen. De orgideen groeien als kool en onze meubels kraken ook niet en de vochtigheid is tussen 50 en 60 % en de temperatuur meer dan 25 graden, lekker toch!