Waarom moeten de wortels van de Clematis in de schaduw staan? En hoe moet hij gesnoeid worden?
Publicatiedatum: 9 juni 2024
De verschillende soorten Clematis (bosrank of bosdruif) komen op verschillende momenten in het jaar tot bloei. In allerlei soorten bloemkleuren. Wanneer u er meer dan 1 plant, kunt u er dus maandenlang bloeiplezier van hebben. Lees meer over de verzorging van deze mooie klimplant en hoe en wanneer u hem het beste kunt snoeien.
Hoe moet een Clematis verzorgd worden?
De bladverliezende soorten zijn goed winterhard. Er zijn ook groenblijvende versies, maar die worden minder vaak verkocht en zijn minder geschikt om jaarrond in de tuin te laten staan, aangezien ze niet winterhard zijn. Ze hebben dan een goede bescherming tegen vorst nodig. We beperken ons in dit artikel tot de bladverliezende.
De Clematis staat graag in een humusrijke grond, die het vocht goed doorlaat. De waterbehoefte is wel hoog, dus zorg dat hij niet droog komt te staan en geef zo nodig extra water. Dit geldt vooral voor de soorten met dikke, vlezige wortels. Degene met fijne worteltjes kunnen wat meer droogte hebben. Ze hebben veel licht nodig en groeien graag in de zon of halfschaduw.
Vanaf het voorjaar hebben ze mest nodig. Geef dan maandelijks voeding voor klimplanten.
Waarom worden ze soms met een dakpan geplant?
Misschien heeft u weleens de tip gezien om een dakpan bij de wortels van de Clematis te zetten. Dit is omdat Clematissen wel van veel zon houden, maar niet op hun wortels. Ze zijn namelijk van oorsprong bosplanten, vandaar ook hun Nederlandse naam bosrank of bosdruif, en staan graat met hun voet in de schaduw. Hiervoor kunt u dus een dakpan bij de kluit plaatsen, maar alleen als dit de regen niet te veel tegenhoudt. Een andere manier is om er een laagblijvende struik voor te zetten of een groepje bodembedekkers.
Clematis laten klimmen
De Clematis heeft een plek nodig waar hij ergens tegenaan kan klimmen. Dat kan een schutting zijn, maar ook bijvoorbeeld een klimrek, paal van een overkapping of pergola. Met zijn stengeltoppen werkt hij zich dan vanzelf de hoogte in. Het is ook mogelijk de Clematis over de grond te laten groeien als bodembedekker. Er zijn overigens ook Clematis-soorten die niet of nauwelijks klimmen.
Hoe moet de Clematis gesnoeid worden?
Er is een onderscheid in vroegbloeiende en laatbloeiende clematissen en daar moet het snoeimoment op worden aangepast. Door volgroeide planten elk jaar flink terug te snoeien, wordt een rijke bloei gestimuleerd.
Grootbloemige clematissen, die na 1 juli bloeien, moet u in maart goed kort snoeien. Ze bloeien op het eenjarige hout en kunnen dan nog prima nieuwe uitlopers en knoppen vormen.
Clematis viticella bloeit in de nazomer op het hout van het lopende seizoen. Het snoeien moet in de 2e helft van maart gebeuren.
Grootbloemige clematissen, die in de eerste helft van het jaar bloeien, moeten in maart weinig of helemaal niet gesnoeid worden. U kunt wel dode takken verwijderen. Na de bloei kunt u ze vervolgens dan wel flink snoeien.
Verwelkingsziekte bij de Clematis
Grootbloemige Clematissen hebben soms last van verwelkingsziekte, veroorzaakt door een schimmel. Zeker bij te droge omstandigheden kan dit de kop op steken. Wat u kunt doen, is ze proberen te redden, door ze bij de grond af te knippen en een middel tegen schimmels te gebruiken. Soms lopen ze dan weer uit. Gebeurt dat niet, dan is het zaak om ze weg te halen en de grond af te graven. Breng vervolgens nieuwe grond aan. Plant op die plek liever geen nieuwe Clematis, want de besmetting kan hardnekkig zijn.
Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.
(Bron: Krijns groentips, Bloementuin Appeltern, Tuinadvies, Intratuin, MijnTuin.org. Foto’s: Shutterstock)