grote groep lieveheersbeestjes bij elkaar.

Waarom komen lieveheersbeestjes in huis en wat kunt u eraan doen?

Lieveheersbeestjes zijn in de tuin graag gezien, vanwege hun voorkeur voor het eten van bladluizen. In huis zijn ze wat minder welkom. Zeker wanneer ze ineens in groten getale verschijnen. Hoe komt dat en wat kunt u eraan doen?

Lieveheersbeestjes overwinteren graag op een warme plek

Tijdens de warme maanden van het jaar hebben lieveheersbeestjes geen reden om onze huizen op te zoeken. De temperatuur is aangenaam voor ze en er is volop voedsel te vinden. Wanneer het weer in het najaar omslaat, is dat minder prettig voor ze. Ze gaan dan op zoek naar een geschikte plek om te overwinteren. Met een beetje geluk is dat ergens buiten, bijvoorbeeld achter het schors van bomen of onder bladeren. Vooral de Aziatische variant kiest echter ook graag onze woningen uit. En dat doen ze niet alleen, dat gebeurt soms wel met honderden tegelijk. Met hun grootte van 8 millimeter komen ze met het grootste gemak tussen kieren en openstaande ramen heen. En zo kan het voor komen dat u ze opeens achter de gordijnen of op de muren tegenkomt.

veel lieveheersbeestjes bij elkaar

Zowel inheemse als Aziatische lieveheersbeestjes in huizen te vinden

Wanneer u lieveheersbeestjes in huis aantreft, dan gaat het in veel gevallen om de Aziatische variant. Die komt van oorsprong niet in Nederland voor. Zijn herkomst is zoals zijn naam al zegt Aziatisch. Ze zijn in Nederland terecht gekomen, doordat ze in de jaren 90 in de kassenteelt zijn ingezet ter bestrijding van luizen. Met het idee dat ze toch niet overleven in onze winters. Maar daar heeft de soort dus een oplossing voor gevonden: ze zoeken warmere plekken op, waaronder dus onze huizen. En dat is niet per se goed nieuws, want naast hun nuttige eigenschappen, vormen ze ook een bedreiging voor sommige inheemse soorten, aangezien ze hun larven opeten. Bovendien hebben ze weinig natuurlijke vijanden, waardoor hun aantal blijft toenemen.

Naast het veelvoorkomende Aziatische lieveheersbeestje in het rood met zwarte stippen, zijn er ook zwarte varianten met rode stippen en geheel oranje beestjes. Het kan lastig zijn om ze van inheemse lieveheersbeestjes te onderscheiden. En ook inheemse lieveheersbeestjes kunt u in huis aan treffen. Meestal gaat het dan om het tweestippelig- of vloeivleklieveheersbeestje. De eerste herkent u aan zijn rode kleur, met 2 zwarte stippen, maar hij kan in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, ook zwart met 4 rode stippen zijn. Vloeivleklieveheersbeestjes hebben een wat roze of donkergele kleur, met vlekkerige stippen.

vuurwantsen
Lees ook: Waarom vuurwantsen in de tuin goed nieuws is

Wat is er aan lieveheersbeestjes in huis te doen?

Lieveheersbeestjes verspreiden in het najaar geurstoffen om elkaar aan te trekken en te vinden. Dat is de reden waarom er zo veel tegelijk bij u naar binnen kunnen komen. Ze overwinteren het liefst op een beschutte plek, die niet te warm wordt. Ze bevolken dus liever een zolder of garage, dan een woonkamer, maar het kan wel voorkomen.

Op zich kunnen ze geen kwaad in huis, maar een lieveheersbeestje in het nauw kan u wel proberen te bijten. Al gebeurt dit zelden. Als u niets doet, verdwijnen ze vanaf maart vanzelf weer naar buiten. U kunt ze dus eventueel gewoon laten zitten. Maar als het er veel zijn, wil u waarschijnlijk niet zo lang wachten. Ze blijven over het algemeen rustig zitten. Ze gaan namelijk in winterslaap en bewegen of eten al die tijd niet. Maar soms kunnen ze door te veel warmte opeens actief worden en gaan rondvliegen. U kunt ze in dat geval vangen en buiten zetten. Dan zoeken ze een andere warme plek op.

Ook kunt u de kevertjes voorzichtig met een stoffer en blik bij elkaar vegen. Als u ze verstoort kunnen ze een gele vloeistof (hemolymfe) afgeven, dat vlekken kan achterlaten. Als het er niet zo veel zijn, dan kunt u om dat te voorkomen ook een glas over ze heen zetten en er een dun stuk papier onder schuiven.

Om te voorkomen dat ze naar binnen komen, kan het helpen om kieren te dichten en ramen gesloten te houden. Maar dat laatste is niet erg praktisch, wanneer u wilt luchten. Horren kunnen ze wel effectief buiten de deur houden.

(Bron: NOS, Nu.nl, Quest, Vrt.be, RTL Nieuws, Nature Today. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (7)

    Harry Oakley says:

    De verschillende Aziatische varianten van lieveheersbeestjes moeten als ongewenste exoten worden beschouwd die niet alleen hinderlijk zijn in huis maar bovendien de inheemse soort (die zelden of nooit in huizen worden aangetroffen) bedreigen. Als ze in huis worden aangetroffen is het het beste om ze met de stofzuiger te verwijderen.

      Ella55 says:

      Maar pas wel op, dat u weet hoe die Aziaten eruit zien, want onze rode Lieve Heerbeestjes zijn ontzettend nuttig voor ons. Ze eten namelijk luis en dat is vele malen beter dan spuitmiddelen. dus laat ze rustig in uw huis overwinteren, ze doen geen kwaad.

      Harry Oakley says:

      Ella55 – lees nou eens goed wat ik schrijf en verdiep u nou eens in de feiten. De inheemse lieveheersbeestjes komen zelden of nooit ‘s-winters in huis; dat zijn vrijwel altijd de Aziatische varianten (waarvan de meeste overigens ook rood zijn). Deze vormen de grootste bedreiging voor onze inheemse soorten – DUS LIEVEHEERSBEESTJES IN HUIS ALTIJD MET DE STOFZUIGER VERWIJDEREN.

    MarjadeMaar says:

    Waarom opzuigen ? Diervriendelijke methode: Ik doe een sok om de stofzuigerslang . Zuig de de lieveheersbeestjes op en de sok uitkloppen buiten .
    Zo hoef je ze niet dood te maken 🐞🐞🐞😉

      Ariël says:

      Je kunt ook zorgen voor horren voor ramen en deuren, dan blijven ze buiten en hoef je ze dus ook niet te vangen, erg handig.

    betty hessels says:

    Ik zag ze van de week bij de schuifpui in de naad en heb ze heel voorzichtig naar buiten gewerkt begrijp niet dat ze daar kunnen komen nu ik weet dat het niet gevaarlijk is laat ik ze maar zitten

      betty hessels says:

      Ik zag ze van de week bij de schuifpui in de naad en heb ze heel voorzichtig naar buiten gewerkt begrijp niet dat ze daar kunnen komen nu ik weet dat het niet gevaarlijk is laat ik ze maar zitten en ik heb horren