kruipruimte onder het huis inspecteren

Waarom het raadzaam is om de kruipruimte in uw woning 1 keer per jaar te controleren

De kruipruimte is niet echt een plek waar veel mensen zich met plezier in begeven. Het is echter wel belangrijk dat deze ruimte onder het huis in goede staat is. Dit aangezien er belangrijke leidingen doorheen lopen en de staat ervan bepalend is voor de conditie van de vloer en het binnenklimaat. Het is daarom raadzaam om deze ruimte jaarlijks te controleren. Alles wat u daarvoor nodig heeft, is een zaklantaarn. Daarbij moet u dan op de 5 onderstaande punten letten: 

1. Water in de kruipruimte, is dat erg?

Het komt regelmatig voor dat er een laagje water in de kruipruimte staat. Het water kan er door 3 redenen komen:

  • Wanneer de kruipruimte niet waterdicht is, kan er grondwater in komen te staan.
  • Door gebrek aan ventilatie. Vocht kan dan niet ontsnappen en zich langzaam ophopen.
  • Lekkende leidingen of een kapot riool.

Als het water er tijdelijk in blijft staan, is dat niet altijd een probleem. Zeker in het geval van woningen gebouwd na 1992. In principe is de begane grondvloer dan damp- en waterdicht.

Is dat niet het geval, dan kan vocht na verloop van tijd in de vloer trekken. Met schimmels, beschadigingen, kou, stank of een muffe geur tot gevolg. Zo kan er een hogere luchtvochtigheid in huis ontstaan en dat is ongezond. Er kunnen dan klachten optreden als kortademigheid, vermoeidheid of geïrriteerde ogen. Daarnaast kunnen er schadelijke schimmels groeien, die ook weer voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

Bovendien ontstaat er boven een laagje water koude lucht, waardoor de vloer van uw huis ook koel kan aanvoelen. Ook kan vocht voor schade zorgen, aan bijvoorbeeld de leidingen, een houten vloer of de steunbalken. Tenslotte trekt de hoge luchtvochtigheid ongedierte aan en kunt u bijvoorbeeld te maken krijgen met slakken of rioolvliegjes in huis.

2. De ventilatie

Zoals hierboven al beschreven, zorgt geen of een slechte isolatie voor vochtproblemen in de kruipruimte. Om dit te voorkomen, moeten er aan de onderkant van de buitengevel ventilatieroosters aanwezig zijn. Is dat niet het geval, dan moeten die er alsnog komen. Daarvoor worden net boven het maaiveld gaten in de buitenmuren geboord. Deze boorgaten lopen schuin naar beneden, naar de kruipruimte. Hierin komen ventilatiekokers naar de kruipruimte. En de boorgaten worden afgewerkt met een ventilatierooster.

3. De leidingen

Er lopen verschillende leidingen onder de woning door, waaronder die voor de riolering, de waterleiding, eventuele gasleidingen en de waterleiding. Controleer of die in goede staat zijn en niet bijvoorbeeld lekken of doorhangen.

kelder
Lees ook: Water in de kelder? Dit moet u doen bij een ondergelopen kelder

4. De vloer

Huizen uit de jaren 70 zijn over het algemeen gevoeliger voor betonrot. Dat komt doordat er in die jaren veel gebruik is gemaakt van betonvloeren met de namen Kwaaitaal en Manta en die zijn daar berucht om. Bekijk daarvoor de onderkant van de begane grondvloer. Bruine vlekken zijn een teken van betonrot en dan is het zaak om er door een specialist naar te laten kijken.

Bij een houten vloer kan er bij te veel vocht een zwam intrekken of sprake zijn van houtrot. In het geval van een zwam is dit te herkennen aan witte vlekken of randen. In het geval van houtrot aan donkerbruine of zwarte plekken. Ook dan kunt u er het beste een specialist naar laten kijken.

5. De hoofdkraan

Heeft u een ouder huis, dan zitten de watermeter en de hoofdkraan vaak in de kruipruimte. Controleer jaarlijks of de hoofdkraan nog goed werkt. Ook kunt u dan meteen checken of de waterleiding nergens lekt. Dit doet u door alle kranen in huis te sluiten en te kijken of de watermeter nog loopt.

Problemen in de kruipruimte oplossen

Wanneer u te maken heeft met problemen in de kruipruimte, dan zijn daar verschillende oplossingen voor. In het geval van een laag water, kunt u de kruipruimte laten leegpompen. Dit is helaas niet altijd afdoende. Wanneer de kruipruimte niet waterdicht is, kan het grondwater al snel weer terugkeren. Dan is het de beste (en helaas vrij prijzige) oplossing om hem ook meteen waterdicht te laten maken. Is er sprake van stank en een kapot riool, dan kunt u een rioolontstoppingsbedrijf inschakelen.

Is een slechte ventilatie de oorzaak van het water, dan is dat dus meestal al op te lossen met het plaatsen van (meer) ventilatieroosters. In het geval van lekkende of doorhangende leidingen, zult u deze moeten (laten) repareren.

Komt er veel kou vanuit de kruipruimte uw woning in, dan kunt u overwegen om die te laten isoleren. Bekijk daarbij of de investering opweegt tegen de lagere stookkosten. En neem daar het woongenot ook in mee. Soms is het ook mogelijk er een subsidie voor te ontvangen.

Wat is het beste moment om de kruipruimte te controleren?

In de kruipruimte kan dus water komen te staan. Vervelend om hier doorheen te moeten waden. In de zomer is de kans dat de ruimte droog staat groter, dus dit kan een goed moment zijn voor een controle. Maar maak er in elk geval een jaarlijks terugkerend moment van. Liefst om en nabij op dezelfde datum.

Kruipruimte controleren bij een bezichtiging

Gaat u een potentieel nieuw huis bekijken? Neem dan ook de kruipruimte mee in het rondje voordat u tot de aankoop over gaat. Op die manier weet u of alles in orde is of dat er problemen zijn of zullen ontstaan. Om die reden is het altijd aan te raden een bouwkundige controle uit te laten voeren, dan wordt dit voor u gedaan.

(Bron: Vereniging Eigen Huis, Telegraaf, Homekeur, Drowa.nl, De kruipruimte Specialist, Mijn huis is goud, Isolatiespecialist.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie