insectenhotel

Waarom een insectenhotel zo nuttig is en hoe u er zelf 1 kunt maken

Een insectenhotel draagt bij aan de nuttige insecten in uw tuin. Niemand zit te wachten op plaagdieren, maar bij veel insecten is het juist heel goed nieuws als ze graag in uw tuin zijn en blijven. Niet alleen zijn ze onmisbaar in de bestuiving, maar ze dienen ook als voedsel voor veel andere dieren. Daarnaast kunnen bepaalde insecten, zoals lieveheersbeestjes, ervoor zorgen dat andere schadelijke plaagdieren, zoals bladluizen bestreden worden. U kunt een insectenhotel kant-en-klaar kopen of zelf maken. Wij leggen uit hoe u dat doet.

Meer biodiversiteit in Nederlandse tuinen

Naast de populariteit van compleet betegelde tuinen is er de laatste jaren gelukkig ook steeds meer aandacht voor tuinen die de biodiversiteit bevorderen. Zo kunt u kiezen voor een insectenvriendelijke beplanting met bijvoorbeeld inheemse planten, slim omgaan met water in de tuin, wat vaker ‘onkruid’ als de paardenbloem laten staan of het aanleggen van een geveltuin. Maar ook het plaatsen van 1 of meerdere insectenhotels is een goede manier om meer van de door u gewenste insectensoorten in uw tuin te krijgen. Naast de voordelen voor de natuur zelf is het ook gewoon erg leuk en interessant om naar te kijken.

Voor welke insecten zijn de hotels geschikt?

U kunt kiezen voor een gemengd hotel of voor 1 soort in het bijzonder. Zo zijn er geschikte onderkomens voor onder andere verschillende bijensoorten, lieveheersbeestjes, vlinders, gaasvliegen, oorwormen en solitair levende wespensoorten. Bij de wespensoorten gaat het om wespen die geen overlast veroorzaken en niet steken, maar die wel actief op jacht gaan naar bijvoorbeeld bladluizen, rupsen en vliegen.

bloemen zaaien
Lees ook: Meer bloemen voor vlinders en bijen in uw tuin? Wij hebben tips voor het zaaien

Wat voor materialen u voor een insectenhotel gebruiken?

U kunt verschillende natuurlijke materialen (uit uw tuin) gebruiken, zoals holle stengels van bijvoorbeeld distels, bamboe of bramen. Ook kunt u in een blok hout of baksteen gaatjes van verschillende diameters boren. Bijen hebben een diameter van 2 tot 9 millimeter nodig. Ze zullen de stengels of gaten alleen gebruiken als die aan 1 kant dicht zijn. Maakt u een blok met gaten of een ombouw met hout, zorg er dan voor dat het onbehandeld is en geef het zelf ook geen leuk kleurtje met olie of verf. Behalve de bovenkant van het dak, zodat die beter beschermd is. Verder kunt u onder andere riet, dennenappels en klei gebruiken om uw hotel in te richten. Door de voorkant van gaas te voorzien heeft de wind er minder vat op en blijven de materialen op hun plaats.

insectenhotel

Wilt u uw onderkomen geschikt maken voor oorwormen, plaats er dan ondersteboven een terracotta bloempot, gevuld met stro in. Deze niet zo geliefde diertjes zijn enorm nuttig, aangezien ze oude plantenresten opruimen en bladluizen eten. Een insectenhotel met horizontale spleten trekt lieveheersbeestjes aan, met verticale spleten trekt u vlinders aan, die het graag zullen gebruiken om te overwinteren en tegen de regen te schuilen. Plaats er wat takjes met dor blad, schors, of houtsnippers in, om extra bescherming te bieden. Zorg altijd voor gladde randen en schuur boorgaten voor bijen bijvoorbeeld op, zodat zij zich niet kunnen verwonden aan gerafeld hout. De hardere houtsoorten zijn daarom sowieso geschikter, aangezien die minder rafelen. Zoals massief eiken- of beukenhout of van de esdoorn.

insectenhotel

Wat is de beste plek voor een insectenhotel?

Een plek met in elk geval enkele uren zon per dag is prima, maar volle zon is ideaal. Zorg er daarnaast voor dat er geen regen naar binnen kan komen. In de richting van het zuidwesten is daarom niet geschikt, vanwege de regeninslag. Ook moet het insectenhotel enigszins uit de wind hangen. U kunt het hotel ook van een uitstekend dakje voorzien tegen regen en wind. Daarnaast moet u het niet op de grond plaatsen, maar ophangen. Zo ongeveer tussen kniehoogte en 2 meter hoog. Heeft u een geschikte plek gevonden, laat hem daar dan ook echt hangen. Door verplaatsen verstoort u de aanwezige insecten.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Onderhoud en vervanging

Reinigen van uw insectenhotel is niet mogelijk als hij eenmaal bewoond wordt, maar u kunt wel het één en ander doen aan onderhoud. Verwijder af en toe eventuele spinnenwebben, zodat uw insecten niet door spinnen opgepeuzeld worden. En controleer bijvoorbeeld elke lente of er nog genoeg materiaal in het hotel aanwezig is om bescherming te bieden. Haal geen materialen weg, aangezien er eitjes of insecten in aanwezig kunnen zijn.

Houd verder in de gaten of het hotel aan vervanging toe is. Doordat het om onbehandelde materialen gaat, zal het insectenhotel over het algemeen een jaar of 3 meegaan. Een waterdicht dak zal de levensduur zeker verlengen. Gooi het hotel uiteindelijk niet zomaar weg, maar controleer of er nog dieren in verblijven en verplaats het eventueel naar een schaduwrijke plek, om ze te verleiden een nieuwe plek te zoeken.

(Bron: Natuurmonumenten, Tuinweb, Groei & Bloei, Intratuin, Pets Place, Seasons, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Riny6 says:

    Ik heb ook zo’n hotelletje gemaakt.Helaas werd het door de koolmezen vernield,die trokken al het riet eruit op zoek naar voedsel.
    Nu heb ik alles zo vol gepropt dat alles goed vast zit. Het is nu afwachten

    Wil Winkens-Smits says:

    Hoi hoi. Mijn man heeft al zeker 6 jaar geleden een hotel gemaakt. Eerst Heelderpeel Heel camping. Nu alweer 2 jaar Kinrooi. Belgie. En nog altijd druk bezet.
    Ook mijn planten en bloemen doen het nu goed. 5 soorten vlinders gisteren op mijn vlonderplanken. En vogels .. ik voer wel.. Iedere dag.
    Koolmees. Pop.. man. Pimpelmees. Pop man Boekvink. Pop. Man en de jongen. Ringmus.. gew. Mus. Roodborsttapuit. Staartmees..gr

    Groenvink . roodborst.. boomklever.. boomkruiper. Kleine specht.. merel. Duiven..winterkoning. lijster..

    Iedere dag

    Max super. Al 15 jaar lid en de Max Magazine.
    Die wordt uitgeplozen.
    Groetjes Wil