Duur 03:53
Gepubliceerd op 5 september 2016

Waar moet u op letten bij het kopen van een tweede hond?

Het einde van de zomer is in zicht en voor veel mensen is dit het moment om een nieuwe hond te kopen. Heeft u al een hond en wilt u graag een tweede? Dan doet u er goed aan om de juiste afwegingen te maken voor dat u tot kopen overgaat. Dierenarts Jenny Buijtels heeft tips.

De keuze van de hond

Iedere pup is mooi en schattig om te zien. Maar past de hond ook werkelijk bij uw manier van leven en uw gezin? Het is verstandig om de eigenschappen en behoeftes van een bepaalde ras eerst goed na te lezen. Iedere hond heeft namelijk andere behoeftes. Bent u eruit en weet u welk ras u wilt? Beoordeel dan goed waar u de hond koopt. Zo is het belangrijk dat de moederhond nog aanwezig is en dat u deze ook ziet. Vraag aan de fokker hoe hij of zij de socialisatie heeft gedaan. Hiermee wordt bedoeld of de pup al in aanraking is gekomen met andere situaties, zoals mensen, andere honden, kinderen, buiten etc. en hoe het dier daar op heeft gereageerd. De indrukken die een hond de eerste 12 weken van zijn leven opdoet zijn essentieel voor zijn verdere ontwikkeling en bepalen voor een zeer groot deel hoe de hond zich als volwassen hond gedraagt. Bekijk hoe het nest en de omgeving waar de pup zich merendeels bevindt eruit zien en probeer dit zo objectief als mogelijk te beoordelen.

Roedel

Honden leven in een roedel. Een roedel staat voor de hond gelijk aan het gezin. Eén hond hebben is op zich geen probleem. De hond ziet het gezin als roedel, maar honden kunnen vaak ook goed met elkaar leven. Een nieuwe hond of pup erbij geeft dus een verandering in de roedel en dat is normaal. Pups ruiken anders en een volwassen hond weet dat het om een pup gaat. Wanneer een pup toenadering zoekt, zal het zich eerst wat onderdanig gedragen, staart tussen de poten, mogelijk een plasje doen of piepen. Dat is normaal. De hond heeft geen pijn, het zoekt zijn weg. Straf voor dit gedrag de oudere hond niet. Met deze gedragingen wordt de plaats in de roedel bepaalt. Blijf vooral de oudere hond ook aandacht geven en niet alleen de pup. Een leeftijdsverschil kan helpen om de positie in de roedel te bepalen. Of het nu van hetzelfde ras is of niet, honden zoeken zelf vaak op een natuurlijke manier uit hoe die verhoudingen liggen.

Cursus

Ga met de pup op cursus. Of met de volwassen hond, als u besluit een volwassen hond te nemen. Ook al heeft u dit met de andere hond ook al gedaan, op de cursus leert u zeker iets nieuws over hondengedrag. Daarnaast zijn daar andere honden waar de pup ook mee om moet leren gaan, een ideale plek om ervaring op te doen. Op de cursus leert u de hond omgaan met afleidingen tijdens de gehoorzaamheidstrainingen en leert u welke signalen uw hond met het gedrag aan uw geeft.

Op de website van het LICG is meer te lezen over het houden van honden en over de soorten honden.

Dierenarts Jenny Buijtels heeft zelf 2 honden. Een golden retriever, Mabel, van 13 en een Hollandse Smous die Charlie heet van bijna 2. Zij heeft bewust gekozen om een tweede hond erbij te nemen. Charlie wordt op deze manier mede-opgevoed door Mabel. Het gedrag dat Mabel vertoont wordt door Charlie vanzelf overgenomen.

Dierenarts Jenny Buijtels bespreekt dit onderwerp in Tijd voor MAX op 5 september 2016.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer