Waar kunt u uw wasmachine, vaatwasser of tv laten repareren? U vindt het in dit overzicht
Publicatiedatum: 22 april 2023
Is uw wasmachine, koelkast, vaatwasser of televisie kapot? Weggooien is lang niet altijd nodig. In het nieuwe Nationaal Reparateursregister vindt u erkende reparateurs bij u in de omgeving. Waarom is dit register er gekomen en hoe werkt het?
Hoe werkt het Nationaal Reparateursregister?
Het Nationaal Reparateursregister is een initiatief van Techniek Nederland – de branchevereniging voor technisch personeel – de TU Delft, Stichting Repaircafé en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De bedrijven die in dit register staan, zijn bevoegd om kapotte elektronische apparatuur te repareren. Dat betekent dat de kwaliteit van hun diensten, hun materialen en hun personeel is gewaarborgd.
U kunt het Nationaal Reparateursregister hier vinden. Via de zoekfunctie kunt u nagaan of een bepaald bedrijf in het register staat. Daarnaast kunt u de erkende bedrijven opzoeken die bij u in de buurt zitten. Verder kunt u het register uitsplitsen naar de verschillende specialismes van bedrijven. Zo ziet u bijvoorbeeld welke bedrijven bevoegd zijn om vaatwassers, koelkasten, wasmachines en ander witgoed te repareren. Of waar u een kapotte smartphone of digitale tv-ontvanger naartoe kunt brengen.
Wat is de gedachte achter het Nationaal Reparateursregister?
Nederland is het 1e Europese land dat zo’n register krijgt, maar het is de bedoeling dat meer landen dit voorbeeld gaan volgen. De Europese Unie is namelijk een aanjager van duurzaamheid en wil het repareren van producten toegankelijker maken. “We moeten een eind maken aan het model waarin we dingen die kapot zijn gewoon weggooien”, aldus Eurocommissaris Frans Timmermans na de publicatie van het Nationaal Reparateursregister. “Een gebroken snoer of kapotte ventilator is geen reden om een geheel nieuw product te moeten kopen. Vorig jaar hebben we al regels voorgesteld om te zorgen dat producten zodanig worden ontworpen dat ze kúnnen worden gerepareerd. Met dit voorstel willen we dat de daadwerkelijke stap naar reparatie gemakkelijker wordt.”
Volgens Techniek Nederland snijdt het mes aan meerdere kanten, door de introductie van het Nationaal Reparateursregister. Als meer mensen hun elektronische apparatuur laten repareren, is dat namelijk een antwoord op meerdere hedendaagse problemen. “Als elektronische apparatuur wordt gerepareerd en langer meegaat, besparen we veel energie en verbruiken we minder schaarse grondstoffen”, vertelt voorzitter Doekle Terpstra. “Daarnaast verkleinen we de afvalberg en dringen we de uitstoot van broeikasgassen terug.”
Register gasverbrandingsinstallaties
Dit initiatief doet denken aan het register gasverbrandingsinstallaties, dat per 1 april 2023 van kracht is. Sinds die datum mag u alleen erkende installatiebedrijven inschakelen voor reparaties en onderhoud van gasverbrandingsinstallaties in huis. Welke bedrijven zo’n erkend CO-vrij-certificaat hebben, kunt u in het betreffende register terugvinden. In dit artikel geven we meer uitleg over het CO-vrij-certificaat en het register gasverbrandingsinstallaties.
(Bron: Archief, Nationaal Reparateursregister, Techniek Nederland, NOS, Algemeen Dagblad. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Witgoed?
Als je 4 of meer keren per week volle machine draaide is vaak nieuwe voordeliger na 5 jaren!
Maar de oudere die 1x per week een machine vol heeft of 2x halve was draaide is herstel nog rendabel.
Een zelfde machine maar hoe lang gaat de rest nog mee na eerste defect?
Verwarming is paar schroefjes maar trommel kruis gebroken is ander verhaal.
En hoe snel kunnen ze nieuwe leveren en hoe druk is die werkplaats?
2 weken of langer naar jou buren, dat willen de meeste ook niet.
Vooral met feesdagen of vakanties is vaak eerder een nieuwe geleverd dan hersteld.