5-secondenregel

Waar komt de 5-secondenregel vandaan en werkt het eigenlijk wel echt?

‘Geen zorgen, 5-secondenregel!’, dat heeft u vast weleens gehoord, of misschien zelfs uitgesproken wanneer er voedsel op de grond valt. Maar wat is er eigenlijk waar van de regel waarbij ervan uit wordt gegaan dat er geen bacteriën op voedsel kunnen nestelen binnen 5 seconden?

Hoe dan ook bacteriën

Verschillende wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar het fenomeen en zij komen allemaal tot dezelfde conclusie: het maakt niet uit hoelang voedsel op een vieze ondergrond heeft gelegen, er zitten hoe dan ook bacteriën op. Microbioloog Ronald Cutler van London University in het Verenigd Koninkrijk heeft dit bewezen aan de hand van een wetenschappelijk experiment. In dit experiment laat de wetenschapper een stuk pizza, een appel en een geroosterde boterham met boter op een vuile vloer vallen. Het voedsel wordt vervolgens opgeraapt na 0, 5 en 10 seconden waarna onderzocht wordt hoeveel bacteriën er aanwezig zijn. Op alle producten blijken uiteindelijk evenveel bacteriën te zitten.

Vloertype maakt verschil

Het verschil tussen 0, 5 en 10 seconden is niet zo groot, daarom hebben onderzoekers van Aston University in Birmingham een soortgelijk onderzoek gedaan. Alleen daar werd gekeken naar contact van voedsel met een vieze vloer na 3 tot 30 seconden. Ook wordt er in dit onderzoek gekeken naar de overdracht van bacteriën op verschillende soorten vloeren. En wat blijkt? Hoe langer iets op de vloer ligt, hoe meer bacteriën er op het voedsel komen, maar zelfs na 0 seconden op de vloer zitten er al bacteriën op voedsel.

Ook het type vloer waarop het eten valt is van invloed. Zo bevat voedsel dat op een gladde vloer, zoals tegels of laminaat valt, meer bacteriën dan voedsel van op vloerbedekking terecht komt.

Waar komt de 5-secondenregel vandaan?

De 5-secondenregel klopt dus niet, maar waar komt deze fabel dan vandaan? De zogenaamde regel stamt uit de jaren 60, waarin de bekende, Amerikaanse tv-kok Julia Child tijdens één van haar kookshows een aardappelpannenkoek op de grond laat vallen. Ze pakt de pannenkoek op live televisie snel op en legt hem weer in de pan. Vervolgens vertelt ze aan haar kijkers dat wanneer er iets op de grond valt, maar u het snel weer oppakt, het nog gewoon te gebruiken is omdat er niet zo snel bacteriën aan blijven hechten.

Bacteriën zijn overal

Toch is het dus niet altijd een goed idee om voedsel dat op de grond is gevallen te hergebruiken, want er zitten wel degelijk een stuk meer bacteriën op nadat het eten op de grond heeft gelegen. Maar dat er bacteriën op voedsel zitten wil niet direct zeggen dat u er ziek van zult worden. Bacteriën zitten namelijk overal op, denk bijvoorbeeld aan het vaatdoekje in de keuken of uw tandenborstel. Daarnaast hangt het van veel verschillende zaken af of u ook daadwerkelijk een voedselinfectie krijgt van gevallen voedsel. Probeer in ieder geval op de volgende punten te letten:

  • Hoe vies is de vloer?
  • Wat voor soort voedsel is gevallen? Een droge cracker zal bijvoorbeeld minder bacteriën opnemen dan een bord warme pasta met saus. En ook een appel die valt kunt u na het schillen en wassen vaak nog prima eten.
  • Op wat voor type vloer valt het eten?

Wilt u toch het zekere voor het onzekere nemen, gooi eten dat op de grond is gevallen dan weg. Dan weet u in ieder geval zeker dat u geen extra kans heeft om schadelijk bacteriën zoals E.coli binnen te krijgen.

(Bron: Gezondheidsnet, Voedingscentrum, Margriet)

Geef een reactie

Reactie

    marianke brugman says:

    Hier heb ik echt nog nooit van gehoord. ik ben 75 jaar. Wat een domheid. Alles dat op de grond valt is vies geworden (bacteriën). Meestal gebeurt het in de keuken en daar zijn de vloeren doorgaans glad. Soms spoel ik het af, bijv. een stuk komkommer, maar meestal gooi ik het weg.