Vrouwentongen (Sansevieria trifasciata)
Publicatiedatum: 7 oktober 2017
Er wordt wel eens gezegd dat de Sansevieria een plant voor iedereen is, omdat hij simpelweg niet dood te krijgen is. Deze oersterke plant is inderdaad de moeilijkste niet.
Standplaats
Droge lucht, wisselende temperaturen, veel licht of weinig licht? Geen probleem voor deze plant, maar natuurlijk zijn er ook voor de Sansevieria omstandigheden waar hij zich het beste bij voelt. Op een lichte plek blijft het blad het mooiste, maar hij blijft het goed doen tot zo’n 4 meter de kamer in. Nog donkerder overleeft hij moeiteloos, maar hij wordt dan wel minder mooi. Qua temperatuur is bijna elke plek in huis goed, maar kouder dan 14 graden liever niet, want hij houdt wel van wat warmte.
Water geven
Okay, er is toch één methode om de Sansevieria eronder te krijgen: langere tijd grote hoeveelheden water. Zelfs bij deze plant zullen de wortels dan gaan rotten. Beter is het om steeds pas weer een klein beetje water te geven als de aarde weer opgedroogd is. Oftewel zomers ongeveer eens per week en ’s winters eens per 2 weken of zelfs minder. Doordat de plant water kan vasthouden is de waterbehoefte klein.
Ook de behoefte aan voeding is gering, maar tijdens het groeiseizoen (lente – zomer) stelt hij een maandelijkse voedingsbeurt tijdens het gieten op prijs. Het best geschikt daarvoor is voedsel voor cactussen.
Aangezien de Sansevieria uit de droge gebieden van Afrika komt, is hij een lage luchtvochtigheid gewend en u hoeft dus niet te sproeien. U kunt dit overigens wel af en toe als methode gebruiken om de plant stofvrij te houden, maar dek de kluit dan af zodat het water niet op de grond terecht komt.
Verkleinen
Snoeien is niet mogelijk bij de Sansevieria. Wordt hij door de jaren heen te groot, dan kunt u ervoor kiezen om de plant op te delen door de kluit te ‘scheuren’ en de delen in afzonderlijke potten te zetten. Is dit nog niet het geval dan volstaat het om de plant elke 2 á 3 jaar een grotere pot te geven en te voorzien van nieuwe potgrond. Anders zult u merken dat hij zich met behulp van zijn wortels op den duur vanzelf uit de pot drukt. Eventueel lelijk geworden blad verwijdert u door het helemaal onderaan voorzichtig weg te knippen.
Soms komt de Sansevieria in de huiskamer tot bloei, maar omdat dit de plant veel kracht kost, kunt u die bloeivorm beter verwijderen.
Zorg dat uw huisdier niet van de plant eet, want hij is licht giftig.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb diverse grote sansevieria’s die elk jaar overdadig bloeien met meerdere bloemstengels. Ik knip deze echter alleen weg wanneer de overheersende geur , die de bloemen verspreiden, me te erg wordt. Het geeft wel veel troep vanwege de plakkerige substantie die er vanaf komt maar ik ben elk jaar weer blij dat ze het weer “doen”.