vetbollen

Vogels voeren? Let op met plastic netjes van vetbollen

Nu het kouder is hangen veel mensen vogelvoer op in tuin of balkon. Wie vogelvriendelijk bezig denkt te zijn door in de handel te kopen vet- of pindabollen in plastic netjes op te hangen, moet echter vooral even verder lezen.

Gevaar op verstrikking

De Vogelbescherming roept op om vogels niet te voeren met vetbollen voor mezen en pinda’s in plastic netjes. Het levert namelijk gevaar op voor vogels, doordat zij er met hun snavels of pootjes in verstrikt kunnen raken. Een bijkomend nadeel is dat de netjes daarnaast vaak als zwerfafval in de natuur terecht komen. Haal de netjes dus van het voer af, voordat u het aan de vogels geeft.

Niet voeren

Naast het voer in de plastic netjes zijn er nog meer dingen die u de vogels zeker niet moet geven:

  • Producten met zout
  • Melk
  • Boter of margarine, dit werkt laxerend
  • Gekookte etensresten, deze bederven namelijk snel

vetbollen

Wel voeren

  • (Strooi)vogelvoeren voor tuinvogels, die niet in netjes zitten of waarvan u de netjes verwijderd heeft
  • Fruit
  • Ongebrande (en ongezouten) pinda’s
  • Vetproducten voor tuinvogels (echter niet in de zon hangen)
  • In zeer beperkte mate broodkruimels (want te zout)
vogels bijvoeren
Lees ook: Wel of niet vogels bijvoeren bij vorst?

Zelf een vetbol maken

U kunt ook zelf eenvoudig vetbollen maken. Gebruik daarvoor ongeveer één deel (ongebruikt en ongezouten!) frituurvet op één deel zadenmengsel. Kippenvoer en vloeibare olie (zoals olijfolie)
zijn niet geschikt. Van kippenvoer zijn de zaden te groot en te hard en olie tast het verenkleed aan en werkt mogelijk laxerend.

Werkwijze

Smelt het frituurvet in een pan en voeg daar al roerend als het warm is, maar niet heet, het zadenmengsel aan toe. Laat dit mengsel vervolgens een beetje afkoelen en giet de brij in een vorm. Bijvoorbeeld een blikje, melkkarton, theeglas of een halve kokosnoot. Leg er, voordat de brij stolt, een stevige katoenen draad in die ruim uitsteekt. Zodra de massa hard is geworden, kan het vet met zadenmengsel buiten aan de draad worden opgehangen.

Komt de vetbol moeilijk uit de vorm, houd die dan even in heet water. U kunt het afgekoelde vet met zaden ook in stukjes snijden en op een voederplank leggen. Op deze manier kunnen ook de vogels die normaal gesproken niet op een vetbol zitten ervan eten.

 

(Bron: Vogelbescherming, archief)

Geef een reactie

Reacties (3)

    spooky says:

    zoals zovele onder ons deed ik ook altijd de vogels bijvoeren tot vorig jaar . toen bleek dat mijn vogelvoer wel heel erg gauw op was. onze honden sloegen op een gegeven ogenblik aan en ben toen gaan kijken waarom ze dit deden en tot mijn grote schrik zag ik wie mijn vogelvoer dief het was ,het was een een bruin rat!! nu durf ik eigenlijk geen voer meer op te hangen ,want met deze beesten ben ik niet blij en die wil je niet in je tuin hebben!! je hoort steeds vaker dat er ratten lopen, dus hoe kan ik dit voorkomen en toch de vogeltjes eten geven ? hebt u een oplossing hiervoor ?
    gr Spooky

      MAX Vandaag says:

      Beste spooky, bedankt voor uw reactie. Helaas trekt vogelvoer inderdaad ook wel muizen en ratten aan. Ze kunnen goed klimmen, dus het helpt maar deels om het voer hoog op te hangen. Veeg in elk geval regelmatig eventueel gevallen voer op en gebruik een voerstysteem met kleine openingen, zodat de ratten of muizen ontmoedigd raken. Het kan soms ook helpen het voer aan een dunne waslijn te hangen.

    MarrieA says:

    Hier bij ons nemen de kauwtjes ( hele kauwtjesgezinnen 😔) alles weg voor de kleinere vogels. Iemand hier een oplossing voor? Heb t vogelhuisje al beperkt toegankelijk gemaakt dmv stokjes en gespannen touwtjes waardoor t lastiger wordt voor grotere vogels, maar ze zijn zó ontzettend slim! ( oké, dan verdienen ze t ook 💪).