Vlinderorchidee (Phalaenopsis) opnieuw in bloei krijgen: zo lukt het
Publicatiedatum: 3 oktober 2021
De vlinderorchidee is één van de gemakkelijkste orchideeën en is ook eenvoudig opnieuw in bloei te krijgen. Het is dan ook zonde de plant na de bloei weg te doen. Bekijk de tips om keer op keer van zijn bloemenpracht te genieten.
Bloemvormen vlinderorchidee
De Phalaenopsis is jaarrond bloeiend te koop en is er in vele bloemkleuren, zoals wit, roze, lila, geel of zalmkleur. De bloemen zijn er in effen, gespikkeld of gemarmerd en dat met kleine bloemen, grootbloemigen en alles daar tussenin. En dan zijn er nog geverfde exemplaren in bijvoorbeeld blauw, groen of goud en dat met of zonder glitters. De bloei is uitbundig en houdt zeer lang aan, tot wel 3 maanden.
Vlinderorchidee opnieuw in bloei krijgen
Nadat de plant is uitgebloeid kunt u hem redelijk gemakkelijk opnieuw in bloei krijgen door de bloemtak boven het 3e oog (verdikking) af te knippen. Doe dit pas nadat alle bloemen eraf gevallen zijn. Soms werkt deze methode niet en droogt het restant van de stengel in. Dan kunt u hem onderaan wegknippen. Uw orchidee zal dan uiteindelijk weer een nieuwe bloemstengel aanmaken.
Phalaenopsis heeft geen rustperiode nodig, maar de bloemvorming wordt wel extra gestimuleerd als u hem tijdelijk (enkele weken) op een wat koelere plek zet. Waarna u hem weer terug op zijn gewoonlijke plek zet. Na verloop van tijd (doorgaans na zo’n 4 tot 6 maanden) zal er dan meestal een nieuwe bloemtak op de oude tak gevormd worden. Of een nieuwe bloemtak gevormd worden.

Deze verzorging is nodig om een vlinderorchidee weer in bloei te krijgen
Een gezonde en gelukkige plant geeft de grootste kans op herbloei. Door uw vlinderorchidee op de juiste manier te verzorgen, vergroot u de kans hierop aanzienlijk. Zet hem daarvoor op een lichte, maar niet zonnige plek, in een warm vertrek. Houd hem daarbij uit de tocht. Hij houdt van een redelijk hoge luchtvochtigheid, dus als u hem dat kunt bieden, is het helemaal mooi. Plaats hem anders niet direct naast de verwarming.
(Niet te veel) water geven is voor heel veel planten belangrijk, maar zeker ook voor de vlinderorchidee. Zomers heeft hij maximaal 1 keer per week een scheut water nodig en ’s winters nog wat minder. Liefs regenwater, maar kraanwater kan ook. Een goede indicatie is de kleur van zijn wortels. Zijn ze groen, dan heeft hij nog geen water nodig. Zijn ze grijs, dan wel. Dit kunt u goed zien wanneer u een speciaal, transparant orchideeënpotje gebruikt. Meestal groeien er ook luchtwortels tot buiten de pot, die zijn altijd grijs, maar dat komt doordat die niet met water in contact komen.
Verder gedijt hij goed, door hem in de lente en de zomer voeding voor orchideeën te geven. Houd daarbij de dosering aan die op het etiket staat. Hierdoor krijgt hij voldoende kracht om opnieuw tot bloei te komen.
Verpot hem tenslotte eens in de 2 à 3 jaar in speciale grond voor orchideeën. Dit is een mix van schors, dat ervoor zorgt dat de wortels genoeg zuurstof krijgen. Gewone potgrond is te compact en niet goed voor de afwatering en het ademen van de wortels. Verwijder eventuele dode wortels hierbij en wees voorzichtig dat u de gezonde wortels niet beschadigt.
Keiki
In zeldzame gevallen ontwikkelt zich geen nieuwe bloemstengel uit een slapend oog, maar een miniplantje, een keiki (Hawaiiaans voor kindje). Als er voldoende blaadjes en wortels aan het plantje ontwikkeld zijn, dan kunt u hem eraf knippen en een eigen pot met orchideeënaarde geven.
Kamerplantenoverzicht
In ons kamerplantenoverzicht vindt u meer over de verzorging van de vlinderorchidee en heel veel andere kamerplanten.
(Bron: Archief, Groei & Bloei, Orchideeën Hoeve. Foto’s: Shutterstock)