Vlekken op een stoffen bank of -meubel? Zo krijgt u ze eruit
Publicatiedatum: 20 november 2024
Op een bank wordt geleefd. En waar geleefd wordt, ontstaan vlekken. Op een donkere bank ziet u die niet direct, maar is hij bekleed met een lichte stof, dan zijn ze snel zichtbaar. Hoe verwijdert u deze vlekken, ook uit andere stoffen meubels, het beste? We hebben een aantal praktische tips.
Wekelijks stofzuigen
Het is sowieso aan te raden om de bank wekelijks uit te zuigen. Zeker als hij intensief wordt gebruikt. Heeft de bank losse rugkussens, haal deze dan van de bank af en zuig met de stofzuiger het vuil uit de hoeken en naden. Veel stofzuigers hebben een speciaal opzetstuk om tussen de kieren te komen. Schud vervolgens de kussens (buiten) op en de bank kan er weer tegenaan. Dit geldt ook voor stoffen stoelen. Zuig de zitting regelmatig en ga met het speciale opzetstuk in de naden van de stoel om het stof te verwijderen.
Hoe verwijdert u vlekken uit de bank?
Zitten er vlekken in de stof, dan is er meer voor nodig dan de stofzuiger. Er zijn verschillende manieren waarop u deze eruit kunt krijgen. Laten we beginnen met middelen die u mogelijk gewoon in de kast heeft staan, zoals azijn, ossengalzeep, groene zeep, afwasmiddel, maïzena en baking soda.
Maak de vlek eerst vochtig met een (microvezel)doek. Maak vervolgens een sopje met lauw water en afwasmiddel of groene zeep en breng aan op de vlek. Wrijf daarna zachtjes het sop over de vlek, net zo lang tot de vlek weg is. Maak de plek niet te nat en dep de vlek daarna na met een droge doek. Als de bank niet goed droogt, bestaat er namelijk weer kans op schimmel.
Verschillende typen vlekken
Zit er een olie- of vetvlek in de bank, maak het dan vooral niet eerst nat. Strooi direct een ruime hoeveelheid baking soda of maïzena op de vlek en laat zo’n 15 minuten intrekken. Beide materialen absorberen vocht en vet. Zuig het poeder vervolgens op. Is de vlek nog niet weg, herhaal dan de procedure tot hij helemaal weg is.
Koffie- en theevlekken verwijdert u het beste met warm water. Zit er een koffie- of theevlek in de bank, maak dan een sopje van azijn, water (1:2) en een paar druppels afwasmiddel. Dep op de vlek en laat even intrekken. Met een vochtige (microvezel)doek na deppen en droog maken. U kunt natuurlijk ook koffie- of theevlekken op andere plekken hebben, hoe u die verwijdert, leest u hier. En hoe u vlekken door rode wijn het beste verwijdert, leest u in dit eerdere artikel.
Zitten de vlekken dieper en lukt het niet met bovenstaande tips, dan kan een stoomreiniger een uitkomst zijn. Door de hitte en de stoom, dringt het dieper in de stof en weet vuil en bacteriën nog beter te verwijderen. Let wel op, dit is niet geschikt voor alle materialen.
Vergeet de kussens niet
En als u toch aan het schoonmaken bent, vergeet dan vooral ook niet de om de sierkussens op de bank mee te nemen. Sommige hoezen zijn wasbaar. Doe dit regelmatig bij intensief gebruik. Maar schud ze in elk geval regelmatig (buiten) op.
(Bron: archief, VTwonen, Westwing, Montel. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Preventief Impregneren?
Ik kocht vaker een spuitbus en zowel jas die water + vuil afstotend werd maar ook enkele meubels gedaan.
Dan is het makkelijke schoon te houden en voorkom je veel boenen en drogen….
Na afloop als vlek weg lijkt gehele meubel doen ter voorkoming kleurverschil na opdrogen.
Afhankelijk van welke vloeistof de vlek veroorzaakt heeft, een sopje maken van Biotex , met een doek met wat Biotex sop de vlek heel voorzichtig behandelen en met een schone droge hand of theedoek de behandelde plek voorzichtig droog maken, dit geeft meestal een goed resultaat