Naar cookieinstellingen
houten lepels

Vieze en verkleurde houten lepels schoonmaken kan op deze manieren

Houten lepels zijn een handig hulpmiddel in de keuken. U kunt ze onder andere gebruiken voor het roeren van sauzen, om pasta of rijst van de bodem te houden en om mee te wokken. Ook helpen ze tegen het overkoken van pannen. Hierbij kunnen ze wel vies worden of verkleuren. Met deze tips maakt u ze weer schoon.

Spoelen na gebruik

Heeft u houten lepels gebruikt tijdens het koken? Spoel ze dan direct na gebruik af met water en afwasmiddel. Zo trekken kleurtjes er minder in. Laat ze niet in water weken, want dan kunnen ze gaan splijten of barsten. Droog ze goed na en bewaar de lepels op een droge plek.

Houten lepels weken in kokend water

De vaatwasser is net als voor een houten plank niet de meest geschikte plek voor houten pollepels. De hitte, het snelle droogproces en vaatwasmiddelen werken niet bevorderlijk. Verkleuringen, van bijvoorbeeld rode sauzen, krijgt u er bovendien vaak niet mee weg. Wat wel werkt, is ze kort in een pan met kokend water onder te dompelen. Breng hiervoor in een hoge pan water aan de kook en doe de lepels hier zo kort mogelijk in. U zult zien dat het vuil al snel loslaat, het water kan er zelfs door verkleuren. Spoel ze hierna nog even af onder de koude kraan, laat ze goed drogen en de houten lepels zijn weer brandschoon.

Een nadeel is dat niet alle soorten houten lepels hier even goed tegen kunnen. Doe dit dus alleen bij uitzondering, wanneer ze echt heel vuil zijn en houd de kooktijd zoals gezegd zo kort mogelijk.

Baking soda

Verkleuringen kunt u ook verwijderen met baking soda. Doe hiervoor een beetje op de houten lepels en maak er met wat water een papje van. Even laten intrekken en vervolgens afspoelen. Dit verwijdert ook eventuele geurtjes.

Citroen en zout

Doe wat grof zeezout op de houten lepels en smeer ze vervolgens met behulp van een in tweeën gesneden citroen in met citroensap. Laat even inwerken en was af met water en afwasmiddel.

Insmeren met olie

Beginnen houten lepels er droog uit te zien? Smeer ze dan in met olie. Gebruik hier bijvoorbeeld een plantaardige of minerale olie voor, zoals koolzaadolie. Smeer de pollepels er met een stukje keukenpapier of schone doek mee in en laat dit er 20 minuten op zitten. Veeg de olie er dan weer vanaf.

Houten lepels tegen overkokende pan

Gebeurt het u weleens dat een pan met water of melk overkookt? Een houten lepel kan dit voorkomen. Dat werkt als volgt: leg de lepel daarvoor dwars over de pan. Hierdoor slaan de belletjes in het kokende water of de melk stuk tegen het harde oppervlak. Daarnaast condenseren de belletjes door de lagere temperatuur waar ze tegenaan botsen. Echt bevorderlijk voor de houten lepels zelf is het niet, dus gebruik er niet uw duurste exemplaren voor en wissel ze af.

(Bron: archief, Culy, Favorflav, Telegraaf, wikiHow, hln.be, superkeukens. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (8)

    gijsb says:

    Uiteindelijk kun je dus beter kunststof lepels gebruiken.
    Hier je niet zoveel schoonmaakmiddelen te gebruiken, komst minder moeite om ze schoon te krijgen en te houden, verkleuren niet zo erg en zijn hygiënischer.

      G. P. Bijl says:

      Niet mee eens, hout heeft een zelfreinigende, anti bacteriële werking. Het is niet voor niets dat vanuit de oorsprong borden, snijplanken, lepels, kommen van hout zijn. Zichtbaar vuil afwassen, af en toe schoonvrijven met zout en behandelen met olie. Hout is hygiënischer dan plastic, plastic beschadigt, er trekt vuil in en dat verdwijnt niet meer. Niets is zo onhygiënisch als een plastic snijplank. Mooiste bewijs is toch wel de grote hakblokken, van hout bij de slagers waar rauw vlees op bewerkt wordt. Die gaan jaren mee zonder ziektekiemen,

      Ella55 says:

      nou ik gebruik vaak houten lepels, vind het prettig want je kunt er ook onder het koken mee roeren en heb er ook opscheplepels van, dan maar beetje onderhoud. Is ook fijner voor de pan, zeker als hij een keramiek laagje heeft.

    gijsb says:

    Uiteindelijk kun je dus beter kunststof lepels gebruiken.
    Heb je niet zoveel schoonmaakmiddelen te gebruiken, kost minder moeite om ze schoon te krijgen en te houden, verkleuren niet zo erg en zijn hygiënischer.

      ChristelVlinder says:

      Elke keer dat je kunststof ebruikt komen er deeltjes vij, die in de natuur gaan zwervenen uiteindelijk de plastic soup in de oceanen vormen. En weer in ons lichaam!
      Bamboe is beste hout: groeit supersnel en makkelijk recyclebaar.

    Ferruccia says:

    Sinds november 2000 woon ik in een huis waar een vaatwasser in zit
    en sinds die tijd doe ik mijn houten lepels in de vaatwasser.
    Ze zien er prima uit, wat bleker dan voorheen maar wel nog heel.
    Zie geen reden om ze op een andere manier schoon te gaan maken.

      Oostijen says:

      Ben het helemaal eens, Ferruccia!

      Len123 says:

      Ik zou ze dan wel af en toe met wat olie insmeren.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.