Vieze en verkleurde houten lepels schoonmaken kan op deze manieren
Publicatiedatum: 29 juli 2023
Houten lepels zijn een handig hulpmiddel in de keuken. U kunt ze onder andere gebruiken voor het roeren van sauzen, om pasta of rijst van de bodem te houden en om mee te wokken. Ook helpen ze tegen het overkoken van pannen. Hierbij kunnen ze wel vies worden of verkleuren. Met deze tips maakt u ze weer schoon.
Spoelen na gebruik
Heeft u houten lepels gebruikt tijdens het koken? Spoel ze dan direct na gebruik af met water en afwasmiddel. Zo trekken kleurtjes er minder in. Laat ze niet in water weken, want dan kunnen ze gaan splijten of barsten. Droog ze goed na en bewaar de lepels op een droge plek.
Houten lepels weken in kokend water
De vaatwasser is net als voor een houten plank niet de meest geschikte plek voor houten pollepels. De hitte, het snelle droogproces en vaatwasmiddelen werken niet bevorderlijk. Verkleuringen, van bijvoorbeeld rode sauzen, krijgt u er bovendien vaak niet mee weg. Wat wel werkt, is ze kort in een pan met kokend water onder te dompelen. Breng hiervoor in een hoge pan water aan de kook en doe de lepels hier zo kort mogelijk in. U zult zien dat het vuil al snel loslaat, het water kan er zelfs door verkleuren. Spoel ze hierna nog even af onder de koude kraan, laat ze goed drogen en de houten lepels zijn weer brandschoon.
Een nadeel is dat niet alle soorten houten lepels hier even goed tegen kunnen. Doe dit dus alleen bij uitzondering, wanneer ze echt heel vuil zijn en houd de kooktijd zoals gezegd zo kort mogelijk.
Baking soda
Verkleuringen kunt u ook verwijderen met baking soda. Doe hiervoor een beetje op de houten lepels en maak er met wat water een papje van. Even laten intrekken en vervolgens afspoelen. Dit verwijdert ook eventuele geurtjes.
Citroen en zout
Doe wat grof zeezout op de houten lepels en smeer ze vervolgens met behulp van een in tweeën gesneden citroen in met citroensap. Laat even inwerken en was af met water en afwasmiddel.
Insmeren met olie
Beginnen houten lepels er droog uit te zien? Smeer ze dan in met olie. Gebruik hier bijvoorbeeld een plantaardige of minerale olie voor, zoals koolzaadolie. Smeer de pollepels er met een stukje keukenpapier of schone doek mee in en laat dit er 20 minuten op zitten. Veeg de olie er dan weer vanaf.
Houten lepels tegen overkokende pan
Gebeurt het u weleens dat een pan met water of melk overkookt? Een houten lepel kan dit voorkomen. Dat werkt als volgt: leg de lepel daarvoor dwars over de pan. Hierdoor slaan de belletjes in het kokende water of de melk stuk tegen het harde oppervlak. Daarnaast condenseren de belletjes door de lagere temperatuur waar ze tegenaan botsen. Echt bevorderlijk voor de houten lepels zelf is het niet, dus gebruik er niet uw duurste exemplaren voor en wissel ze af.
(Bron: archief, Culy, Favorflav, Telegraaf, wikiHow, hln.be, superkeukens. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Uiteindelijk kun je dus beter kunststof lepels gebruiken.
Hier je niet zoveel schoonmaakmiddelen te gebruiken, komst minder moeite om ze schoon te krijgen en te houden, verkleuren niet zo erg en zijn hygiënischer.
Niet mee eens, hout heeft een zelfreinigende, anti bacteriële werking. Het is niet voor niets dat vanuit de oorsprong borden, snijplanken, lepels, kommen van hout zijn. Zichtbaar vuil afwassen, af en toe schoonvrijven met zout en behandelen met olie. Hout is hygiënischer dan plastic, plastic beschadigt, er trekt vuil in en dat verdwijnt niet meer. Niets is zo onhygiënisch als een plastic snijplank. Mooiste bewijs is toch wel de grote hakblokken, van hout bij de slagers waar rauw vlees op bewerkt wordt. Die gaan jaren mee zonder ziektekiemen,
nou ik gebruik vaak houten lepels, vind het prettig want je kunt er ook onder het koken mee roeren en heb er ook opscheplepels van, dan maar beetje onderhoud. Is ook fijner voor de pan, zeker als hij een keramiek laagje heeft.
Uiteindelijk kun je dus beter kunststof lepels gebruiken.
Heb je niet zoveel schoonmaakmiddelen te gebruiken, kost minder moeite om ze schoon te krijgen en te houden, verkleuren niet zo erg en zijn hygiënischer.
Elke keer dat je kunststof ebruikt komen er deeltjes vij, die in de natuur gaan zwervenen uiteindelijk de plastic soup in de oceanen vormen. En weer in ons lichaam!
Bamboe is beste hout: groeit supersnel en makkelijk recyclebaar.
Sinds november 2000 woon ik in een huis waar een vaatwasser in zit
en sinds die tijd doe ik mijn houten lepels in de vaatwasser.
Ze zien er prima uit, wat bleker dan voorheen maar wel nog heel.
Zie geen reden om ze op een andere manier schoon te gaan maken.
Ben het helemaal eens, Ferruccia!
Ik zou ze dan wel af en toe met wat olie insmeren.