Verzorging lavendel en snoeien: wanneer en hoe moet dat gebeuren?
Publicatiedatum: 16 augustus 2020
Lavendel geeft een mediterraan gevoel in de tuin. Ook is het een ideale plant om bijen en vlinders aan te trekken. Door dit struikje 2 keer per jaar op de juiste manier te snoeien en goed te verzorgen houdt u hem mooi en verandert hij niet in enkele jaren in een kale struik.
Verzorging Lavandula angustifolia
Zowel het blad als de bloemen van lavendel geven hun heerlijke, rustgevende geur af. Ze voeren u in gedachten mee naar Zuid-Frankrijk. Er zijn heel veel soorten te koop, met bloemtinten die van wit tot lila tot dieppaars gaan. Lavandula angustifolia (echte lavendel) doet het goed in de Nederlandse tuinen en wordt dan ook veel verkocht. Op een zonnig plekje, met een niet te voedselrijke bodem, maar wel liefst kalkrijk komt hij het best tot zijn recht. Geef lavendel dan ook geen bemesting, maar wel elke 2 á 3 jaar een dosis kalk. Alleen bij extreem heet weer is er soms wat water nodig, maar geef de planten verder géén water. In het tuincentrum zijn vaak ook naamloze lavendels te koop, met dik grijs blad. Ze zien er prachtig uit, maar zijn een minder goede keuze. Meestal gaat het om Lavandula x intermedia en die worden snel groot en kaal van binnen.
Wanneer en hoe snoeien?
Door lavendel 2 maal per jaar te snoeien houdt u hem vol. Begin lente fors, tot net boven het kale hout en vervolgens nog een keer na de bloei. Bij deze 2e snoei slechts de uitgebloeide bloemen. Eén van de belangrijke regels bij het snoeien van lavendel is om nooit tot op het kale hout te terug te snoeien. Dan loopt de plant daarna namelijk nooit meer uit. Snoei dus zo dat er altijd nog wat nieuwe scheuten aan de takken blijven zitten.
Voorjaarssnoei
Nadat de strengste vorst voorbij is, zo eind maart, begin april, kunt u Lavandula angustifolia flink snoeien. Meestal komt er dan al wat nieuwe groei tevoorschijn. Snoei de plant ongeveer een derde deel terug, tot ongeveer 10 á 15 centimeter boven de grond. En blijf zoals hierboven al aangegeven altijd boven de nieuwe, groene scheuten. U kunt er een heggenschaar voor gebruiken of een snoeischaar als het hout al wat dikker is.
Najaarssnoei
Na de bloei moet Lavandula angustifolia nogmaals gesnoeid worden. De maanden augustus of september zijn hier ideaal voor. Het gaat meer om het verwijderen van de bloemen, dan om echte snoei. Knip daarvoor met een heggenschaar de bloemen en de bovenste toppen van de planten af. De lavendel komt hiermee weer mooi in vorm, vandaar dat dit ook wel vormsnoei genoemd wordt.
Lavendel extra toppen om kaal worden te voorkomen
Bij zowel heel jonge als juist oudere lavendelplanten kan toppen ervoor zorgen dat ze meer vertakken en daardoor mooier uitgroeien. Bij jonge planten doet u dit net na aanplant in het voorjaar. Knip (top) hiervoor de vers gevormde topjes af. Hierdoor ontstaan er extra scheuten in de basis van de plant. Het voorkomt ook dat de plant van binnen vochtig blijft, waardoor het risico bestaat dat er hierdoor scheuten afsterven. Herhaal dit toppen vervolgens 1 of 2 keer. Ze komen hierdoor wel wat later in bloei, maar het voorkomt snel kaal worden aan de onderkant. Bij oudere planten kunt u ze na de hoofdsnoei in april nog eenmalig toppen. Zo gauw u verse scheuten ziet verschijnen, knipt u ook hier weer de topjes af.
Snoei kuiflavendel
De kuiflavendel (Lavandula stoechas) komt al in het voorjaar tot bloei en u kunt hem dan ook beter pas tijdens de zomer snoeien. De meeste zullen dan in het najaar herbloeien. Het is een leuke variatie op de echte lavendel, maar hij kan wel wat minder goed tegen vorst.
Verder lezen
Meer planten voor het mediterrane gevoel in de tuin? Bekijk dan een eerder artikel over planten die daar prima bij passen. Van lavendel is het bekend dat de geur rustgevend werkt. Lees meer over de bepalende invloed van geuren op ons. En wist u dat u lavendel ook in de keuken kunt gebruiken? Bekijk deze en andere eetbare bloemen in de tuin.
(Bron: Groei & Bloei, Kwekerij Bastin, archief)