Verzamel taxussnoeisel voor chemokuren

De taxus is extreem giftig, maar tegelijkertijd een levensredder. In de jonge naalden van de Taxus baccata zit de stof baccatine, dat gebruikt wordt voor chemotherapieën. En het is nu weer de tijd om het snoeisel hiervoor in te zamelen.

Snoeiseizoen

Vanaf 13 juni tot eind augustus wordt het snoeisel van specifiek de Taxus baccata ingezameld om medicijnen tegen kanker te maken. Elke kubieke meter aan jonge twijgjes is goed voor 1 sessie chemotherapie. Andere soorten taxus bevatten geen baccatine en zijn dus niet geschikt, maar in Nederland groeit de goede soort taxus volop. Alles aan de taxus, of venijnboom, is giftig, op het rode omhulsel van de pitjes na. Bij het snoeien moet dan ook goed opgelet worden met kinderen en dieren in de buurt. Het woord ‘toxisch’ is niet voor niets afgeleid van taxus.

Inzamelpunten

Mensen die mee willen doen dienen het groenafval op te vangen met een doek of zeil, zodat het snoeisel zuiver blijft. Op vergrootdehoop.nl kunt u kijken welke gemeenten inzamelpunten hebben. De inzamelingsactie duurt tot en met 31 augustus. Daarna neemt de hoeveelheid baccatine in de taxusplant namelijk weer af. Het is in sommige gevallen ook mogelijk om te láten snoeien of het snoeisel op te laten halen. Via taxussnoeisel.nl kunt u checken of dat in uw postcode-gebied mogelijk is.

Illegale snoeiers

In 2015 waren er meldingen van illegale snoeiers, die er vandoor gingen met het snoeisel. Extra waakzaamheid is dus aan te raden en als u twijfelt aan intenties of indien een firma zich niet legitimeert, neemt u dan contact op met de lokale politie.

Taxus baccata herkennen

80 procent van de taxussen die in Nederland voorkomen zijn de geschikte ‘baccata’s’. U herkent ze aan de blaadjes die als vlakke vogelveertjes aan weerszijden van de takjes zitten. De niet geschikte Taxus hicksii komt in 20 procent van de gevallen in Nederland voor en bij deze soort steken de blaadjes alle richtingen uit en zitten ze rondom de takjes. Twijfelt u of u de juiste soort heeft, dan kunt u foto’s bekijken.

Zamelt u ook het snoeisel van uw Taxus baccata in?

Geef een reactie