Mobiele airco

Verkoeling in huis met een vaste airco of mobiele airco: wat zijn de verschillen en wat zijn de kosten?

Het aantal vaste airco’s (single split) in Nederlandse woningen is de afgelopen jaren vervijfvoudigd, blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zijn er in 2019 nog 231.000 vaste airco’s in Nederland, in 2023 gaat het om liefst 1,3 miljoen exemplaren. Installateurs van deze aircosystemen zijn er maar druk mee, met name op warme zomerdagen. Maar wat als zo’n vaste airco niet geschikt is voor uw woning, of te duur? Dan kan de mobiele airco wellicht een uitkomst zijn, al kleven er ook nadelen aan dit apparaat.

Aantal vaste airco’s stijgt explosief

In de zomer van 2024 zijn er een aantal tropische dagen geweest, met temperaturen boven de 30 graden. Als er zulk warm zomerweer op komst is, kunnen installateurs van airco-installaties meteen aan de bak. “Nu mensen merken dat het onaangenaam warm wordt in huis, willen ze zo snel mogelijk een aircosysteem”, vertelt Maurice Roovers van Techniek Nederland aan het ANP. Zeker in moderne, goed geïsoleerde woningen is een airco soms bittere noodzaak. Want als zo’n geïsoleerde woning eenmaal opwarmt, blijft de hitte er vaak in hangen. In de winter kan de airco overigens als verwarming fungeren.

Als u thuis zonnepanelen heeft, is een airco extra aantrekkelijk. U kunt de zelf opgewekte zonne-energie direct inzetten om uw woning te verkoelen. Omdat het nog de vraag is hoelang de gunstige salderingsregeling blijft bestaan, kiezen steeds meer consumenten voor een vaste airco. Van zo’n aanschaf kunt u dus in de zomer én in de winter profijt hebben. “We zien dat veel mensen een airco laten installeren op hun thuiswerkplek. Zorg dat je een systeem kiest waar je in de winter je werkkamer mee kunt verwarmen, zodat de cv-ketel niet de hele dag hoeft te branden”, aldus Roovers.

vrouw controleert waarom de airco lekt
Lees ook: Airco lekt water: zo komt dat en dit is eraan te doen

Is uw woning geschikt voor een vaste airco?

Maar zo’n vaste airco is niet voor iedereen handig, om meerdere redenen. Denk bijvoorbeeld aan de aanschafprijs, want het is een investering van meer dan 1.000 euro. Ten tweede kan het zijn dat u een omgevingsvergunning nodig heeft om de buitenunit te laten plaatsen. Het apparaat maakt immers behoorlijk wat geluid. En tot slot: om meerdere ruimtes in uw woning tegelijk af te koelen, moet u een multi split airco met meerdere binnenunits laten installeren. Daar zit een prijskaartje aan, bovendien verbruikt zo’n multi split airco veel energie. Zeker als het systeem ’s nachts aan blijft staan, kan uw verbruik omhoog schieten, met alle gevolgen van dien voor uw energierekening. Wilt of kunt u geen vaste airco in uw woning laten installeren, om bovenstaande redenen? Misschien is een mobiele airco dan een alternatief.

De mobiele airco, een goed alternatief voor de vaste airco?

Deze mobiele airco heeft 2 duidelijke voordelen. Het apparaat is een stuk goedkoper dan een vaste airco en is bovendien verrijdbaar, zodat u gericht kunt koelen. U kunt de mobiele airco overdag in de woonkamer laten staan en ’s avonds meenemen naar de slaapkamer. Daar staat wel tegenover dat u vaak het raam open moet laten staan, zodat u via de afvoerslang de warme lucht uit de mobiele airco kwijt kunt. Als u de afvoerslang uit het raam laat hangen, kan er via dat raam weer warme buitenlucht uw woning binnenkomen. Milieu Centraal raadt daarom aan om dan een speciale afdichtset te gebruiken.

Een persoon voelt aan een ventilatorrooster van de airco in de auto.
Lees ook: Een niet goed werkende airco in de auto? Dit kan er aan de hand zijn

Hoeveel geld bent u kwijt aan een mobiele airco?

De basismodellen van een mobiele airco kosten rond de 200 à 250 euro, al bent u voor geavanceerdere modellen meer geld kwijt. Dat maakt de mobiele airco een goedkoop alternatief, ten opzichte van vaste airco’s en vooral multi split-varianten. Althans, wat de aanschaf betreft, want wees erop bedacht dat het energieverbruik hier nog bovenop komt. En een mobiele airco is niet bepaald zuinig. Het apparaat verbruikt minder dan een multi split airco, maar meer dan een vaste airco.

Milieu Centraal rekent 110 kilowattuur (kWh) in 110 uur, oftewel 1 kWh per uur. Daarmee verbruikt een mobiele airco 20 keer zoveel als een traditionele ventilator (5 kWh in 110 uur, 0,05 kWh per uur) en ook iets meer dan een vaste airco (80 kWh in 110 uur, 0,72 kWh per uur). Het jaarverbruik van een mobiele airco ligt meestal rond de 350 kWh, rekent de ANWB voor. Bij een stroomprijs van 0,25 à 0,30 euro per kWh kan dit neerkomen op 87,50 tot 150 euro per jaar. Airco’s zorgen bovendien voor CO2-uitstoot, omdat ze gebruikmaken van koudemiddelen.

Vakantie apparaten thuis aan of uit
Lees ook: Welke apparaten thuis kunt u uitzetten tijdens de vakantie? En welke apparaten juist niet?

Wel of geen (mobiele) airco: wat is verder nog belangrijk om te weten?

Kort samengevat, een mobiele airco kan een praktisch en goedkoop alternatief voor een vaste of multi split airco zijn. Maar een duurzame en zuinige optie is het zeker niet. Wilt u een airco aanschaffen, dan kunt u op de SEER-score (seizoensgebonden energie-efficiëntieratio) en het energielabel letten. Een airco met een SEER-score boven de 8,50 en energielabel A+++ gaat het meest efficiënt met de koelcapaciteit en energie om. Dat is niet alleen voordelig voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Ligt de SEER-score onder de 2,60 en heeft de airco energielabel G, dan is het systeem totaal niet efficiënt.

Op warme dagen zijn een goede zonwering en ventilatie sowieso van groot belang in uw woning. Zorg dat u elektrische apparaten niet onnodig lang aan laat staan. En als de temperaturen ’s avonds weer wat zakken, zet de ramen en deuren dan tegenover elkaar open. U kunt ook zonder airco uw woning koel houden, zoals u in dit artikel kunt lezen. Maar gebruikt u thuis wel een airco, zorg dan dat het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur niet te groot wordt. Als hier meer dan 6 graden verschil tussen zit, kan dat schadelijk zijn voor uw gezondheid, zoals onze collega’s van Meldpunt en MAX vakantieman uitleggen.

(Bron: Archief, MAX vakantieman, MAX Meldpunt, Margriet, ANP, Independer, RTV Utrecht, Techniek Nederland, Energievergelijk.nl, Milieu Centraal, ANWB, Schilt Bedrijven. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Yubi says:

    Als huurder dien je voor de plaatsing van een vaste airco wel eerst toestemming van de verhuurder aan te vragen. Lang niet alle verhuurders geven toestemming. De woningcorporatie waar ik huur weigert standaard vooral bij flats terwijl juist die vaak over ge-isoleerd zijn en de hitte niet kwijt kunnen..