Vast in de lift? Dit kunt u het beste wel en niet doen
Publicatiedatum: 9 november 2021
Wie niet van kleine ruimtes houdt moet er niet aan denken, vastzitten in de lift. Maar wat kunt u het beste doen als u onverhoopt toch vast komt te zitten? Uit onderzoek van het Liftinstituut blijkt dat maar liefst een derde van de mensen die vast komt te zitten dit niet weet. Tijd voor een aantal tips.
Onwetendheid
In de afgelopen jaren is het aantal mensen dat in de lift vast is komen te zitten in vergelijking met 6 jaar geleden met 4 procent gestegen. Dat klinkt niet veel, maar dat betekent dat jaarlijks bijna 49.000 mensen in Nederland in de lift vast komen te zitten. Van deze mensen weet maar liefst een derde niet wat hij of zij in dat geval moet doen. Om meer bewustzijn te creëren start het Liftinstituut een speciale campagne, vastindelift.nl, en een website met tips.
Zuurstof in de lift raakt niet op
Om eerst maar eens met goed nieuws te beginnen. Voor wie denkt dat er onvoldoende zuurstof in de lift is, is er goed nieuws. Dat is er namelijk wel. Nog een geruststellend idee, is dat de liften tegenwoordig zo goed beveiligd zijn, dat zij niet naar beneden kunnen storten in de liftschacht. Al zouden de kabels breken, uw veiligheid is gewaarborgd.
Een vastzittende lift wordt vaak veroorzaakt door een storing, niet te verwarren met een stroomstoring. U hoeft dus ook niet bang te zijn dat het licht uitvalt of dat de storingsdienst niet bereikbaar is. Die lijn blijft altijd bereikbaar, zelfs als de stroom wel uitvalt.
Wat u beter niet kunt doen?
Om te beginnen uzelf bevrijden. Blijf te allen tijde in de lift. Want ook al staat de lift dichtbij een verdieping, eruit gaan kan tot levensgevaarlijke situaties leiden. U kunt namelijk bij het eruit gaan in de liftschacht vallen en dat kan een ernstige afloop tot gevolg hebben.
Dit moet u wel doen
Het belangrijkste is om rustig te blijven. Elke lift heeft een alarmknop, druk die in. U wordt direct doorverbonden met de storingsdienst. Deze zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. In sommige liften hangt een speciale telefoon met daarom het storingsnummer waar u naar kunt bellen. Bel in geen geval 112. Mocht bijvoorbeeld de hulp van de brandweer nodig zijn, dan nemen zij contact op. Zij weten immers precies waar u zich bevindt.
De storingsdienst zorgt dat er zo snel mogelijk iemand naar u toekomt. Moet u uit de lift bevrijd worden, dan komen hier speciaal opgeleide mensen voor. In grote bedrijven worden medewerkers, net als voor BHV, opgeleid om in geval van nood te kunnen helpen. Dit gaat altijd in samenspraak met de storingsdienst van het bedrijf dat de lift heeft geïnstalleerd.
(Bron: ANP, vastindelift.nl, Liftinstituut)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik vraag mij af, of het mogelijk is om met een mobieltje te bellen.
Immers sta je in een metalen afgeschermde kooi van Faraday ??