Paradijsvogelbloem: Strelitzia reginae
Publicatiedatum: 13 augustus 2016
Als u wel eens op de Canarische eilanden geweest bent of andere zuidelijke vakantieplekken als Portugal of Griekenland, dan heeft u ‘m vast in het wild zien bloeien, de Strelitzia reginae. Met de prachtige Nederlandse naam: paradijsvogelbloem. Haal het vakantiegevoel in huis en zet er 1 in uw woonkamer!
Musaceae
De paradijsvogelbloem, ook wel eens vogelkopbloem genoemd, behoort tot de familie van de Musaceae, waartoe ook de bananenboom behoort. Aan de vorm van de bladeren is goed te zien dat de banaan en de paradijsvogel familie zijn. Naast de sierwaarde van het blad heeft de Strelitzia nog een grote meerwaarde: de op vogelkoppen gelijkende bloemen. Met hun felle oranje en blauw zijn zij geen alledaagse verschijning.
Feniks
Volgens sommige mythen zou de paradijsvogelbloem symbool hebben gestaan voor de Feniks, de mythologische vogel, die nadat hij in vuur was omgekomen weer uit zijn as kon verrijzen. Hierdoor had de Feniks een eeuwig levende ziel, net zoals in het paradijs.
Bloei
De Strelitzia komt van oorsprong van Zuid-Afrika en heeft graag een zonnige standplaats en voldoende water tijdens het groeiseizoen. Voorkom dat de wortels permanent in het water staan, want dan zullen ze gaan rotten. Om tot bloei te komen moet u de plant koel (rond de 14 graden), maar wel licht overwinteren. De watergift moet dan tot een minimum beperkt worden. In het vroege voorjaar mag de plant terug naar de warme woonkamer en u kunt dan ook weer wat meer water gaan geven. Begin dan ook met bemesten en gebruik hiervoor een voeding voor bloeiende kamerplanten of mediterrane planten. De koele periode stimuleert de aanmaak van bloemen. Overigens kan het zo’n 4 jaar duren voor een jonge plant gaat bloeien, dus het handigste is het om meteen een bloeiend exemplaar te kopen. De bloeiperiode start in de lente en kan een aantal maanden aanhouden. Knip uitgebloeide bloemen weg.
Verpotten
Verpotten is pas nodig als de paradijsvogelbloem echt uit zijn jasje groeit. Dit is een plant die liever wat krapper staat. De potgrond moet goed drainerend zijn en aan potgrond kunt u bijvoorbeeld wat grind toevoegen. Uiteindelijk kan de plant zo’n 2 meter hoog worden en een meter in omvang.
Kuipplant
De Strelitzia kan ook als kuipplant behandeld worden en brengt de zomers dan buiten door. Als de temperatuur onder de 12 graden zakt moet ‘ie verhuisd worden naar een koele, lichte ruimte binnen.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik lees regelmatig de waarschuwing dat er geen water in de pot mag blijven staan. Daarvoor heb ik onderin de pot altijd een paar plastic wasknijpers liggen. Als ze water krijgen mogen ze er even uit dat er wel voldoende water naar de plant gaat en ’s avonds geen de knijpers er weer in en het eventuele water er uit.
Ik gebruik wel plastic wasknijpers omdat hout kan gaan rotten en roest van ijzerdraadjes is ook niet goed. Dit valt wel mee omdat het water er uit is dus als je ze zo nodig verwisselt is het ook prima!